Pälkäneläisjoukkueet etenivät mitalipeleihin

Pälkäneen ja Raholan yhteisjoukkue eteni Ricoh-turnauksen finaaliin saakka. Kuvassa Roosa Taipale.
Pälkäneen ja Raholan yhteisjoukkue eteni Ricoh-turnauksen finaaliin saakka. Kuvassa Roosa Taipale.

Pälkäneen 12-vuotiaat koripallopojat ja 13–14-vuotiaat tytöt etenivät mitalipeleihin kansainvälisessä Ricoh -koripalloturnauksessa. 17. kertaa Vantaalla järjestetty tapahtuma on Euroopan suurimpia koripallon junioriturnauksia. Kolmen päivän aikana kolmisen tuhatta 6–19-vuotiasta pelaajaa tahkosi 652 ottelua. Mukana oli ennätykselliset 287 joukkuetta 51 eri seurasta.

Pälkäneeltä turnaukseen osallistui kolme joukkuetta. Minipoikajoukkue sekä Luja-Lukon ja Raholan Pyrkivän C-tyttöjen yhteisjoukkue pelasivat ikäluokkiensa kilpasarjoissa. Lisäksi RaLuLu osallistui 15–16-vuotiaiden B-tyttöjen haastajasarjaan.

Parhaiten pärjäsivät C-tytöt. Pälkäneen ja Raholan yhteisjoukkue eteni tappiottomalla pelillä finaaliin saakka. Sijoituspeleissä huippuotteita esittänyt yhteisjoukkue ei päässyt haastamaan Pyrintöä aivan täydellä pelaajistolla, sillä taudit harvensivat kokoonpanoa loppuottelun alla. Niinpä avausvoitto tamperelaisista jäi vieläkin ottamatta ja turnauksesta irtosi hopeatila.

Myös minipojat etenivät ikäluokkansa valiojoukkueiden joukossa mitalipeleihin saakka, kun alkusarjavastustajat Rekolan Urheilijat ja Pakilan HNMKY kaatuivat. Välierissä Kouvot osoittautui liian kovaksi, eikä pronssiottelun uusintakohtaamiseen Pakilan HNMKY:tä vastaan löytynyt enää tarvittavaa kipinää. Niinpä minipoikien loppusijoitus kovassa turnauksessa oli nelostila.

Pälkäne ja Rahola yhdistivät Vantaan turnauksessa voimansa myös B-tyttöjen sarjassa. B-tyttöjen vahvistukseksi nostettiin muutama pelaaja SM-sarjaa pelaavasta C-tyttöjoukkueesta. Toisilleen osin tuntemattomat pelaajat löysivät tiukoissa peleissä yhteisen juonen ja sijoittuivat lopulta sarjassaan kuudenneksi.

 

Pyrintö jäi yhä kaatamatta

Energisesti pelannut Ida Östring antoi vakuuttavia näyttöjä.
Energisesti pelannut Ida Östring antoi vakuuttavia näyttöjä.

C-tyttöjen yhteisjoukkue RaLuLu sai kauteen loistolähdön nappaamalla syksyllä EHBT-turnauksen voiton kilpasarjassa. Espoon turnauksessa kovimmat joukkueet pelasivat kuitenkin kutsusarjassa. Vantaan turnauksessa ei ollut sellaista, vaan kaikki kohtasivat kilpasarjassa, jonka taso oli syksyistä EHBT-turnausta kovempi.

C-tytöt kokivat turnauksen alkajaisiksi melkoisen antikliimaksin. Neljä pirkanmaalaisjoukkuetta oli jaettu neljään lohkoon niin, että RaLuLu:n lohkossa niistä pelasi puolet. Yhteisjoukkue kiirehti perjantain koulu- ja työpäivän päätteeksi Vantaalle kohdatakseen tuttuakin tutumman BC Nokian. Hankala iltapeli ei ollut erityistä palloilun juhlaa, mutta RaLuLu urakoi tarvittavan 39–31 voiton.

Lauantaiaamun avausottelu Pussihukkia vastaan tarjosi yhtä vähän. Järjestävä seura oli jakanut pelaajansa ykkös- ja kakkosjoukkueiksi. RaLuLu kohtasi niistä heikomman, joka pelasi väärässä sarjassa, eikä saanut viikonlopun aikana yhtään voittoa. Yhteisjoukkue ratkaisi ottelun nopeasti ja loppulukemiksi pelailtiin 54–15.

RaLuLu:n rivit harvenivat loppuotteluun, kun muun muassa Hanna Hirvonen sairastui.
RaLuLu:n rivit harvenivat loppuotteluun, kun muun muassa Hanna Hirvonen sairastui.

Kahden ”turhan” ottelun jälkeen alkoivat tosipelit. Heti ensimmäisessä sijoitusottelussa vastaan asettui Hongan nuorempi C-tyttöjoukkue, jonka RaLuLu kukisti syksyllä EHBT-turnauksen finaalissa kahdella pisteellä.

