Toisenlainen vaalianalyysi

Vaalitulosten ennalta arvailu saattaa olla melko hyödytöntä spekulointia, mutta kun se on nyt Sydän-Hämeen Lehdessä aloitettu, saan kai siihen osallistua, muutaman vuosikymmenen ajan Pälkäneen kunnallispolitiikkaa seuranneena.

Pääkirjoituksessa 15.3. esitettiin Pälkäneen kuntavaaliasetelmista yllättävän kapea näkökulma, jonka mukaan vaalit olisivat lähinnä kokoomuksen ja keskustan kaksinkamppailu.

Mielenkiintoista on toki nähdä, johtaako keskustan saavuttama suurempi ehdokasmäärä myös nousuun kokoomuksen ohi äänimäärässä. Perusteetonta on kuitenkin nähdä demarit, Vasemmistoliitto ja vihreät vain kuihtuvina ryhminä.

Vaikka kuntavaalit koskevat paikallisia asioita ja niissä äänestetään monesti henkilökohtaisesti tuttua ehdokasta, voi varsinkin tällä kerralla myös valtakunnallinen hallitus-oppositio-asetelma vaikuttaa tulokseen. Maan hallitus on tekemässä hätiköityjä tyhmyyksiä sote-uudistuksessa ja työllisyyden hoidossa, ja kansalaisen lähes ainoa keino lähettää vastalause hallitukselle on oppositiopuolueiden äänestäminen nyt käsillä olevissa kuntavaaleissa.

Niinpä en ihmettelisi, vaikka demarit keräisivät muitakin uusia äänestäjiä kuin nyt pois jääneitten perussuomalaisten joukoissa viime vaaleissa käväisseitä. Kolmen kärkipuolueen vaalitulos saattaa Pälkäneellä olla hyvinkin tasainen.

Vasemmistoliitolla on kylläkin ollut pitkäaikainen laskeva trendi kannatuksessaan Pälkäneellä, mutta viime kuntavaaleissa puolue jäi vasta niukasti alle sen äänimäärän, joka olisi oikeuttanut kahteen valtuutettuun. Taitaa olla ennenaikaista arvailla Vasemmistoliiton kokonaan putoavan Pälkäneen valtuustosta, kuten pääkirjoituksessa tehtiin.

Jopa johtavaksi oppositiopuolueeksi profiloituneitten vihreitten äänimäärä Pälkäneellä kunta- ja eduskuntavaaleissa on myös pitkään ollut lähellä kaksi valtuustopaikkaa tuovaa lukemaa. Viime kuntavaalien epäonninen ehdokasasettelu toi notkahduksen, mutta nyt on koottu vakuuttava ehdokasjoukko, joka on jo ehtinyt kerätä kannatuksen ilmauksia myös aiemman kannattajakunnan ulkopuolelta.

Myös pieni oikaisu on paikallaan 8.3. ilmestyneen lehden väitteeseen, että kaikissa ryhmissä Pälkäneellä vaali-into olisi edelliskertoja vaisumpaa. Vihreitten ehdokasmäärä kasvoi, ja kaikki ehdokkaat ovat aktiivisesti mukana kampanjassa.

Erikoinen väite pääkirjoituksessa oli sekin, että äänestäjän olisi vaikea löytää naisehdokasta äänestettäväksi. Naisehdokkaiden osuus (36 prosenttia) on kyllä harmittavan pieni, mutta kuitenkin suurempi kuin naisten osuus nykyisessä valtuustossa (26 prosenttia). Ja naisehdokkaiden lukumäärä, 24, antaa kyllä mahdollisuuden korjata sukupuolten epäsuhta Pälkäneen 27-jäsenisessä kunnanvaltuustossa. Ehkä äänestäjät tekevätkin näistä vaaleista jotakin muuta kuin vanhojen valtapuolueiden kukkotappelun.

Jyri Kankila

Kuntavaaliehdokas, Pälkäneen Vihreät