Ristiin rastiin Kukkiaa

Road show -bussilla kierrettiin tänä vuonna Kukkian kyliä.

Seudun yrityselämää esittelevä Road show uudistui täksi syksyksi, kun aiemmin vain yrittäjille suunnattu kierros avautui kaikille kiinnostuneille. Tällä kertaa bussilla kierrettiin ristiin rastiin Kukkiaa ja tutustuttiin kaikkiaan 11 eri toimijaan.

– Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi päätimme, että mukaan pääsevät muutkin kuin yrittäjät, Sanna Hämäläinen lisäsi.

50 hengen bussi oli viime keskiviikkona noin puolillaan väkeä.

– Mukaan olisi sopinut enemmänkin porukkaa, mutta hyvä näinkin, Hämäläinen totesi.

Onkkaalassa asuva Hilkka Hiissa päätti lähteä kierrokselle, kun tilaisuus kerran eteen tuli.

– Bussista ympäristön ja maisemat näkee paljon paremmin kuin autolla itse ajaen, bussissa kun ei tarvitse keskittyä ajamiseen. En myöskään ollut käynyt ennen juuri missään tutustumiskohteessa, vain Mikkolan Navetalla olin aiemmin vieraillut, Hiissa kertoi.

Kierroksella tutustuttiin myös Puutikkalan Puodin pihapiirissä sijaitsevaan savusaunaan.

Luopioisten Yrittäjien aktiivi Seppo Kääriäinen kertoili matkan varrella kiinnostavia yksityiskohtia Luopioisten kylistä. Esimerkiksi Kuohijoen kohdalla bussissa kuultiin kylässä 1300-luvulla toimineesta kalkkikivilouhoksesta. Vankityövoimalla kaivoksesta vietiin kalkkikiveä Hämeen linnan seiniin. Kivet kuljetettiin Hämeenlinnaan vesistöjä pitkin.

Puutikkalaa Kääriäinen kuvaili ”Kukkian Pispalaksi”. Saha oli aikoinaan kylässä iso työllistäjä, ja tämän takia Puutikkala on edelleen melko tiheään rakennettu.

Puutikkalan Puodissa Eija Marttila esitteli kävijöille paitsi kyläkauppaa myös sen pihapiirissä sijaitsevaa tunnelmallista savusaunaa. Marttila ja puodin toinen yrittäjä Tuija Forsberg alkoivat vuokrata saunaa viime kesänä.

– Talviaikaan pidämme kauppaa avoinna perjantaisin ja lauantaisin. Viikonloppuisin puodissa riittää piipahtelijoita ja kahvilla kävijöitä myös näin kesäsesongin ulkopuolella, Marttila mainitsi.

Oikealla näkyvä Kukkian Keitaan keltainen päärakennus valmistui vuonna 2013. Taustalla näkyy Kuohijoen vanha kansakoulu, joka poistui koulukäytöstä vuonna 1970.
Matti Haapaniemi kertoo Kukkian Keitaan ruokasalissa leirikeskuksen toiminnasta.

Leirikeskus hakee yhteistyökumppaneita

Keskellä Kuohijoen metsää, Kukkia-järven rannalla kävijöitä odotti Kukkian Keidas. Leirikeskusta vuokrataan esimerkiksi perhe- ja sukutapaamisiin sekä seurakuntien ja urheiluseurojen käyttöön.

– Meillä on täällä käytettävissä ulkosauna, kota, urheilukenttä, uimaranta ja soutuvene. Myös vanhan kansakoulun tilat ovat tarvittaessa käytettävissä, leirikeskuksen toimintaa esitellyt Matti Haapaniemi kertoi.

Kukkian Keitaan päärakennus valmistui vuonna 2013. Rakennuksessa on ruokasalin, suurkeittiön, saunan, kodinhoitohuoneen ja sosiaalitilojen lisäksi neljä majoitushuoneistoa. Tänä vuonna tontille valmistui lisämajoitusrakennus, jossa on kaksi majoitushuoneistoa.

– Kukkian Keidas Oy on yleishyödyllinen yhtiö, jonka osakkaina on henkilöomistajia, Seurakuntaliitto ja itsenäisiä evankelisluterilaisia seurakuntia. Leirikeskuksen käyttöaste on toistaiseksi aika vähäinen ja kehitämmekin parhaillaan toimintaamme ja yritämme luoda paikallista yhteistyöverkostoa, Haapaniemi mainitsi.

Leipomo & Kahvihuone Paula palvelee nykyisin Kuohijoella Suksian tilalla.

Kahvihuone muutti Kuohijoelle

Kuohijoella tutustuttiin leirikeskuksen lisäksi Paula Suksian Leipomo & Kahvihuone Paulaan. Yritys muutti syksyllä Suksian tilalle Kuohijoen kylään. Aikaisemmin leipomo-kahvila palveli Luopioisten Pytingissä.

– Joulusesonki on parhaillaan työn alla, ja joulukuussa kahvila on avoinna aina lauantaisin. Juhlia ja kokouksia olen pitänyt jo tilauksesta ja niitä on tarkoitus pitää jatkossakin, Suksia suunnitteli.

Leipomo-kahvila palvelee vuonna 1952 rakennetussa navettarakennuksessa, joka ennen kahvioksi remontoimista palveli autotallina. Yrityskierroksen osallistujat tuntuivat olevan yhtä mieltä siitä, että kahvila on varsin kodikas ja lämminhenkinen paikka.

Myös kahvilan sympaattinen WC herätti Road shown osallistujissa ihastusta. Vessa on tehty vanhaan rehutorniin ja siellä on vaihtuva värimaailma.

Hilkka Hiissa ihailee perinnevaatteita Vanhan Savotan kämppäkaupassa.

– Jatkossa ideoin kahvilan rinnalle kenties jotain matkailuun liittyvää, Suksia kertoi.

Vanhaa perinnettä roppakaupalla

Rautajärvellä päästiin tutustumaan vanhaan metsäperinteeseen, kun Jouko Vilkman esitteli kävijöille Vanhaa Savottaa, jossa järjestetään kolme perinnetapahtumaa vuodessa. Lisäksi savotan väki kiertää perinnetapahtumissa ympäri Suomea.

– Tarkoitus on vaalia ja kunnioittaa vanhaa perinnettä laajalla rintamalla, Vilkman kertoi.

Rautajärven EloTähkässä juotujen kahvien jälkeen matka jatkui Haltian metsätyömuseoon ja Taontapaja Tulikoiraan. Tapio Körhämön metsätyömuseossa ihasteltiin vanhoja työkaluja ja -koneita, taontapajalla puolestaan Leo Ratinen esitteli pajaansa.

Perinnekohteiden jälkeen kierros jatkui Vohlisaaren kautta Mikkolan Navetalle, käsityökeskus Hilma & Olgaan ja Luopioisten Pytinkiin.

– Ihan mielenkiintoinen reissu. Osa paikoista olikin meille jo entuudestaan tuttuja, Padankoskella asuvat Vuokko ja Ismo Ojala tuumivat.

Road showta isännöivät Pälkäneen kunta ja Aito Säästöpankki.