Tanssia täydellä tarjottimella

Pienimmät opiskelijat eli lastentanssiryhmä aloitti ohjelman somalla perhostanssilla.

Valkeakoski-opiston Pälkäneen osaston tanssin opiskelijoiden kevät huipentui lauantaina Tanssimatineaan, jossa yleisö pääsi ihailemaan lukuvuoden aikana opittuja taitoja.

Näytöksessä oli esiintyjiä nelivuotiaista aikuisiin kuntotanssijoihin asti, ja jokaisessa tanssissa oli omanlaistaan säihkettä. Jännittäminen ei näkynyt katsomoon asti, vaikka sitä kihisi verhojen takana riittämiin, kertoi Valkeakoski-opiston tanssin vastuuopettaja Sinikka Saarela.

– Tanssi on esittävä taiteen laji, joten esiintyminen on oppilaille esiarvoisen tärkeä kokemus. Kevätnäytös on lukuvuoden suuri päämäärä, jota varten työtä tehdään, Saarela totesi.

Tanssimatinea on tanssia alusta loppuun, eikä se kaipaakaan juhlapuheita tai muuta täytettä. Värikäs ja vauhdikas tanssitaidon kimara, jonka kuorrutuksena ovat suloiset ja tarkoin huolitellut esiintymisasut, ei voi olla riemastuttamatta.

Pälkäneellä ei ole toistaiseksi järjestetty tanssin opiskelijoiden joulunäytöstä, mutta sellainen liitetään mahdollisesti jatkossa vuoden ohjelmaan.

 

Satutunnelmia ja can-can -taitureita

1-2 -luokkalaisten sirkuspelletanssi oli vaihdikas ja nokkela. Koreografia oli tanssinopettaja Alina Sirénin.

Valkeakoski-opisto on tarjonnut lasten ja nuorten tanssin perusopetusta Pälkäneellä nyt kolme vuotta, joten matineassa esiintyy jo useita paikallisia ryhmiä. Pidemmälle ehtineiden tanssijoiden taidonnäytteitä antoivat Valkeakosken tanssikoulun neljäs- ja kuudesluokkalaiset.

Heti avausesityksessä lastentanssiryhmän pikku perhoset herättivät salissa kevättunnelman, vaikka ikkunoita vasten vihmoi tihkusade kolean tuulen säestyksellä. Satutunnelmaa täydensivät alkeisbaletti 1 -ryhmän pikku intiaanitytöt ja luokkaa pitemmälle ehtineiden sirkuskoirat. Tanssikoulun 1–2 -luokkalaiset täydensivät sirkusteemaa hauskalla pelletanssillaan sekä neljän tanssijan taidokkaalla stepillä.

Pälkäneen osaston opettajana toimii Alina Sirén, joka oli myös laatinut esitysten koreografiat. Yhteistyö opettajan ja oppilaiden kesken sujuu hyvin.

Valkeakosken tanssikoulun 6. luokkalaiset repäisivät näyttävällä can-canilla näytöksen lopuksi. Koreografia Mönziä Kurbanali

– Pälkäneellä on kivoja lapsia, viehättäviä ja aitoja. Koin sen itse, kun opetin täällä kaksi vuotta, ja nyt kuulen toisten opettajien kovasti kehuvan heitä, Sinikka Saarela sanoo.

Valkeakosken neljäsluokkalaisten venäläinen karakteritanssi, 1920-luvun tunnelmiin johdatteleva charleston ja hauska kärkitossuharjoitus Nuket sekä kuudesluokkalaisten näyttävä can-can -kabareetanssi kertoivat siitä tasosta, jota kohti perhoset, sirkuskoirat ja muut pikkutanssijat parhaillaan kipuavat.

Aikuisen näkökulman matineaan toi kuntotanssiryhmän Kevätkirmaus Leena Vileniuksen koreografian mukaan. Senioritanssijoiden esitystä ei tällä kertaa nähty, koska ryhmä pääsi kotiutumaan esiintymismatkalta vasta näytöstä edeltävänä yönä.

Tanssi jatkuu syksyllä

Tanssin taiteen perusopetukseen kuuluu valmentavia, perus- ja syventäviä tanssiopintoja. Klassisen baletin lisäksi opetetaan muitakin tansseja. Nuorimmat opiskelijat ovat 3–4 -vuotiaita, mutta vielä alakouluiässä voi tulla opiskelijaksi.

Kaikki opinnot suorittanut oppilas on oikeutettu päättötodistukseen.

Tanssin opetus jatkuu Pälkäneen osastossa syksyllä. Opiskelijaksi ilmoittaudutaan netin kautta, ja opiston sivuilta löytyy omat linkit jatko-opiskelijoiksi ilmoittautuville ja uusille oppilaille.