Vanhus vailla vastausta

Neljä viikkoa sitten kyseli nimimerkki ”Vanhus” Sydän-Hämeen Lehdessä mahdollisuutta jättää testamentilla tai muuten Pälkäneen hautainhoitorahastoon rahasumman, joka hänen kuoltuaan kohdistettaisiin hänen hautakumpunsa hoitoon. Seurakunnan muutettua sääntöjään se ei huolikaan hoitaakseen yhtä vuotta pidempää hoitovastuuta vaan laskuttaa hoidon vuosittain asiakkailtaan. Omaisten puuttuessa ollaan ongelman edessä.

Ymmärrämme ongelmat, jotka ovat johtaneet tällaiseen ratkaisuun. Huoltorahastosta on valvonnan pettäessä mennyt aiheettomia laskuja omaisille, vaikka vainajan nimellä on talletuksia jopa yli 30 vuodeksi. Myös hoitosopimuksia on päästetty hukkumaan. Joku pitäisi tapahtumia rikoksen valmisteluna, me puhumme vain sattuneesta erehdyksestä. Piispantarkastuksessa ei toiveistamme huolimatta riittänyt asiallemme aikaa. Ensimmäisillä viikoilla ei ”Vanhus” ole saanut kyselyynsä vastausta.

Seurakunnan tilintarkastuksesta vastaa virolainen tilitoimisto Tallinnasta. Siellä on vaalikokouksessa mainostettu tarkkaakin tarkempi auliisti apuaan antava lakimies käytettävissä. Eikö hänestä ole neuvonantajaa syntyneeseen ongelmaan?

Toinen vanhus