70-lukulainen tarvitsee jatkuvaa huoltoa

Kirkkoneuvosto tutustui viime viikolla kappelin korjauksen tuloksiin. Alttarin yläpuolella oleva kattoikkuna on rakennettu kokonaan uudelleen.
Kappeli on taas käytössä.

Pälkäneläisten hautajaisjärjestelyt sujuvat taas totuttuun tapaan, kun siunauskappelin remontti valmistui maaliskuun alussa.

Pälkäneen kirkkoneuvosto kävi viime viikon maanantaina tarkastelemassa rakennusurakoitsija Timo Piekkarin johdolla toteutettua osaperuskorjausta, ja seuraavana päivänä Tommolan kappelissa pidettiin ensimmäinen siunaustilaisuus viime marraskuussa alkaneen remontin jälkeen.

Kappelin ulkoasua on parannettu muun muassa madaltamalla siipimuureja ja uusimalla vesikourut. Kellotorniin on laitettu uusi peltikate ja ulkoseiniä puhdistettu hiekkapuhaltamalla. Ulkomaalaukset voidaan tehdä valmiiksi vasta keväämmällä, kun säät lämpenevät.

Kappelin remontin aikana siunaukset on toimitettu pääosin kirkossa. Koska suuri osa muistotilaisuuksista järjestetään seurakuntatalossa, kirkossa siunaaminen aiheuttaa edestakaista kulkemista ja pidentää hautajaistilaisuuksien kestoa.

Kappeli toimii myös seurakuntatalon ohella kirkon sijaisena erityisesti kylmänä ja hiljaisena talvikautena, jolloin pääkirkon lämmityskuluissa säästetään.

 

Kattoikkuna vuoti pahasti

Rakennusurakoitsija Timo Piekkari on tottunut kohtaamaan yllätyksiä korjatessaan seurakunnan vanhoja rakennuksia.

Ovesta sisään tulleessaan uuden remontin tulokset näkee heti aulassa. Seinät on maalattu ja lattianpäällyste vaihdettu. Myös sakastia on maalattu ja siistitty, ja hautausmaatyöntekijöiden käyttöön on hankittu uusia kalusteita.

Urakoitsija Timo Piekkari kertoi, että korjaustyössä pysyttiin kohtuullisen hyvin aikataulussa, vaikka muutamia yllätyksiä tuli vastaan.

– Rakennesuunnitelma kertoo, että kappelissa olisi rapatut tiiliseinät, mutta vastaan tulikin teräsbetonia. Vanhat välikatot taas olivat niin hatarat, että tulivat melkein niskaan, joten jouduimme purkamaan enemmän kuin alun perin oli tarkoitus, hän selitti.

Itse kirkkosali peruskorjattiin muutama vuosi sitten, mutta nyt kunnostettiin kosteusvaurioista kärsinyt kattoikkuna.

– Ikkuna on vuotanut pitkään, se oli alareunasta laho, niin että lasi olisi sitä menoa voinut pudota sisään. Kosteutta oli jo levinnyt rakenteisiinkin, Piekkari kuvaili.

Uusi ikkuna on vanhaa pienempi, mutta arkkitehdin alkuperäinen ajatus valon lankeamisesta katon kautta alttarille toteutuu edelleen.

 

Helpotuksia liikuntaesteisille

Inva-wc rakennettiin entisen sokkeloisen kopin tilalle.

Pyörätuolia käyttävien tai muuten liikuntarajoitteisten henkilöiden liikkumista kappelissa on helpotettu huomattavasti.

Eteisaulan lattian tasoja erottava porras on poistettu, ja sen korvaa loiva viiste. Lisäksi rakennettiin inva-wc, joka tehtiin luopumalla erilista miesten ja naisten osastoista.

– Nyt on käytössä kaksi vessaa, joita kaikki saavat käyttää, mutta toinen on samalla inva-wc, Jari Kemppainen kertoi.

Nykyiset tilat ovat kaikille helppokäyttöisemmät kuin entiset, koska ahtaat lastulevykopit on poistettu ja ovia suurennettu.

– Wc-tilojen uusiminen oli remontin suurin yksittäinen työ, koska rakensimme ne pohjasorastusta myöten alusta, Timo Piekkari kertoi.

 

Remonttia pala kerrallaan

Kellotornin harjat on katettu uudelleen ja muureja korjattu. Ulkomaalaus on vielä tekemättä.

Pälkäneen siunauskappeli vihittiin käyttöön elokuun lopussa vuonna 1970. Tommolan hautausmaan yhteyteen oli kaivattu kappelia jo kauan, koska kirkosta hautausmaalle on reilut kaksi kilometriä matkaa, mutta rahaa oli käytettävissä niukasti.

Varoja kappelin rakentamiseen kerättiin monilla eri tavoilla, jopa arpamyynnillä ja talkoilla.

Kellotorni saatiin pystyyn vasta vuonna 1982 – kelloja siinä ei ole vieläkään. Kappelin kellojensoitto tulee nauhalta.

– Kappeli on oman aikakautensa halpaa rakentamista, ja sen seurauksista maksetaan nyt. Remontin tarve on jatkuva, mutta kerralla suoritettavaan peruskorjaukseen ei ole koskaan löytynyt rahaa. Siksi kappelia korjataan pala palalta, vaikka se ei kokonaiskustannusten kannalta olekaan varmasti järkevää, kirkkoherra Jari Kemppainen selitti.

Osa kappelin korjauksen hinnasta on kustannettu Aino Kyörin testamenttivaroista, jotka hän on aikanaan määrännyt käytettäväksi kirkon ja kappelin kunnostukseen.