Ympäristöviikko: Siivousryhmiltä edellytetään entistä enemmän omatoimisuutta

Ympäristötalkoilla koko Pälkäne siistiytyy

Siivousryhmien toivotaan jälleen hoitavan alueensa omatoimisesti. Vanha hautausmaa ympäristöineen on perinteisesti ollut Lions Clubin vastuualuetta.

– Siisti ja viihtyisä ympäristö on meidän kaikkien juttu, sanoo Pälkäne-Seuran ympäristövastaava Vesa Mellavuo.

Pälkäneen ympäristöviikkoa vietetään vapun jälkeisellä viikolla – nyt jo 15. kerran. Järjestelyistä vastaavat Pälkäne-Seura ja kunta yhdessä. Kylät ja yhdistykset kokoavat itse omat siivousporukkansa ja hoitavat entiset alueensa.

Perinteinen suuri talkoopäivä on tiistaina 5. toukokuuta, mutta jokainen ryhmä voi järjestää siivouksen sille sopivana ajankohtana ja sopivan sään mukaan. Muun muassa koulut ovat mukana kampanjassa omina päivinään.

Siivoustalkoisiin kutsutaan kaikkia pälkäneläisiä, myös kesäasukkaita.

– Kampanja vetoaa omakotiasukkaisiin, asuntoyhtiöihin ja liikelaitoksiin, niin että omat pihat ja alueet siistitään. Nämä talkoot sopivat hyvin koko perheelle, Mellavuo sanoo.

– Vaikka roskaisia kohtia onkin, ovat monet hoitaneet kotipiirinsä lähialueita ja teiden varsia. Myös kadut ja jalkakäytävät on konevoimin pääosin siivottu, hän kiittää.

Siivoukseen kuuluvat perinteisesti ulkoilu- ja virkistysalueet, teiden varret, torit, parkkipaikat ja muut yhteiset alueet. Toivottavaa olisi, että jokainen kiinteistön omistaja huolehtisi oman pihansa lisäksi tienvarren ja katuojan puhtaaksi omalta kohdaltaan.

 

Hävitä jätteet oikein

Haravointijätteiden ja risujen polttaminen voi aiheuttaa kitkerää savua, josta voi koitua suurta haittaa naapureille. Nuotiosta lentelevät palavat lehdet tai

Vesa Mellavuo (vasemmalla) ja Kalevi Mesimäki haravoivat torin ja Kostian koulun ympäristöä Pälkäne-Seuran ryhmässä viime kevään talkoissa.

heinänkorret voivat sytyttää kuivan ruohon. Kaava-alueella jätteiden poltto avomaalla on kielletty, joten se täytyy tehdä astiassa tai tulisijassa.

Puutarhajätteen hävittämisessä kompostointi on kaiken kaikkiaan polttamista suositeltavampi tapa. Maatuvan haravointijätteen ja risut saa kompostoida kaava-alueellakin avokompostissa.

Sen sijaan sekajäte täytyy laittaa umpinaiseen kompostoriin, jonka suojaukset täyttävät sekajätteen kompostoinnille asetetut vaatimukset.

Aluejätepisteisiin saa viedä ainoastaan sellaisia jätteitä, joita varten niissä on nimetyt astiat.  Sinne eivät kuulu rakennusjätteet, kodinkoneet, televisiot, huonekalut, akut eivätkä mitkään nestemäiset jätteet.

Luvaton jäte tekee paikan siivottoman näköiseksi, ja jäteyhtiö joutuu viemään sen pois erilliskuljetuksena, mikä taas ennen pitkää tulee syyttömien kuluttajien maksettavaksi.

Siivoustalkoiden ohjeita

 • Siivousryhmät voivat hakea jätesäkkirullia Pälkäneen Rautiasta kunnan laskuun.
 • Risut ja naulattomat ja käsittelemättömät puujätteet voi viedä Woodlandin hakettamoon Kankaanmaalle.
 • Haravointiroskat Onkkaalassa kunnan toimittamille siirtolavoille Pakanrantaan, Vanhan hautausmaan portille ja Nuijalle 30.4. – 8.5. välisenä aikana. Lavoille vain maatuvaa lehti- ja puutarhajätettä – ei siis sekajätettä.
 • Autojen renkaita ja metalliromua, autojen akkuja, öljyjä ynnä muita vastaavia jätteitä otetaan vastaan Suomen ajoneuvokierrätys/ autopurkamo Euro Nikte Oy:ssä Pälkäneellä osoitteessa Tehdastie 6.
 • Muut roskat jätesäkkeihin: muovit, pahvit, lasinpalat ym. Onkkaalassa säkit saa jättää tien varteen, mistä ne korjataan kunnan toimesta pois. Sivukylien siivousryhmät huolehtivat itse jätesäkkien kuljetuksesta kuten aikaisempinakin vuosina.
 •  Eväskassien jakoa ei ole.
 •  Pälkäne-Seuran ympäristövastaava Vesa Mellavuo (040 7221629).

Repe ja Romu

 • to 11.6. Ämmätsä, Kyynärö, Padankoski, Kuohijoki
 • ma 15.6. Rautajärvi, Luopioinen kk, Holja, Puutikkala
 • ti 16.6. Kukkola, Aitoo, Sappee, Salmentaka
 • ke 17.7. Myttäälä, Onkkaala, kunnanviraston parkki, Harhala, Vuolijoki, Laitikkala.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?