Kevätsiivous: Pälkäneen ympäristöviikko alkaa heti vapun jälkeen, ja tuttuja ja uusia talkooryhmiä kutsutaan töihin

Ympäristötalkoissa siistitään koko paikkakunta

Pälkäneen Lions Clubin siivousryhmä urakoi Onkkaalantien vartta puhtaaksi lehdistä.

Perinteiset ympäristöpäivän talkoot järjestetään vapun jälkeisellä viikolla. Ympäristöviikkoa vietetään nyt jo 17. kerran. Hyvä päivä on vapun jälkeinen tiistai 2. toukokuuta, mutta jokainen ryhmä voi toki järjestää siivouksen sille sopivana ajankohtana vaikka seuraavalla viikolla.  Alueita siistitään muinakin päivinä – pääasia on että ympäristö siistiytyy. Myös koulut osallistuvat kampanjaan omina päivinään.

Tarmo Riihilahti (vasemmalla) ja Matti Kotamäki haravoivat viime keväänä Luopioisten kirkon pihaa.

Siivoukseen kuuluvat perinteisesti ulkoilu- ja virkistysalueet, teiden varret, torit, parkkipaikat ja muut yhteiset alueet. Toivottavaa olisi, että jokainen kiinteistön omistaja huolehtisi oman pihansa lisäksi tienvarren ja katuojan puhtaaksi omalta kohdaltaan.

– Siisti ja viihtyisä ympäristö on meidän ”kaikkien juttu”. Vaikka roskaisia kohtia onkin, ovat monet hoitaneet kotipiirinsä lähialueita ja teiden varsia. Myös kadut ja jalkakäytävät on konevoimin pääosin siivottu – siitä kiitos, sanoo Pälkäne-Seuran talkoovastaava Vesa Mellavuo.

Siivoustalkoisiin kutsutaan kaikkia pälkäneläisiä, myös kesäasukkaita. Kampanja vetoaa myös omakotiasukkaisiin, asuntoyhtiöihin ja liikelaitoksiin, niin että omat pihat ja alueet siistitään. Nämä talkoot sopivat hyvin koko perheelle.

 

Ohjeita ympäristöpäivään

 

Omatoimisuutta tarvitaan

Ympäristöviikon järjestelyissä ovat mukana Pälkäne-Seura ja kunta yhdessä. Tärkeää on että kylät ja yhdistykset kokoavat itse omat siivousporukkansa ja hoitavat entiset alueensa. Pälkäne-seuran yhdyshenkilö on Vesa Mellavuo (040 7221629). Koulut järjestävät siivoukset sopivaksi katsomanaan päivänä ja hoitavat vastuualueet kuten ennenkin. Jos huono sää estää talkoilun, ryhmät sopivat vain uuden ajankohdan.

 

Haravointiroskat Onkkaalassa siirtolavoille

Kunta pyrkii toimittamaan haravointijätteille siirtolavat Pakanrantaan, Vanhan hautausmaan portille ja Nuijalle tiistaina 2.5. ja ne ovat paikoillaan tiistaihin 9.5. asti. Näille lavoille tuodaan maatuvaa lehti- ja puutarhajätettä – ei siis sekajätettä!

Siivousryhmät voivat hakea Pälkäneen Rautiasta jätesäkkirullia kunnan laskuun. Jätesäkkeihin laitetaan muut roskat kuten muovit, pahvit ja lasinpalat. Tätä muuta roskaa sisältävät säkit saa jättää tien varteen, mistä ne korjataan kunnan toimesta pois.

Sivukylien siivousryhmät huolehtivat itse jätesäkkien kuljetuksesta kuten aikaisempinakin vuosina.

 

Kompostoi, älä polta

Maatuvan haravointijätteen ja risut saa kompostoida kaava-alueellakin avokompostissa. Sen sijaan sekabiojäte täytyy laittaa umpinaiseen kompostoriin, jonka suojaukset täyttävät sekajätteen kompostoinnille asetetut vaatimukset.

Haravointijätteiden ja risujen polttaminen voi aiheuttaa kitkerää savua ja siitä voi koitua suurta haittaa naapureille. Nuotiosta lentelevät palavat lehdet tai heinänkorret voivat sytyttää kuivan ruohon. Kaava-alueella jätteiden poltto avomaalla on kielletty, joten se täytyy tehdä astiassa tai tulisijassa.

Risut ja naulattomat ja käsittelemättömät puujätteet voi viedä Woodlandin hakettamoon Kankaanmaalle.

Aluejätepiste ei ole kaatopaikka

Aluejätepisteisiin ei rakennusjätteitä saa viedä, ei myöskään kodinkoneita, telkkareita, huonekaluja, akkuja eikä mitään nestemäistä jätettä. Jos aluejätelavan ympärille kertyy tätä luvatonta jätettä, se näyttää kamalalta ja jäteyhtiö joutuu siirtämään jätteen erilliskuljetuksena pois. Ennen pitkää syyttömät kuluttajat sen maksavat.

Autojen renkaita ja metalliromua, autojen akkuja, öljyjä ynnä muita vastaavia jätteitä otetaan vastaan Suomen ajoneuvokierrätys/ autopurkamo Euro Nikte Oy:ssä (Pälkäneellä Tehdastie 6, puhelin.0400 514937).

Repe & Romu Pälkäneellä vuonna 2017

ti 18.7.:Ämmätsä, Kyynärö, Padankoski, Kuohijoki – ke 19.7.: Rautajärvi, Luopioinen kk, Holja, Puutikkala – to 20.7.: Kukkola, Aitoo, Sappee, Salmentaka – ti 25.7.:Myttäälä, Onkkaala, kunnanviraston parkki, Harhala, Vuolijoki, Laitikkala.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?