Koruja, koruja ja intiaanikoruja

Korukurssilla oppii muun muassa valmistamaan intiaanikoruja pienistä helmistä. Kuva Elina Salmi.

Aitoon koululla alkaa helmikuun ensimmäisellä viikolla Valkeakoski-opiston Kaunis kuin koru -kurssi, jossa opitaan korujen valmistamista erilaisin tekniikoin omista tarvikkeista, esimerkiksi vanhojen korujen osista. Korukurssi sopii sekä vasta-alkajille että kokeneille tekijöille.

– Jokainen voi aloittaa omalta tasoltaan, ohjaan kaikkia tarpeen mukaan ja yksilöllisesti, kurssin opettaja, lasiartesaani Elina Salmi lupaa.

Salmi on jo muutaman vuoden ajan opettanut korujen valmistusta. Hänen erikoisalansa on lampputekniikalla toteutetut lasihelmet – sen koulutuksen saaneita on alle 30 koko Suomessa.

– Olen ohjannut myös sellaisia kurssia, joilla aterimista ja kolikoista tehdään koruja ja isompia esineitä, kuten naulakoita. Aitoon kurssilla keskitytään pieniin koruihin, joiden valmistuksessa ei käytetä esimerkiksi porakonetta tai hiomalaitetta. Jos on mukana helmineula, lankaa ja irtohelmiä, pääsee jo pitkälle, Salmi kertoo.

Kurssilla valmistuu opiskelijoiden toiveiden mukaan kaula-, korva- ja rannekoruja tai mitä vain halutaan.

– Ensimmäinen kokoontuminen on suunnittelukerta, jolloin kartoitetaan, mitä kukin mieluiten tekisi ja laaditaan sen mukaan ”kauppalaput”. Sitten on puolitoista viikkoa aikaa hankkia tarvikkeita, Elina Salmi selittää.

Korukurssin osanottajilla ei silti tarvitse olla valmista korutoivetta tai -suunnitelmaa. Kokeilemaan voi tulla, vaikka ei olisi koskaan suunnitellut yhtäkään korua.

– Esimerkiksi intiaanien helmikorutekniikan oppii melko nopeasti, ja sillä voi valmistaa erilaisia koruja, yksinkertaisempia tai vaativampia. Sitä ainakin ajattelin opettaa, Salmi lupaa.

Korukurssi alkaa keskiviikkona 4.2. klo 18–19.30 ja jatkuu lauantaina ja sunnuntaina 14.–15.2. kello 10–15. Kurssille voi ilmoittautua maanantaihin 26.1. asti Valkeakoski-opiston nettisivuilla tai opiston toimistossa.

Keväiset värit sopivat kevyen ja ilmavan korun tyyliin. Kuva Elina Salmi.

 

Kauniita kaulakoruja voi suunnitella esimerkiksi vanhojen hylättyjen ja tai rikkoutuneiden korujen osista. Kuva Elina Salmi.