Mikkolan Navetan dokumenttielokuvien sarja alkaa Tsamon tarinalla

Mikkolan Navetan monien kulttuurien syksyssä alkaa tulevana lauantaina dokumenttielokuvien sarja. Sarjan myötä matkustetaan ajassa ja paikassa muun muassa Alaskaan, Ugandaan ja Afganistaniin. Ensimmäisenä on 24.10. vuorossa Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin elokuva Tsamo, jossa kulttuuri-identiteetin merkitystä kuvataan tositapahtumiin perustuvassa tarinassa.

Suomi ja Alaska kuuluivat lähes kuudenkymmenen vuoden ajan yhtä aikaa Venäjän keisarikuntaan sen maantieteellisesti vastakkaisina laitoina. Monille suomalaisille autonomian aika tarjosi yllättäviä elämänvaiheita. Niinpä Alaskan kuvernöörinä oli sen venäläisen kauden loppupuolella suomalainen Hampus Furuhjelm, joka muistetaan kyvystään tulla edeltäjiään paremmin toimeen alkuperäisasukkaiden kanssa. Myös hänen veljensä Hjalmar toimi Alaskassa venäläis-amerikkalaisen kauppakomppanian palveluksessa. Vuonna 1859 hän osti 5–vuotiaan tlingit-intiaanitytön, jonka toi myöhemmin mukanaan Suomeen. Kauppakirjaa säilytetään yhä Kansallismuseossa.

Pohjoisten alkuperäiskansojen maailmoista lukuisa elokuvia tehneet Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui kertovat Tsamo-elokuvassaan tytön tarinan dokumentaarisen näytelmäelokuvan keinoin. Elokuva jatkaa ohjaajille tärkeitä alkuperäiskansan identiteetin ja sen riiston teemoja. Tarinassa henkilöiden nimet ja tapahtumapaikkoja on muutettu, mutta muuten se seuraa ilmeisen uskollisesti sitä, mitä tapahtuneesta on jälkipolville tiedoksi jäänyt. Elokuvan tyyli on tekijöiden aiemmista elokuvista tuttu verkkaisen minimalistinen.

 

Kun kieli ja uskonto viedään, mitä jää jäljelle?

Suurimmat ongelmat Tsamon uudessa elämässä aiheutuvat kielestä ja uskonnosta, siis identiteetin keskeisistä rakennusaineista. Ennen Suomeen lähtöä vain äidinkieltään osaava lapsi kastetaan tuntemattoman jumalan uskontoon, josta hän ei tiedä mitään ja nimetään uudestaan Aina Mooreksi.

Elokuva esittää uuden isännän mukavana miehenä, joka tarkoittaa toimillaan vain hyvää ja käsittää ostaneensa tytön vapaaksi orjuudesta. Tyttö puolestaan tulkitsee tilannetta oman kulttuurinsa näkökulmasta ja pitää itseään ostettuna vaimona. Tytölle opetetaan ruotsin kieltä ja myöhemmin myös suomea, mutta hänen varovaiset yrityksensä oman kielensä esittelyyn eivät saavuta suurempaa vastakaikua. Tsamoa näyttelee venäläinen Albina Tologonova, jonka aito kielitaidottomuus Suomessa tuo autenttisuutta tilanteisiin.

Tsamo kuuluu korppi-klaaniin, joka on toinen tlingitien äidin puolelta periytyvistä sukuryhmistä. Korpin tulisi ottaa puolisonsa toisesta sukuryhmästä, kotkista. Tsamo ilmeisesti hyväksyy Simonin kotkana ja kiintyy tähän, mutta Simonin avioliitto säätyynsä kuuluvan naisen kanssa ajaa Tsamon kiertolaiseksi uusiin perheisiin. Vaikka elokuva ei esitä hänen ympäristöään aikakaudelle tyypillisesti ahdasmielisenä, uskonnosta muodostuu suurin ongelma näissä uusissa sijoituspaikoissa. Tsamon uskonto on shamanistinen. Suomenkielisessä pappilassa hänen klaanitunnuksensa herättävät suvaitsemattomuutta ja paheksuntaa.

Tsamo on tarina siitä, miten hyvää tarkoittavatkin länsimaiset kristityt saivat pahaa aikaan yrittäessään ”pelastaa” ja ”sivistää” villeinä pitämiään alkuperäiskansoja. Vaikka elokuvan kuvaama kulttuurinen konflikti on elokuvan tyylin ja päähenkilönsä tapaan hiljainen, kyse on pohjimmiltaan väkivallasta. Toki tilanteen ja ajan lähtökohdista ei parempaan tulokseen juuri olisi voitu päästäkään.

 

Ohjaajat mukana Navetalla

Markku Lehmuskallio on aikamme tunnetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia dokumenttielokuvien tekijöitä. Vuoden 1980 Korpinpolska-elokuvasta alkaen Lehmuskallio on tehnyt sekä dokumentti- että näytelmäelokuvia, joiden aiheena on ollut pohjoisten alkuperäiskansojen kulttuuri ja sen törmääminen länsimaiseen elämäntapaan.

Lehmuskallio on tehnyt jo yli 10 elokuvaa yhteistyössä nenetsiohjaaja Anastasia Lapsuin kanssa, myös Tsamon, jonka tematiikka on tuttu Lehmuskallion aiemmista elokuvista.

Mikkolan Navetan dokumenttielokuvien sarjan on tuottanut Eila Ranta, ja se esitetään yhteistyössä Valkeakoski Opiston kanssa. Lauantain esityksessä ovat mukana ohjaajat Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui.