Kemppainen perustelee hakua ja sen perumista

– Ei sitä koskaan tiedä mihin johdatetaan ja mitä tulee vastaan, kirkkoherra Jari Kemppainen sanoo.

Kirkkoherra Jari Kemppaisen päätös peruuttaa Haminan hakemuksensa nousi alkuviikosta ennätykselliseksi nettihitiksi Sydän-Hämeessä. Linkkiä haun perumisuutiseen jaettiin vielä ahkerammin kuin edellisviikkoista haku-uutista.

Kemppainen kommentoi hakua ja sen perumista keskiviikkoisessa Sydän-Hämeen Lehdessä. Kirkkoherra sanoo viihtyvänsä Pälkäneellä.

– Tunnen paikkakunnan ja ihmiset.

Kotikonnuilla avautunut virka tuntui kuitenkin tilaisuudelta, jota ei voinut jättää katsomatta.

– Olen asunut elämäni 20 ensimmäistä vuotta Haminassa. Sukulaiseni asuvat edelleen Kymenlaaksossa, vanhettuvat ja tarvitsevat läheisiä. Siksi juurille palaaminen on ollut välillä mielessä, Jari Kemppainen sanoo.

Jo hakemuksessaan hän ilmoitti, että hän harkitsee vielä ratkaisuaan. Muutaman päivän päätöstä kypsyteltyään kirkkoherra veti paperinsa pois.

Ratkaisuun vaikuttivat piispa Matti Revon ja Pälkäneen seurakunnan työntekijöiden tuki.

– Seurakunta on sopivan kokoinen. Työyhteisö on hyvä, toiminta vireää ja talous nyt kunnossa.

Kemppainen on sitoutunut seurakunnan lisäksi myös erilaisiin luottotehtäviin Tampereen hiippakunnassa ja kirkolliskokouksessa.

Tampereen hiippakunnan kirkkoherrojen työhön perehtynyt Kemppainen on toiminut kahdeksan vuoden ajan uusien kirkkoherrojen mentorina sekä kokeneiden kirkkoherrojen valmentajana ja kouluttajana. Kirkolliskokouksessa puolestaan päätetään tänä vuonna kirkon historian suurimmasta seurakuntarakenneuudistuksesta.

– Haluan olla vaikuttamassa siihen, Kemppainen sanoo.

 

Isossa seurakunnassa voi keskittyä hallintoon

– 50-vuotiaana alkaa miettiä, mitä elämässä voisi vielä tehdä. Haminan kirkkoherran tehtävä tuntui kiehtovalta haasteelta. Olen suorittanut kaikki kirkon tarjoamat hallinnon ja johtamisen koulutukset, joten annettavaa voisi olla vielä muuallakin.

Pienessä seurakunnassa riittää työsarkaa, sillä papin töiden lisäksi hoidettavana on hallinto. Suuressa seurakunnassa on hallintoa varten oma esikunta, sihteerit ja hallintopapit.

– Ison seurakunnan kirkkoherra voi keskittyä hallintoon ja muut papit toimintaan.

Haminassa hallinnon saralla odottaisi myös saneerattavaa, sillä liitosten myötä seurakuntaan on kertynyt sekä työntekijöitä että kiinteistöjä enemmän kuin sen talous kestää.

Kemppainen sanoo, että valinta kirkkoherraksi edellyttää nykyään omaa tukiryhmää. Kukaan ei ole ollut häneen Haminasta yhteydessä, joten tuki jäi epäselväksi.

 

Uusi kirkkoherra voisi olla hyväksi

Kuntarakenneuudistus ja pappilan kohtalo vaikuttavat Pälkäneen kirkkoherran tulevaisuuteen.

Kuntaliitos veisi mukanaan seurakunnan. Seurakunnan talouden kiristyminen puolestaan voi johtaa siihen, että pappila pistetään myyntiin ja virasto siirretään Luopioisiin. Jos edessä on asunnon haku, kiinnostaa paikkakunta, jossa asuntojen hinnat ovat kohtuulliset.

Kemppainen pohti Haminaan hakeutumista myös Pälkäneen seurakunnan kuvakulmasta.

– Olen ollut täällä jo 11 vuotta. Uusi kirkkoherra voisi olla pälkäneläisille hyväksi. Hän toisi uusia näkyjä, ideoita ja toimintatapoja.

Kemppaisen mielestä kipparin vaihtamiseen olisi perusteita.

– Kun tulin Pälkäneelle, kirkkoon kuului 91 prosenttia pälkäneläisistä, nyt 83 prosenttia. Myös jumalanpalveluksiin osallistuminen on vähentynyt tuntuvasti. Vuonna 2007 kirkossa kävi 19 000 seurakuntalaista, nyt enää 15 000. Muun muassa näissä koen epäonnistuneeni.