Hei, täällä ollaan!

Seurakuntapastori Heikki Repo taitaa nettisivujen teon, ja tarvittaessa syntyisi tietokonepelikin.

Pälkäneen seurakunta julkisti tammikuussa uudet nettisivunsa. Ne on helppo kokea läheisiksi ainakin sen puolesta, että heti sivujen avautuessa kävijää puhutellaan sanalla Ystävä. Silmiin ei osu ensimmäisenä risti vaan sydän.

Se on tarkoitus sanoa, että hei, täällä me ollaan, koko seurakunta sinua varten.

– Sivujen pitää viestiä, että täällä eletään ja täällä tapahtuu. Niiden pitää kertoa jotakin olennaista ja keskeistä seurakunnasta, perustelee sivujen tekijä, seurakuntapastori Heikki Repo.

Hän kiinnitti huomiota sivujen vanhanaikaisuuteen kaksi vuotta sitten, kun hän oli vasta tutustumassa Pälkäneen seurakuntaan. Sivut olivat vanhentuneet sekä ulkoasunsa että käytettävyytensä suhteen.

– Itse jokuset nettisivut tehneenä rupesin herättelemään ajatusta uudistamisesta. Syksyllä 2012 jo aloitin, mutta kun työtä on tarvinnut tehdä kaiken muun ohessa, projekti vähän pitkittyi, Repo kertoo.

Hän teki sivut suurimmaksi osaksi itse, tosin läheisessä yhteistyössä talouspäällikkö Kristel Muru-Tanilan kanssa.

– Tärkein syy uudistamiseen oli varmaankin se, että vanhat sivut eivät viestineet enää elävää, aktiivista tunnetta seurakunnasta. Toiseksi sivujen ylläpitäminen oli hankalaa, tai ainakin se vaati enemmän perehtyneisyyttä kuin nykyaikaisilla välineillä luodut, Repo selittää.

Uudistuksen jälkeen kuvien lisääminen ja tekstin muuttaminen on helppoa kenelle tahansa eikä koodikieltä enää tarvita. Sivut voivat nyt helpommin elää seurakunnan mukana.

 

Koodit haltuun alakoulussa

Messukylän koulussa opeteltiin nettisivujen tekoa tosissaan 1990-luvun loppupuolelta. 5A-luokan oppilaiden sivujen joukosta löytyy edelleen Heikin sivu huolellisesti laadittuine linkkeineen ja esittelyineen.

Heikki Repoa hymyilyttää.

– Nykyään tuollaisia sivuja ei varmaan tietosuojasyistä saisi tehdäkään. 1990-luku oli nettisivujen pioneeriaikaa, jolloin kaikkea kokeiltiin. Minulle osui opettaja, joka harrasti itse innokkaasti alaa ja opetti meille HTML-koodikieltä jo kolmannella luokalla. Silloin tein jo ensimmäiset nettisivuni, hän kertoo.

Yläkoulussa hän osui luokalle, jolla oli muitakin asiaa harrastavia oppilaita. Syntyi keskinäinen kisailu siitä, kenellä oli parhaat sivut.

– Minä tulin aina vähän perässä, sillä harrastin paljon muutakin. Mutta kyllä minäkin aika innokas olin, ja kaverien into kannusti aina vain enemmän. Kaikenlaista on sittemmin tullut kokeiltua 3D-mallintamisesta peliohjelmointiin, Repo kertoo.

Seurakunnan nettisivuja laatiessaan hän ei tyytynyt pakollisimpaan työhön. Seurakunnan nuorten Facebook-sivujen kuvituksessa voi ihailla Heikki-pastorin luomuksia. Jatkossa sivuille voi syntyä muutakin täydennystä, jos vain aikaa riittää.

– Netistä löytyy muuten myös päätoiminen pelien tekijä Heikki Repo, mutta se en ole minä. Kaimani on oikeasti työskennellyt ja menestynyt pelimaailmassa, minä taas olen harrastaja, Repo muistuttaa.

 

Tieto löytyy helposti

Yleisin asia, jota seurakunnan nettisivuilta haetaan, ovat varmaankin yhteystiedot. Pälkäneen seurakunnan työntekijät löytyvät uusilta sivuilta kuvineen päivineen. Muut tiedot, kuten hinnasto, on haluttu laatia niin selkeiksi kuin mahdollista. Kirkkovaltuuston, kirkkoneuvoston ja kappelineuvoston pöytäkirjat ovat kaikki omissa kansioissaan.

Heikki Repo uskoo, että ihmiset eivät halua käyttää aikaa löytääkseen asiatietoja. Kirkon sanoma on asia erikseen, ja sen pariin seurakunnan sivuilta pääsee menemällä linkkien kautta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sivuille.

Pälkäneen seurakunnan uudet sivut täydentyvät vielä jatkossa kuvilla ja videoilla ja muulla materiaalilla, joka ehtii odottaa tai jota syntyy vähitellen lisää. Myös seurakunnan näyttävä 600-vuotinen historia saa jossain vaiheessa oman paikkansa.

– Pidimme tärkeänä saada sivut käyttöön, koska uudistus ehti olla näinkin pitkään tekeillä. Sisältöä voi vähitellen kasvattaa, Repo toteaa.

Yksi sivujen merkittävä tehtävä on tavoittaa nuoret. Seurakunnan elämää -valikosta pääsee tarkastelemaan seurakunnan eri kohderyhmille tarjoamaa toimintaa, ja nuorten kohdasta puolestaan pääsee suoraan Pälkäneen seurakuntanuorten Facebook-sivuille, missä vilkkaana käyvä keskustelu pitää huolen siitä, että pysytään ajassa mukana.

– Kun tulin Pälkäneelle, seurakunnan sivut saivat ihmettelemään, tapahtuuko nuorten puolella paljon mitään. Jos kenelle niin nuorille pitää olla ajankohtaista ja kiinnostavaa sanottavaa, sanoo muun ohessa nuorisopastorina työskentelevä Heikki Repo.