Käsissä koko kunnan kehittäminen

Jaana Koivisto-Virtanen haluaa elinkeinoasiamiehenä työskennellä paljon siellä, missä hänen asiakkaansakin ovat. Onkkaalan kylänraitille hän toivoo lisää yrityselämää.

– Olin hirveän hyvällä tuulella jo ensimmäisen viikon jälkeen. Heti tuntui, kuin olisi ollut Pälkäneellä paljon pidempään, kertoo Jaana Koivisto-Virtanen, kunnan uusi elinkeinoasiamies.

Elokuun alussa aloittanut Koivisto-Virtanen on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskennellyt pitkään erilaisten yritysneuvonta ja -kehitystehtävien parissa.

Koivisto-Virtasella on selvä käsitys, että hänen työnsä pitää olla mahdollisimman konkreettista. Sitä tehdään kentällä, toisin sanoen yrittäjien ja yritysten keskellä.

– Tarkoitus on jalkautua mahdollisimman paljon yrityksiin. Ensisijainen paikkani ei ole virkahuoneessa työpöydän takana vaan siellä, missä asiakkaatkin ovat, Koivisto-Virtanen sanoo.

Elinkeinoalan ammattisilmällä tarkasteltuna Pälkäne vaikuttaa hänestä vireältä ja aktiiviselta pakkakunnalta.

– Täällä on hyvät edellytykset kehittää ja kehittyä, ja sijainti on yritysten kannalta loistava. Kaikki vahvuudet pitäisi vain saada laajemmin toisten tietoon, hän pohtii.

Elinkeinoasiamieheltä saa ilmaisia neuvoja kaikkeen yrityksiä koskevaan: perustamiseen, hankkeisiin, rahoitusmalleihin, hakemuksiin, yritysyhteistyöhön, tilojen ja tonttien hankintaan. Jaana Koivisto-Virtanen on jo luonut yhteyksiä yrittäjäyhdistyksiin ja aikoo vähän kerrassaan tutustua kaikkiin Pälkäneellä toimiviin yrityksiin.

– Minulle tämänkaltainen työ on tuttua, sillä olen oikeastaan tehnyt koko työurani julkisen puolen ja yrityselämän rajapinnassa. Tehtävä tuntui minusta heti kiinnostavalta ja olen tarttunut siihen innolla, hän sanoo.

 

Kokonaiskuva haltuun

Elinkeinoasiamiehen tehtäviin kuuluvat yhteistyössä kehittämispäällikön kanssa kunnan yleinen markkinointi ja matkailumarkkinointi, jotka ovat olleet viime vuosina polttopisteessä Pälkäneellä. Kuntakuvan kirkastamiseksi seudusta olisi saatava nykyistä houkuttelevampi myös satunnaisille kävijöille.

Pälkäneellä on useita pieniä matkailualan yrityksiä ja lisäksi erilaisia kulttuuripalveluja tarjoavia yhdistyksiä. Ongelmana on ollut sirpaleisuus ja yhteistyön haparointi, sillä pienten ja vielä pienempien toimijoiden ajankäyttöä ja voimavaroja on välillä vaikea sovittaa yhteen.

– Mielestäni on tärkeää vahvistaa yhteistyötä kaikkien kesken. Ei kannata käyttää voimavaroja päällekkäisiin asioihin, jos ne voidaan hoitaa yhteisesti.  Esimerkiksi ensi kesäksi voitaisiin jo rakennella joitakin uudenlaisia yhteistyömuotoja, Koivisto-Virtanen suunnittelee.

Hänen tehtäviinsä kuuluu myös yritystonttien myynti ja markkinointi sekä tontteja koskeva tiedottaminen. Elinkeinoasiamiehen puoleen voi kääntyä jos tarvitsee toimitilat tai tontin tai haluaa tarjota niitä myyntiin tai vuokralle.

– Mitä laajemman kuvan paikallisesta yrityskentästä saan, sitä parempi. On hyvä saada haltuun koko kokonaisuus, hän muistuttaa.

Alkavien yrittäjien ensineuvonta ohjataan Tampereella toimivalle Uusyrityskeskus Ensimetrille, jonka yritysneuvojaa on mahdollista tavata Tampereen ja Valkeakosken lisäksi myös Pälkäneen kunnantalolla. Suunnittelun voi silti aloittaa kunnan elinkeinoasiamiehenkin luota.

– Ensimetri hoitaa käytännössä yrityksen perustamisneuvonnan, mutta ensimmäisen tapaamisen voi sopia vaikka tänne minun toimistooni. Silloin minullakin on valmiiksi koko kuva yrityksestä, Koivisto-Virtanen ehdottaa.

Työpaikkakunta tulee omaksi

Jaana Koivisto-Virtanen asuu Ylöjärvellä perheineen, johon kuuluvat aviomiehen lisäksi 16-, 13- ja 6-vuotiaat lapset. Ainakaan toistaiseksi hän ei suunnittele muuttavansa minnekään.

– En pidä työmatkaa liian pitkänä, koska viime vuosina olen tottunut ajamaan Pohjois-Satakuntaan Kankaanpäähän, missä työskentelin kuntien omistamassa elinkeinoyhtiössä yrityskehittäjäjä. Sinne myös pitkä matka ja paljon huonompi tie kuin Ylöjärveltä Pälkäneelle, hän nauraa.

Herää tietysti kysymys, jaksavatko sellaisen kunnan palvelut oikeasti kiinnostaa, jolla ei ole juuri merkitystä omassa tai perheen elämässä.

– Kyllä ne kiinnostavat, Koivisto-Virtanen vakuuttaa.

Hän on huomannut, että työpaikkakunnasta tulee nopeasti toinen oma paikkakunta.

– Joskus on tuntunut, että tunnen paremmin sen alueen, jossa työskentelen, kuin sen jossa asun, mikä johtuu tietysti osaltaan tämän työn luonteesta. Ihmisiin ja elinkeinoihin tutustuu sen kautta laajasti, ja usein tulen käyttäneeksi työpaikkakuntien palveluitakin, hän selittää.