Messuille odotetaan yli 150 näytteilleasettajaa

Kalevi Helminen esitteli ajokoirakisaa vuoden 2009 Pälkäne palvelee ja tuottaa -näyttelyssä.

Pälkäneläisyritysten ja -yhdistysten kannattaa pitää ensi kesän lomansa ennen elokuun loppua. Silloin Aitoon Honkalaan nousee koko kunnan yhteinen voimannäyte, Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttely.

Yhdistyneen Pälkäneen ensimmäinen näyttely järjestettiin Honkalassa vuonna 2009. Messurytmiksi näyttää muodostuvan joka kuudes vuosi, sillä viimeiseksi jäänyt Luopioinen -näyttely koottiin Aitooseen vuonna 2003.

Luopioinen järjesti messut joka viides vuosi. Tällä pyrittiin varmistamaan, etteivät kävijät kyllästy ja näytteilleasettajat uuvu. Messuvieraille riittää uutta koettavaa, kun tapahtumien välillä on muutama vuosi. Yritykset ja yhdistykset puolestaan eivät jaksaisi joka vuosi rakentaa eläviä messuosastoja.

Pälkäneellä messuja on järjestetty yrittäjävetoisesti ja epäsäännöllisesti. Viimeinen Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttely ennen kuntaliitosta koottiin kesäksi 2005 yhteiskoululle.

Honkala on yhdistyneen kunnan paras paikka messujen järjestämiseen. Aitoo on keskellä kuntaa, ja Honkalasta löytyy näytteilleasettajille kaksi suurta sisälavaa sekä paljon piha- ja parkkitilaa. Kirkastusjuhlien jäljiltä paikalla on valmiina tehokas organisaatio ja toimivat puitteet.

Kuuden vuoden takaisessa näyttelyssä oli mukana 130 paikallista yritystä ja yhdistystä. Silloin ala- ja ylälavan joka nurkka oli käytössä. Tänä kesänä varaudutaan entistä suurempaan näytteilleasettajamäärään.

Näyttely pyritään rakentamaan niin, että kaikki tuotaisiin Honkalaan, eikä vieraita ajelutettaisi pitkin pitäjää. Seppo Kääriäinen on laatinut suunnitelmia siitä, miten sermeillä saataisiin rakennettua muutama kymmenen sisäosastoa entistä enemmän. Lisätilaa saadaan, kun ylälavan näyttämön edustalla ollut katsomokin otetaan näyttelytilaksi. Siellä edelliskerralla esitetty ohjelma viedään ulkolavalle. Aitoon VPK:lla on uusi, iso teltta, johon saadaan 240 neliömetriä näyttely- tai ohjelmatilaa.

Näyttelysihteerinä toimii edellismessujen tapaan Pia Rämö. Hänellä alkaa olla tehtävässä rautainen kokemus, sillä Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttelyn lisäksi hän on hoitanut muun muassa vapaa-aika- ja Terve Talo -messujen järjestelyt.

– Ihmiset tuntevat minut. Paikkoja on jo varailtu kauppajonossa, vaikka varsinaisesti ilmoittautuminen alkaa vasta maaliskuussa, Rämö kertoo.

Moni toimija on jo tarjoutunut tai valjastettu myös messujärjestelyihin. Messujen rakentamisessa pyritään hyödyntämään Pälkäneen työpajaa. Anna Tapion koulu puolestaan on tarjonnut apua messuosastojen pitoon: koululaiset voivat suorittaa messuilla työssäoppimisjaksojaan.

Messujärjestelyihin saadaan tukea muun muassa kunnalta ja MTK:lta. Sen ansiosta osastojen hinta pysyy edullisena. Hinnaksi on kaavailtu edellismessujen tapaan yrityksille 100 euroa ja yhdistyksille 50 euroa. Kävijöille näyttely on maksuton.

Jättitapahtuman rakentaminen on yhteishenkeä ja tekemisen meininkiä nostattava ponnistus. Tapahtuman lomassa paikalliset toimijat verkostoituvat tehokkaasti ja luontevasti.

Paikallisille asukkaille, mökkiläisille ja kauempaa saapuville vieraille messut ovat silmiä avaava kokemus: jokainen löytää paljon uutta, kun kunnan kaikki anti kootaan esille. Monet kiertävät osastoja kahden päivän ajan, koska päivässä ei ehdi nähdä ja tehdä kaikkea.