Hän on täällä tänään

Olli Kaskelma.
Olli Kaskelma.

Sanat lienevät tarttuneet mieleen jostakin iskelmäsanoituksesta, kertosäkeestä, joka toistuu yhä uudelleen. Kun sitä tarpeeksi toistetaan, ”hän” on ikäänkuin paikalla, todellisuutta.

Minulle samat sanat viestittävät Jumalan läsnäoloa, hänen jokahetkistä todellisuuttaan, mukanaolemistaan elämässä. Kun kirjoitan tätä käsikirjoituksena ulkona pihakeinussa, kesäinen luonto on kauneimmillaan. Nyt on helppo uskoa Luojan läsnäoloon. Samoin on aina, kun kaikki on hyvin. Mutta myös minua ihmisenä ahdistavat asiat, huolet, pelko, läheisten kivut ja vaikeudet, oma syyllisyydentunto – kaikki välittää minulle Jumalan läsnäoloa, hänen apuaan ja armoaan. Niitä ilman en voi olla. Silloinkin ”Hän on täällä tänään” auttamassa ja antamassa anteeksi.

Aivan erityisesti Jumala on toki läsnä ja vaikuttaa Sanallaan ja seurakunnan yhteydessä. Siksi Raamattu ja Herran ehtoollinen antavat uskolle ensisijaisia vakuuttumisen ja kirkastumisen kokemuksia. Niiden äärellä pyydän Jumalalta vain sitä, että saisin olla hänen läsnäolonsa koskettama, hänen yhteydessään, tapahtui muuten mitä hyvänsä.

On tulossa kirkastussunnuntai, Luopioisten juhlapyhä. Kirkastusvuorella mukana olleet miehet saivat kokea jotain ainutlaatusta: Pyhän Jumalan läsnäolo konkretisoitui hänen Pojassaan, Jeesuksessa. Jeesuksen mukana ollessa ”Hän” on täällä tänään, niin kuin joka hetki. Samoin kokivat Jeesuksen seuraajat, kun Pyhä Henki asettui helluntaina heihin ja jäi heidän luikseen asumaan. Pyhä Henki on nytkin meissä ja meidän kanssamme asuvana läsnäoleva Jumala.

Toivon, että sinäkin tätä ajatellessasi saisit uskoa ja kokea, että Hän – sinun Herrasi ja Jumalasi – on täällä tänään ja sinun luonasi, tapahtui mitä vain. Antakoon hän sinulle siunauksensa ja rauhansa!

 

Olli Kaskelma

Eläkepappi