Nyt yhteisjoukkue jätti espoolaiset ehjällä esityksellä jalkoihinsa. RaLuLu puolusti yhtenäisesti ja hyökkäsi monipuolisesti. Pisteitä tehtailtiin heitolla läheltä ja kaukaa sekä ajamalla korille. Kun kaikki onnistui, Honka kaatui helpon näköisesti ja 22 pisteen erolla.

Yhteisjoukkueen liito jatkui välierässä Panttereita vastaan. Entisen ammattilaistähden valmentamat helsinkiläiset eivät pysyneet tasoaan entisestäänkin nostaneen RaLuLu:n tahdissa. Yhteisjoukkue eteni finaaliin lukemin 43–29. Koko joukkueen huikean esityksen kruunasi Ida Östringin upea peli. Pienikokoinen pelintekijä uhkui energiaa ja antoi kovia näyttöjä SM-sarjapeleihin.

Avausottelun tapaan myös finaalista tuli Pirkanmaan derby. RaLuLu ei pystynyt nappaamaan ensimmäistä voittoaan Pyrinnöstä, vaan paukut loppuivat, kun muun muassa Hanna Hirvonen ja Ida Östring putosivat pelin alla petiin. Siitä huolimatta esitys oli lupauksia herättävä. Avausviisikko pelasi tamperelaisten kanssa tasan. Vaihtopenkiltä ei kuitenkaan enää löytynyt kaivattua lisäenergiaa, ja siksi Pyrintö vei C-tyttöjen turnausvoiton 13 pisteen turvin.

Loppuottelutappiosta huolimatta turnauksen saldo jäi vahvasti plussalle. Pelaajat pystyivät nostamaan tasoaan ja reissussa tiivistynyt yhteisjoukkue oli viimeisissä peleissä jo aidosti samaa porukkaa, eikä enää Pälkäneen ja Raholan yhdistelmä. Pelaajien puhe kentällä tiivisti puolustusta ja helpotti hyökkäystä. Luvassa on hyviä esityksiä, jos sama vire säilyy helmikuun alussa Rovaniemellä jatkuviin SM-sarjapeleihin.

 

B-tytöt löysivät yhteisen juonen

Osa RaLuLu:n C-tytöistä vahvisti B-tyttöjoukkuetta Vantaan turnauksessa. Kuvassa Helmi Raivio.
Osa RaLuLu:n C-tytöistä vahvisti B-tyttöjoukkuetta Vantaan turnauksessa. Kuvassa Helmi Raivio.

Pälkäne ja Rahola yhdistivät Vantaan turnauksessa voimansa myös B-tyttöjen sarjassa. B-tyttöjen tukena pelasi neljä C-tyttöikäistä pelaajaa.

Uuden kokoonpanon ensimmäinen ottelu oli hieman haparoiva, mutta avausvastustaja Järvenpään NMKY kaatui 12 pisteellä.

Alkusarjan toisessa ottelussa KTP:tä vastaan RaLuLu joutui oikeusmurhan uhriksi. Kotkalaiset saivat kahdeksan pisteen hyödyn, kun neljä yhteisjoukkueen pistettä oli virheellisesti merkitty KTP:lle. Virheen ja RaLuLu:n kehnon pelin ansiosta kotkalaiset niukan pisteen jatkoaikavoiton.

RaLuLu teki toimitsijapöydän virheestä protestin. Järjestäjät myönsivät erheen ja palauttivat protestimaksun, mutta eivät muuttaneet lopputulosta, koska molemmat joukkueet jatkoivat sijoituspeleihin.

Tapaus vaikutti hieman turnauksen lopputuloksiin, koska RaLuLu sai puolivälierässä vastaansa kovan Turun Riennon. Isokokoisen turkulaisjoukkueen riveissä pelasi muun muassa B-tyttöjen SM-sarjajoukkueen pistekuningatar.

Kovaan mankeliin joutunut RaLuLukin heräsi pelaamaan. Pyörremyrskyn silmässä yksilöpelailu muuttui yhtenäiseksi joukkuepeliksi. Pelaajat eivät enää tyytyneet pallon siirtelyyn, vaan alkoivat ottaa vastuuta. Turkulaiset veivät 29 pisteen voiton, mutta juonesta kiinni saaneet RaLuLu:n pelaajat ammensivat ottelusta paljon oppia tuleviin peleihin.

Yhtenäisen pelitavan löytänyt RaLuLu hoiteli sijoitusottelussa keravalaisen Kori-80:n pisteen erolla, vaikka olikin selvästi pienempi joukkue.

