Levähavaintoja alkoi kertyä

Sinilevää havaittiin tällä viikolla runsaasti Pirkanmaalla paitsi Pälkäneellä Mallasvedellä myös Kyrösjärvellä. Molemmilla järvillä havaintopaikat ovat säilyneet tähän asti levättöminä. Myös Kangasalan Kirkkojärven ja Vanajaveden vähäiset levähavainnot olivat paikkojen ensimmäiset tänä kesänä.

– Leväbarometrin mukaan tilanne on pitkänajan keskiarvoon nähden melko normaali. Tosin esimerkiksi viime vuoteen verrattuna sinilevää esiintyy Pirkanmaalla selvästi enemmän, kertoo yksikön päällikkö Matti Saura Pirkanmaan Ely-keskuksesta.

Leväbarometriin voi tutustua ja viikoittaiset levähavainnot voi tarkistaa Järviwiki-verkkopalvelusta, jonne voi myös lisätä omia havaintojaan. Joitakin yleisöhavaintoja on myös ilmoitettu suoraan Ely-keskukseen.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat nousseet nopeasti lämpimien säiden vuoksi, ja se merkitsee sinilevien runsastumista rannoilla viihtyvien harmiksi – varsinkin, jos tyyni säätila vallitsee jatkossa.

Ely-keskukseen on edelleen ilmoitettu joitakin havaintoja ruskeanpunaiseksi värjäytyneestä järvivedestä. Kyseessä on kuusen suopursuruosteen itiöpöly. Ilmiö ei Ely-keskuksen mukaan ole vaarallinen, vaikka voi aiheuttaa herkimmille allergiaoireita.