Luonto ja musiikki taiteilijan vaikuttajina

Leo Mäntylän näyttelyssä on abstraktia ekspressionismia, jossa kuvan elävyys on pääasia.
Leo Mäntylän näyttelyssä on abstraktia ekspressionismia, jossa kuvan elävyys on pääasia.

Mikkolan Navetan maaliskuun taitelijan Leo Mäntylän ura lähti alkuun mestarin ja oppipojan suhteesta, kun Pispalan Tahmelassa paikallinen taitelija otti Mäntylän oppiinsa. Mäntylän teoksien löydettyä tiensä valtakunnallisiin näyttelyihin vahvistui usko oikeasta uravalinnasta.

Minä olen muistanut – näyttelyssä on esillä taitelijan teoksia neljänkymmenen vuoden ajalta. Työt ovat pääosin värikkäitä öljymaalauksia, lisäksi joukossa on muutama mustavalkoinen monotypia. Navetalla on nähtävissä skaala siitä, mitä kaikkea Mäntylä on uransa aikana tehnyt: on kubismia ja abstraktia ekspressionismia.

Pispalasta Sappeeseen

Mäntylän töissä näkyy vahvasti Tampereen Pispala, joka on taiteilijan mukaan valmista kubismia maalattavaksi. Lisäksi paikalliset maisemat tulevat vahvasti välillisesti esiin. Mäntylä muutti Hauhon Sappeen koululle vuonna 1993.

– Jäin tänne kyläreissulle, Mäntylä naurahtaa.

Kyläreissun kohde oli Hilkka Syväniemi, Mäntylän entinen oppilas Pirkkalan taidekoulusta. Mäntylä tuli kyläilemään Syväniemen luokse ja kävelyllä vastaan tuli juuri lakkautettu Sappeen koulu.

– Näin heti koulun pihalla Leon silmistä, että se oli hänen paikkansa, Hilkka Syväniemi muistelee.

Leo Mäntylän töissä musiikki vaikuttaa vahvasti. Sinisävyinen  Sarabande on taiteilijan oma suosikki.
Leo Mäntylän töissä musiikki vaikuttaa vahvasti. Sinisävyinen Sarabande on taiteilijan oma suosikki.
Minä olen muistanut-näyttelyssä on esillä Leo Mäntylän töitä neljänkymmenen vuoden ajalta. Suurikokoinen Grande finale-teos on kahdenkymmenen vuoden takaa.
Minä olen muistanut-näyttelyssä on esillä Leo Mäntylän töitä neljänkymmenen vuoden ajalta. Suurikokoinen Grande finale-teos on kahdenkymmenen vuoden takaa.

Elokuussa 1993 Mäntylä asettui pysyvästi Sappeeseen ostettuaan koulun.

Väreissä näkyvät luontokokemukset

Leo Mäntylän teoksissa nähdään vahvoja värejä.

– Täällä on upeat maisemat ja värimaalaukset perustuvat luontokokemuksiin, Mäntylä kertoo nykyisen kotipaikan vaikutuksista.

– Olen vielä harkinnut ryhtyväni vanhoilla päivillä maisemamaalariksi, 72-vuotias taiteilija naurahtaa eikä sairastelusta huolimatta ole harkinnut eläkkeelle jäämistä, vaan tekee jaksamisensa mukaan.

Haaveissa on vielä grafiikan tekeminen. Luonnon lisäksi töissä on innoittanut vahvasti musiikki. Työhuoneessa on oltava aina musiikkia. Suosikkityökseen Mäntylä mainitsee sinisävyisen teoksen Sarabande, johon sävelillä on ollut vahva vaikutus.

Lauantaina avattu näyttely on esillä Navettakalleriassa maaliskuun ajan.