Näperrettävää taitaville ja aloitteleville sormille

Tekstiilityön lehtori Ritva Forsvikin käsissä oleva nahkakantinen kirja on valmistettu käyttämällä varhaiskeskiaikaista kirjansidontatapaa. Erilaisilla opiston lyhytkursseilla voi opiskella sitä ja monia muita käsityötekniikoita, kuten tilkkutöitä ja erilaisia punontoja. Kuvan etualalla on kehyskukkaroita

Monille käsityön ystäville varma syksyn merkki on lankapeukaloiden – ja miksei myös kahvipussi- ja rautalankapeukaloiden – kutina. Siihen saa helpotusta Valkeakoski-opistosta, jossa käynnistyvät pian uuden lukuvuoden pitkät ja lyhyet käsityökurssit.

– Tarjonta on sekä varmaa vanhaa ja tuttua, kankaankudontaa ja nypläystä että uusia kiinnostavia lyhytkursseja, kertoo tekstiilityön lehtori Ritva Forsvik.

Esimerkiksi Sanna Parangon ohjaama Tilkkuja ja pussukoita -kurssi, jossa opetellaan uutta tilkkutekniikkaa, on uutuus ohjelmassa. Kurssi järjestetään Kostian koululla syyskuun lopulta marraskuulle joka toinen viikko.

Kankaankudonnan harrastajien iloksi Santaharjun tiloihin Onkkaalaan on saatu kaksi lisähuonetta ja neljät uudet kangaspuut.

 

Kirja kuin suoraan keskiajalta

Suosittuja nukkekotikursseja järjestetään talven aikana kaksi, molemmat Kostian koululla. Syksyllä tehdään nukkekotiin rautalankatöitä ja keväällä valmistellaan nukkekodin pääsiäistä. Opettajana toimii molemmissa Milja Försti.

Samoin tuttu mutta opiskelijoiden kestosuosikkina säilynyt Kirsi Tahkolan ohjaama reaktiivivärjäyskurssi palaa ohjelmaan kevätpuolella.

Ritva Forsvikin omat punonta- ja kirjansidontakurssit ovat ohjelmassa tänäkin vuonna, jos tulokkaita riittää. Kevätlukukaudella Luopioisiin Mikkolan Navetalle on tulossa kokeiluna punontakurssi kierrätysmateriaaleista.

– Kursseilla voi opetella perusasioita, joita olen opettanut ennenkin, mutta pyrin aina tuomaa jotain uutta mukaan, Forsvik sanoo.

Tänä vuonna uutta on esimerkiksi varhaiskeskiaikainen kirjansidonta, jossa puisten tai monesta pahvikerroksesta liimattujen kansien päälle pingotetaan pehmeää nahkaa. Lopputulos on tarkoituksellisen karkea mutta juhlallinen ja näyttävä, ja sen kruunaavat kirjan selän päissä olevat nahkaläpät.

– Ne tarvittiin, koska kirjoja säilytettiin arkuissa. Läppien avulla ne oli helppo nostaa sieltä ulos, Forsvik selittää.

Punonta tulee Pohjaan

Ritva Forsvikin Punotaan ja väännetään -kurssi Kuhmalahden Pohjan koululla loka- ja marraskuussa on punonnan ja rautalankatöiden monitoimikurssi, jossa opetetaan sekä perinteisiä kahvipussipunontoja että monenlaisten muiden materiaalien, kuten tapettien ja kankaiden käyttöä punonnassa. Kurssilla voi valmistaa vaikka pieniä joululahjoja.

Sekä Pohjan punontakurssi että muut Kangasalan kurssit ovat kenen tahansa opistolaisen hyödynnettävissä, jos matkasta ei ole haittaa.

– Esimerkiksi keppihevoskurssi, joka pidetään Pitkäjärven koululla lokakuussa, sopii yhteiskurssiksi aikuiselle ja lapselle, mutta ompelutaitoinen lapsi voi osallistua siihen yksinkin, Ritva Forsvik sanoo.

Eri puolilla Kangasalaa järjestetään Valkeakoski-opiston tekstiilityön lyhytkursseja, joilla voi opiskella esimerkiksi merkkipäivä- tai joulukorttien, kivikorujen, kaislakorien, himmelien tai kehyskukkaroiden tekemistä.

Niin, mikä onkaan kehyskukkaro?

– Se on aivan tavallinen kukkarokehykseen tehty pussi, siis sellainen, joka suljetaan metallinipuilla niin kuin perinteiset rahapussit. Kehyskukkaroita voi käyttää meikkien tai muiden pikkutavaroiden säilyttämiseen, Forsvik kuvailee ja näyttää yhtä vanhojen farkkujen taskusta muokattua kukkaroa.

Kaikki kurssit sopivat sekä aloittelijoille että kokeneille tekijöille, ellei kurssin esittelyssä mainita toisin. Tarkempia tietoja kursseista löytyy Valkeakoski-opiston painetusta ohjelmasta sekä opiston nettisivuilta. Ilmoittautuminen kursseille alkoi tämän viikon maanantaina 16. elokuuta.

Kommentointi on suljettu.