Hiippakunnan paimen kuulee seurakuntalaisia

Piispantarkastus pidetään 10 vuoden väelin, mutta pälkäneläiset saavat tavata piispaansa useammin. Viime vuoden huhtikuussa Matti Repo  oli mukana Laitikkalan koulun viimeisessä Ristinjuhlassa.

Pälkäneellä aloitetaan ensi sunnuntaina noin viisi kuukautta kestävä piispantarkastus, jonka yhteydessä tarkastetaan seurakunnan hallinto ja taloudenhoito sekä muut seurakunnan toimintaan liittyvät asiat.

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo osallistuu sunnuntain messuun ja sen jälkeen seurakuntatalossa järjestettävään kaikille seurakuntalaisille avoimeen keskustelutilaisuuteen, jossa jokainen saa kertoa mielipiteensä siitä, mikä seurakunnassa toimii hyvin ja mikä huonosti, ja mihin suuntaan asioita voisi kehittää. Palautetta ja kehitysideoita toivotaan sekä yksityisiltä seurakuntalaisilta että yhdistyksiltä ja yhteisöiltä, jotka toimivat seurakunnan yhteistyökumppaneina.

– Keskustelutilaisuudessa voi esittää piispalle kysymyksiä joko suullisesti tai kirjallisesti. Kaikki eivät ehdi saada puheenvuoroa, mutta kysymyksiä voi käydä kirjoittamassa paikan päällä paperille. Kysymyksiä voi myös laittaa etukäteen sähköpostina, kertoo kirkkoherra Jari Kemppainen.

Paikalla kuultavina ovat piispan lisäksi seurakunnan  työntekijät ja luottamushenkilöt. Kaikki vastaavat niin moniin kysymyksiin kuin mahdollista.

– Seurakunnan toimintaa koskeva palaute, kehitysehdotukset, toiveet, kritiikki ja uudet ideat otetaan huomioon syksyn ja alkutalven ajan jatkuvassa tarkastuksessa. Siksi seurakuntalaisia halutaan kuulla tarkastuksen aluksi eikä lopuksi, kuten entisaikaan oli tapana, Kemppainen selittää.

Hän korostaa, että keskustelu samoin kuin koko alkava piispantarkastus koskee koko seurakuntaa, joten kappeliseurakuntalaisten osallistuminen on yhtä tärkeää kuin emäseurakuntalaistenkin.

Messu alkaa Pälkäneen kirkossa kello 10 ja keskustelutilaisuus noin 11.30 heti kirkkokahvien jälkeen. Jos seurakuntatalon tilat eivät riitä, siirrytään takaisin kirkkoon.

 

Kaikkien yhteinen kehittämishanke

Piispa Matti Repo kuvaa piispantarkastusta koko seurakunnan yhteiseksi hankkeeksi, jossa piispa ja tuomiokaputuli yhdessä seurakunnan kanssa tutkivat, miten tulevaisuuteen tulisi suuntautua.

Piispantarkastus tehdään joka 10. vuosi. Piispa määrää tarkastuksen ajan, laajuuden ja ohjelmaan neuvoteltuaan seurakunnan kirkkoherran kanssa.

Piispantarkastukseen osallistuu muitakin virkamiehiä kuin piispa itse. Esimerkiksi hallinnon tarkastuksesta huolehtii tuomiokapitulin lakimiesasessori ja kirkkoherranviraston toiminnan tarkastuksesta lääninrovasti.

Pälkäneen piispantarkastuksen suorittavat piispa Matti Revon lisäksi asessori Riitta Särkiö Lahdesta, lääninrovasti Seppo Jarva Kangasalta, konsultti Juha Mattila Tampereelta sekä hiippakuntadekaani Ari Hukari ja lakimiesasessori Jorma Juutilainen tuomiokapitulista.

Kirkkoneuvosto jatkaa syksyn aikana yleisökeskustelussa esiin nousseiden teemojen käsittelyä ja tutkii, mitä kaikkea voitaisiin toteuttaa.

Varsinainen piispantarkastus pidetään 22.–24. tammikuuta 2016. Sen yhteydessä piispa vierailee myös Luopioisten kappeliseurakunnassa sekä joillakin kouluilla ja työpaikoilla.