B-tyttöjen turnauksen päätti uusintaottelu Järvenpään NMKY:tä vastaan. Siihen ei enää löytynyt edellisotteluiden kipinää, vaan hieman haluttomat ja väsyneet pelaajat hävisivät päätöspelinsä samoin luvuin kuin voittivat avausottelun järvenpääläisiä vastaan.

Vaikka turnauksen aikana kasvanut noste hieman lässähtikin päätöstappion myötä, Vantaan viikonloppu tarjosi pelaajille paljon oppia ja itseluottamusta. Erityisiä onnistujia olivat pelintekijänä johtajuutta osoittanut ja turnauksen edetessä tahtiaan parantanut Milla Motin.

Jaana Järvinen joutui Vantaalle hieman toipilaana. Se söi tehoja hyökkäyskorilla, mutta siitä huolimatta Järvinen oli joukkueensa tärkein pelaaja. RaLuLu olisi ollut isoja ja vahvoja pelaajia vastaan pinteessä ilman häntä.

Luja-Lukon ja Raholan yhteistyö jatkuu myös B-tyttöjen sarjapeleissä. Sarjajohtaja kohtaa lauantaina kello 10 yhteiskoulun kärkiottelussa Loimaan. Sarjassa kakkosena oleva Korikonkarit voitti joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen joulun alla ja aiheutti Luja-Lukolle kauden avaustappion.

 

Minipojilla pari huippupeliä

Topi Rönnin fysiikka valjastettiin joukkueen aseeksi. Laitikkalalainen puolusti vastustajan ykköstähden pimentoon.
Topi Rönnin fysiikka valjastettiin joukkueen aseeksi. Laitikkalalainen puolusti vastustajan ykköstähden pimentoon.

Pälkäneen minipoikien turnauspelit alkoivat vasta lauantaiaamuna. Hotelliyöstä huolimatta joukkue oli hieman nukuksissa. Tahmeallakin pelillä vantaalainen Rekolan Urheilijat kaatui 15 pisteen eron turvin.

Alkusarjan toisessa ottelussa vastus koveni, sillä HNMKY Pakila oli pälkäneläisiä parempi kesän Delphin-turnauksessa. Nyt loistavasti puolustanut Luja-Lukko riisui helsinkiläiset aseista. Pääosissa olivat Topi Rönni ja Valtteri Raatikainen. Rönni piti kurissa helsinkiläisten ykköstykin, joka oli edellispelissä pussittanut melkein 30 pistettä. Raatikainen puolestaan paimensi menestyksekkäästi vastustajan pelintekijää. Hyvän turnauksen pelannut Lassi Åby ja muut pälkäneläispelaajat saivat nauttia kaksikon puolustuspelin hedelmiä ja Luja-Lukko karkasi seitsemän pisteen voiton.

Valtteri Raatikainen kunnostautui puolustuspelissä.
Valtteri Raatikainen kunnostautui puolustuspelissä.

Välierässä pälkäneläisten eväät eivät riittäneet Kouvojen haastamiseen. Taitavalla kouvolalaisjoukkueella tiedettiin olevan kaksi kovan luokan pelaajaa, mutta kaikki muutkin upottivat koreja aina kun siihen tarjoutui tilaisuus. Kouvot pudotti Pälkäneen pronssiotteluun 17 pisteen erolla.

Päätöspelissä pälkäneläisiltä loppui puhti ja Pakilan HNMKY otti revanssin 15 pisteen turvin.

Tiukat ja tasaiset ottelut ikäluokan kärkijoukkueita vastaan antoivat lisää motivaatiota ja harjoituksen aiheita. Turnauspelit tulivat tarpeeseen myös sen vuoksi, että minipoikien ykkösdivisioonassa pelataan kevään aikana vain seitsemän ottelua.

 

 

Ricoh -junnukoripalloturnaus, Vantaa 22.­–24.1.

Minipoikien Lassi Åbyn pelasi hyvän turnauksen.
Minipoikien Lassi Åbyn pelasi hyvän turnauksen.

Minipojat, kilpasarja

Alkulohko:

Luja-Lukko – Rekolan Urheilijat 41–26

Luja-Lukko – HNMKY Pakila 36–29

Välierä:

Luja-Lukko – Kouvot 17–34

Pronssiottelu:

Luja-Lukko – HNMKY Pakila 21–36

 

C-tytöt, kilpasarja

RaLuLu – BC Nokia 39–31

RaLuLu – PuHu White 54–15

Puolivälierä:

RaLuLu – Honka -03 48–26

Välierä:

RaLuLu – Pantterit 43–29

Finaali:

RaLuLu – Pyrintö 31–44

 

B-tytöt, haastajasarja

RaLuLu – JäNMKY 40–28

RaLuLu – KTP 26–29 ja

Puolivälierä:

RaLuLu – TuRi 18–47

Sijoitusottelu (5–8):

RaLuLu – Kori-80 30–29

Sijoitusottelu (5–6):

RaLuLu – JäNMKY 28–40