Syödään yhdessä vanhaan malliin

Syödään yhdessä –tapahtuma korostaa yhdessä syömisen merkitystä. Vanhan ajan messun jälkeen kokoonnutaan lihamurekkeelle. Kuvat Pälkäneen Martat.

Pälkäneen Martat ja Pälkäneen seurakunta liittävät hengen ja ruumiin ravinnon nauttimisen yhteen sunnuntaina 24. syyskuuta. Kymmeneltä alkava vanhan ajan messu saa jatkokseen perinteisen lounastarjoilun lihamurekkeineen. Suomi 100 -hengessä järjestetty valtakunnallinen Syödään yhdessä -tempaus kutsuu erityisesti perheitä yhteiselle aterialle seurakuntatalolle kello 11.30 alkaen.

– Muihin eurooppalaisiin verrattuna suomalaiset perheet syövät vähiten yhdessä. Haluamme näin painottaa yhteisöllisyyttä ja yhdessä syömisen merkitystä, Leena Jaakkola Pälkäneen Martoista toteaa.

Jaakkolan mukaan tarjolla on vähän parempaa sunnuntailounasta vanhan ajan malliin. Lihamureketta ja perunamuusia ryyditetään kantarellikastikkeella, savukala- ja kaalisalaatilla sekä etikkaisilla punajuurilla ja puolukkahillolla. Jälkiruoaksi tarjoillaan kääretorttua ja kahvia.

Ruokaa on tarjolla sadalle ensimmäiselle kello 14 saakka. Lounas maksaa aikuisille 15 euroa ja 3–12-vuotiaille 10 euroa, sitä nuoremmat ruokailevat ilmaiseksi.

Lounasta edeltävä messu veisataan nykyvirsikirjasta, mutta virsivalinnat tehdään vähintään sata vuotta vanhoista veisuista. Kirkkoherra Jari Kemppaisen mukaan messun kaava noudattaa sadan vuoden takaista järjestystä ja papin musta liperipuku mukailee entisaikaista käytäntöä, johon ei vielä kuulunut alba. Saarnassaankin Kemppainen aikoo tavoitella ajan henkeä. Harvinainen marttojen loihtima yhteisruokailu on kirkonmiehen mieleen.

– Raamatussa ruokailu ja varsinkin ehtoollinen merkitsee yhteyttä. Yhteinen ruokailu on ystävyyden, välittämisen ja sovinnon ele. Tapa kumpuaa Lähi-idän kulttuurista. Meillä kahvinjuonti on paljon yleisempää tässä merkityksessä kuin ruokailu, niin myös kirkkokahvit, Kemppainen toteaa.

Kaalisalaatti kypsyy pari päivää jääkaapissa.

Mairen kaalisalaatti
1 kg kaalia suikaleena
300g porkkanaa karkeana raasteena
2–3 kpl valkosipulinkynttä siivuina (voi jättää myös pois)
1 dl rypsiöljyä
Sekoita yllä olevat keskenään.

1 l vettä
1 rkl suolaa
1 dl sokeria
1½ dl etikkaa
Keitä liemi, kaada haaleana raasteiden päälle, sekoita hyvin.
Painele astiaan tiukasti niin että lientä jää päälle.
Salaatti on valmista parin päivän päästä, säilyy hyvin jääkaapissa.

Savukalasalaatti voi höystää omenalla tai päärynällä.

Savukalasalaatti
1 kerä rapeaa jääsalaattia tai vastaavaa
200 g tuoreita tai pakastettuja herneitä
300 g perattua savukalaa
1 prk raejuustoa
1–2 kpl herkkukurkkuja
Myös kuutioitu omena tai päärynä sopii hyvin salaattiin

Kastike:
2 dl kermaviiliä
1 dl ranskankermaa
2 rkl sinappia
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa ja sokeria
Suikaloi salaatti, paloittele savukala, kuutioi kurkut. Laita laakealle vadille ensin suikaloitu salaatti ja loput aineet kauniisti kerroksittain päälle. Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Tarjoa kastike erikseen.

Rapeakuorinen hiivaleipä
½ l kylmää vettä
½ palaa hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl öljyä
1 dl ruisjauhoja
noin 9 dl vehnäjauhoja

Sekoita vesi, hiiva, suola, siirappi ja öljy. Lisää jauhot, taikina saa jäädä pehmeäksi.
Nostata liinan alla pari tuntia. Leivo taikinasta kaksi pitkää leipää, painele leivät mataliksi ja anna kohota ainakin puoli tuntia. Laita uuniin vesikulho paistamisen ajaksi. Paista 225 asteessa uunin alimmalla tasolla kauniin värisiksi. Leivät ovat kypsiä kun ne kumisevat pohjasta. Älä peitä kypsiä leipiä, näin kuori pysyy rapeana.