Työllisyystilanne parempi kuin vuosiin

Työllisyystilanne on Pirkanmaan Ely-keskuksen mukaan parempi kuin vuosiin. Työttömien työnhakijoiden määrä oli toukokuun lopussa merkittävästi pienempi kuin viime vuonna, ja ero työllisyyden viimeaikaisiin huippuvuosiin 2012 ja 2008 kapenee koko ajan. Pirkanmaalla työttömien määrä kutistui vuoden aikana yli 20 prosenttia, vajaalla 7800 ihmisellä. Pälkäneellä työttömyysasteeksi kirjattiin toukokuun lopussa 9,2 prosenttia ja Kangasalla 9,3 prosenttia.

Pirkanmaalla työttömien osuus työikäisestä väestöstä oli keskimäärin 11,5 prosenttia ja koko maassa 11,1 prosenttia. Työttömien työnhakijoiden määrä laski kaikissa Pirkanmaan kunnissa. Paras työllisyystilanne oli Pirkkalassa ja Virroilla, joissa molemmissa työttömyysaste painui alle kahdeksaan prosenttiin. Korkeimmat lukemat olivat Tampereen 13,6 prosenttia.

Ely-keskuksen mukaan avoimien työpaikkojen määrän yhä jatkuva kasvu kertoo hiljalleen kohenevasta taloustilanteesta.

 

Hallinnollisia muutoksia

Jos eduskunta hyväksyy kesän aikana asiaan liittyvän lainsäädännön, siirtyy osa sydänhämäläisistä työttömistä työnhakijoista TE-toimistojen sijaan kunnan asiakkaaksi. Muutos koskisi niitä Kangasalla asuvia, jotka saavat työttömyysetuutena Kelan työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa. Kaikkiaan muutos tulisi koskemaan Tampereen kaupunkiseudun kuntien lisäksi myös Punkalaitumen ja Sastamalan alueella asuvia, arviolta 22 000 työtöntä työnhakijaa.

Kokeilu olisi osa hallitusohjelmaa ja ohjelman kärkihankkeiden toimeenpanoa. Tavoitteena on kehittää työttömille tarjottavia palveluja ja pohjustaa työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisvastuun siirtymistä maakunnille vuoden 2019 alussa. Kokeilussa TE-toimistosta siirtyisi 80 asiantuntijan henkilöstöresurssi puoleksitoista vuodeksi kuntien käyttöön. TE-toimiston asiakkaiksi arvioidaan jäävän palkansaajan tai yrittäjän ansiopäivärahaa saavien työttömien työnhakijoiden, työssä olevien työnhakijoiden sekä kaikkien kokeilualueen ulkopuolella olevien kuntien työnhakija-asiakkaiden ja työnantaja-asiakkaiden.

Jos lakiesitys hyväksytään, kohderyhmään kuuluvat asiakkaat saavat lisätietoa viimeistään elokuussa sekä TE-toimistolta että omalta kotikunnaltaan.

TE-toimiston mukaan asiakkaiden ei itse tarvitse tehdä muutoksen yhteydessä mitään, kunhan yhteystiedot ovat ajan tasalla; palvelut jatkossa hoitava kunta ottaa kaikkiin yhteyttä. Myöskään työttömyysetuuteen mahdollisella muutoksella ei ole vaikutuksia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?