Untuvikot varttuvat pikku tanssijattariksi

Tanssikoulun ykkösluokkalaiset ja Pöh! Täältä tullaan! -tanssi Asko Saarisen koreografiaan.

Viukat viuhuivat, helmat huiskivat ja kanarouvat pörhistelivät höyheniään Valkeakoski-opiston Pälkäneen osaston lauantaisessa tanssimatineassa. Lukuvuosi huipentui hilpeään ja värejä räiskyvään kevätnäytökseen, jossa tanssin perusopetuksen oppilaat esittelivät taitojaan Nuijantalolla.

Koska tanssin perusopetusta on annettu Pälkäneellä vasta kaksi vuotta, omasta takaa riittää esiintyjiä vain kaikkein nuorimmista ikäluokista: alle kuusivuotiaiden lastentanssi-ryhmistä, alkeisbaletista ja tanssin 1. luokalta.

Kevätnäytöksessä esiintyi silti kaikenikäisiä tanssijoita, sillä siihen osallistuivat Valkeakoski-opiston Pälkäneen ryhmistä seniori- ja kuntotanssijat sekä vierailijana Valkeakoski-opiston 5. luokkalaisten ryhmä, joka esitti kaksi taidokasta tanssia.

Tanssin perusopetuksen vastuuopettaja Sinikka Saarela iloitsi yleisöstä, joka täytti Nuijan salin laidasta laitaan. Hän pahoitteli, että näyttämöä ei voitu ottaa käyttöön, sillä lattiatasossa esiintyessään varsinkin pienimmät tanssijat jäivät takana istuvien katseilta piiloon.

Ne jotka näkivät, näkivät soman esityksen toisensa jälkeen. Lastentanssijat esittivät untuvikkoja ja kanarouvia ja alkeisbalettilaiset herkän kukkaistanssin. Ykkösluokkalaiset ovat jo oikeita pikku tanssijattaria, ja heidän esityksensä Pöh! Täältä tullaan! ja Aalloissa saivat yleisönkin myötäilemään rytmejä.

 

Rohkeasti balettiin

Tanssin perusopetus etenee askel askeleelta. Pienistä kanarouvista varttuu ensi lukuvuodeksi alkeisbalettilaisia.

– Totta kai haluamme jatkaa oman matinean järjestämistä Pälkäneellä. Tanssin idea on, että sitä esitetään yleisölle, ja on tärkeää, että pienestä asti

opitaan nauttimaan esiintymisestä,

Hän kertoi, että Pälkäneellä hakeudutaan kyllä mieluusti tanssin perusopetuksen pariin, mutta

Tanssikoulun 5. luokkalaiset pystyvät jo vaativiin suorituksiin. Viuhkatanssissa Sinikka Saarelan oppilaat Valkeakoskelta.

jotkut vanhemmat tuntuvat vieroksuvan ajatusta baletista.

– Baletti on osa tanssinopetusta. Se on toki omalla tavallaan kurinalaista, mutta jos jonkun mielessä kummittelee vanhan ajan tiukkapipoinen neuvostobaletti, niin sen aika on kauan sitten mennyttä. Nykyään baletin maailma on aivan toisenlainen, Saarela muistutti.

Jotkut ovat myös kaipailleet nykytanssin opetusta – senkin vuoro tulee aikanaan.

– Nykytanssi kuuluu tanssin perusopetukseen, mutta sen opiskelu voidaan aloittaa vasta sitten, kun tanssikoululaiset ovat tarpeeksi harjaantuneita, Saarela kertoi.

Kevätnäytöksen pääsylipputulot käytetään stipendirahastoon, josta jaetaan joka kevät tunnustuksia menestyneille opiskelijoille – pälkäneläisille nyt ensimmäisen kerran.

– Menestyneet eivät tässä tapauksessa ole välttämättä ryhmän taitavimpia tulevaisuudenlupauksia, vaan niitä, jotka ovat vuoden aikana selkeästi parantaneet omaa tasoaan, Sinikka Saarela tarkensi.