Musiikkia c-kasetin täydeltä

Sosiaalisessa mediassa leviää säännöllisin väliajoin haasteita, joissa vastaajat laittavat itselleen merkityksellisimpiä musiikkikappaleita järjestykseen. Listaukset jaetaan mukaan haastetuille kavereille ja omalle Facebook-seinälle, jossa kappalevalinnoista voidaan keskustella. Omalle listalleni kuuluisivat ilman muuta ainakin Alphavillen Forever Young, tukku Alexian kappaleita, Maija Vilkkumaata (ajalta ennen Kissavideoita) ja ehkä Jason Donovania.

Jason Donovania ja Alphavilleä kuuntelimme tyttöporukalla 1990–luvun alussa, jolloin käytössä olivat vielä c-kasetit. Alun perin australialaisesta Neighbours-saippuasarjasta julkisuuteen noussut Donovan teki neljä Britannian singlelistaykköstä, joiden joukossa oli yksi omista suosikeistani, yhdessä toisen Neighbours-tähden Kylie Minoguen kanssa laulettu Especially for You.

Forever Yong- kappaletta taas yksi senaikaisista joukkuekavereistani nauhoitti c-kasetin yhden puoliskon täyteen. Näin kasettia ei tarvinnut kelailla välillä, vaan suosikkikappaleesta sai nauttia puoli tuntia putkeen. Mainittakoon, että kyseisen kasetin toinen puoli oli täytetty ruotsalaisen Dr. Albanin It´s my life -kappaleella. Nämä biisit soivat siis tiiviisti pelireissubussissamme yhden kesän ajan. Sääli bussissa matkustaneita joukkueen taustahenkilöitä ja valmentajia.

C-kasetteja sai 30 ja 90 minuutin mittaisina. Kasettivalmistajia olivat muun muassa TDK, Sony, Scotch ja Maxell. Nuoriso päivysti tarkkaavaisena radion listamusiikkiohjelmien aikana, jotta saisi omat suosikkibiisinsä nauhalle. Ja auta armias, jos radiojuontaja sattui juuri nauhoituksen aikana puhumaan kappaleen päälle…  Nauhoitus tapahtui kasetin kahdelle puolelle.

Monen muun nuoren tavoin minäkin kirjoitin monen moneen kasettiin ”Sekalaisia”. Näihin sekalaisiin taltioituivat useimmiten itse kunkin senhetkiset suosikkikappaleet. Silloin tällöin kasettia joutui kelaamaan etusormella tai kynällä, ja toisinaan ääninauha jäi jumiin nauhuriin, jolloin se piti irrottaa sieltä varovaisesti. Riskinä oli ääninauhan katkeaminen ja sisällön totaalituhoutuminen. Luksusta oli, jos soitin käänsi kasetin automaattisesti, eikä sitä tarvinnut kääntää puolen loputtua omin käsin. Kaksipesäisten nauhureiden markkinoille tulo mahdollisti jo kasetilta toiselle tallentamisen. Nykyisin suosikkikappaleiden kuuntelemiseen ei mene kuin hetki käyttämällä Spotifyta tai muita internetin palveluja tai älylaitteiden sovelluksia. Soittolistatkin tallentuvat vaivattomasti pilvipalveluihin.

Omista vanhoista c-kaseteista kannattaa kuitenkin pitää hyvä huoli, sillä ne alkavat olla melkoisia harvinaisuuksia. CD-levy syrjäytti äänikasetit 1990–luvulla, ja nykyään c-kasetteja ei tahdo löytää mistään, sillä kauppojen valikoimista ne ovat poistuneet lähes täysin. Useista musiikintoistolaitteista kuitenkin löytyy vielä kasettipesät, ja usein vanhoissa autoissakin on vielä lisävarusteena kasettisoitin.  Vieläköhän jostain omien arkistojeni kätköistä löytyisi kasetillinen ”Sekalaisia”?