Kipsienkeli

Kipsienkeli.
Kipsienkeli. Kuva: Markku Viitala

Kuhmalahden kirkon sisätilaa hallitsevat suuret pylväät. Kun kohottaa katseensa kirkossa ylöspäin, silmä tavoittaa enkelit, jotka koristavat pylväiden yläosaa. Enkeleitä löytää myös seinien yläosista läheltä kattoa, vertauskuvallisesti sanottuna rajapinnasta, jossa taivas ja maa kohtaavat.

Nämä kipsienkelit ovat taidokkaasti tehtyjä, mutta ajan saatossa ne ovat alkaneet käydä hauraiksi. Osa kipsienkeleistä on menettänyt olemuksestaan jotakin, kun kipsi on haurastunut ja osia on tippunut alas. Kirkkovieraalle nämä ”lentävät enkelit” eivät aiheuta vaaraa. Irtoamisvaarassa olevat osat on kaikki poistettu.

Raamatussa Jumalan enkelit ovat paikalla yleensä silloin kun tapahtuu jotakin suurta. Enkeli ilmestyy, kun Jumalalla on asiaa ihmisille. Enkeli ilmoittaa Jeesuksen syntymästä paimenille, enkeli rohkaisee tyhjälle haudalle saapuneita naisia Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen. Enkelit toimivat viestinviejinä ja sanansaattajina, mutta myös palvelijoina, jotka auttavat Jeesusta autiomaassa Saatanan kiusausten keskellä.

Markku Viitala.
Markku Viitala.

Kipsienkelit kirkossa tai olohuoneen kirjahyllyssä kannustavat nostamaan katseen ylöspäin. Me hauraat, särkyneen saviruukun kaltaiset ihmiset saamme luottaa iankaikkiseen Jumalaan. Jumalan teot pelastushistorian eri vaiheissa eivät ole hauraita. Niiden kautta meille annetut Jumalan lupaukset eivät putoa osina maahan, eivätkä mene rikki.

Kaikkivaltiaan Jumalan lupaukset johdatuksesta, varjeluksesta ja viimein iankaikkisesta elämästä kuuluvat maahan, jossa niin ihmiset kuin kipsienkelit haurastuvat ja menevät rikki. Messun liturgiassa me kipsienkeleiden kaltaiset laulamme ylistystä Kristukselle, joka on kuolemallaan ja ylösnousemisellaan avannut meille tien ikuiseen elämään. Elämän ja kuoleman rajapinnalta löytyvät enkelin kasvot ja Jumalan lupaus: ”Minä lähetän enkelin kulkemaan sinun edelläsi, suojelemaan sinua matkalla ja viemään sinut siihen paikkaan, jonka olen sinulle varannut.” (2.Moos. 23:20)

Meidän Jumalamme ei ole kipsistä tehty. Tästä taivaan lahjasta me laulamme ylistystä enkelien ja kaikkien pyhien kanssa.

Markku Viitala

Kuhmalahden kappeliseurakunnan pappi