C-pojat voittivat kaikki ottelunsa Baltian liigan avausturnauksessa

Pälkäneen 13-vuotiaat koripallopojat hakevat jo toista kautta kovia kansainvälisiä pelejä Baltian liigasta. Odotukset kauden alla eivät olleet kovin korkealla, sillä viime vuonna muutamalla Raholan ja parilla Panttereiden helsinkiläispelaajalla vahvistettu joukkue voitti vain kaksi 16:sta ottelustaan.

Tämän vuoden ensimmäisissä peleissä yhteisjoukkue huomasi hitsautuneensa entistä tiiviimmäksi ja venähtäneensä myös tärkeitä senttejä. Luja-Lukko voitti kaikki viisi ensimmäisen turnauksen otteluaan ja nousi B-lohkon kärkeen.

Baltian liigassa ei irtoa yhtään helppoa voittoa, sillä mukana on Baltian maiden ja Venäjän kovimpia kasvattajaseuroja. Suomea Luja-Lukon lohkossa edustaa pälkäneläisten lisäksi Espoon suurseura Tapiolan Honka. Liigan otteluissa pelataan neljä seitsemän minuutin jaksoa, ja tempo on selvästi kotimaan pelejä kovempi.

 

Kolmen jatkoajan trilleri sytytti pälkäneläiset

Luja-Lukko aloitti tämänvuotisen liigan pietarilaista Pavlovskij Pasadin urheilukoulua vastaan. Vastustaja juoksutti kentälle isoja, valmiin näköisiä pelimiehiä. Vastustajaa yläviistoon katsellut Luja-Lukko huomasi nopeasti, etteivät kulmikkaasti liikkuneet pietarilaiset olleet taidoiltaan suomalaisten tasolla. Pietarilaiset putosivat kyydistä, kun prässiä nostettiin ylemmäs ja puolustajat hakeutuivat riittävän lähelle vastustajia.

Venäläisessä kulttuurissa voitontahto on aivan eri tasolla kuin kotimaisilla vastustajilla. Reilun kymmenen pisteen johdon nykäissyt Luja-Lukko luuli jo hoidelleensa ottelun, mutta pietarilaiset kirivät loppuhetkillä kintereille. Seitsemän pisteen avausvoitto varmistui vasta kahden viimeisen hyökkäyksen onnistumisilla. Pälkäneläispelaajista Aleksi Räväsmäki heitti yhdeksän pistettä ja Topi Rönni kuusi.

Toisessa ottelussa Luja-Lukko otti turnauksen maukkaimman voittonsa, kun koko liigan toissa vuonna voittanut BSK Brosta kaatui kolmen jatkoajan jälkeen.

Varsinainen peliaika edettiin vuorovedolla: kun toinen onnistui nykäisemään muutaman pisteen kaulan, toinen kipusi väkisin rinnalle. Tasainen ja tasokas trilleri päättyi 42-42, kun liettualainen urheilukoulu kiri viime hetkillä kolmen pisteen takaa tasoihin. Myös ensimmäisen jatkoajan loppuhetkillä Luja-Lukko johti kolmella pisteellä, mutta taas liettualaiset onnistuivat tasoittamaan ja viemään ottelun toiselle jatkoajalle.

Vuorotellen johtoon siirtyneet joukkueet saivat paremmuuden selville vasta kolmannella jatkoajalla, jonka loppuhetkillä Luja-Lukko nykäisi jakson 8-0. Sen jälkeen Brosta ei pystynyt enää nousemaan kahta pistettä lähemmäs.

– Brosta-ottelu oli paras C-poikapeli, missä pitkiin aikoihin ollut. Vielä viime vuonna hävisimme joukkueelle 25 pisteellä, mutta nyt pojat olivat venähtäneet niin, että olimme jopa hieman vastustajaa isompia, valmentaja Kimmo Ketola sanoo.

Huippuottelu sytytti myös avausviisikon pälkäneläiskaksikon: Aleksi Räväsmäki teki 16 pistettä ja kahmi 12 levypalloa. Topi Rönnin iltapuhde oli yhtä räyhäkäs: 12 pistettä ja 17 levypalloa.

Huikean jatkoaikatrillerin jälkeen joukkue lähti raskaalla jalalla lauantaiaamun peliin Keila KK:ta vastaan. Topi Rönni pimensi toisen virolaisjoukkueen jäteistä, ja myös toinen paljastui tiukassa prässissä hieman yksikätiseksi. Toisella jaksolla nykäisty 15 pisteen ero ratkaisi ottelun, ja lopulta voitto kirjattiin 12 pisteen turvin. Topi Rönnin saalis ottelussa oli 9 pistettä ja Aleksi Räväsmäen 8.

 

Voimasuhteet kääntyneet vuoden aikana

Hieman huonollakin pelillä irronnut voitto nosti joukkueen itseluottamusta entisestään: kolmen ottelun jälkeen koossa oli jo enemmän voittoja kuin koko edellisvuoden sarjassa. Ja neljäs irtosi lauantain iltaottelusta, jossa tallinnalainen BC Kalev kukistui kuudella pisteellä.

Vielä viime vuonna virolaisjoukkue oli parikymmentä pistettä vahvempi, mutta nyt ottelua hallinnut Luja-Lukko leikki vastustajien kustannuksella kissa ja hiiri -leikkiä. Ainoastaan hieman heikko heittopeli piti lukemat melko tasaisina loppuun saakka, ja Kalev hävisi vain kuudella pisteellä. Topi Rönni kuritti virolaisia yhdeksällä pisteellä, Aleksi Räväsmäki heitti neljä pistettä ja kahmi 12 levypalloa. Hyvän pelin pelanneelle Olli Piekkarille kirjattiin kaksi heiton torjuntaa.

Sunnuntain viidennessä ottelussa kohdattu tallinnalainen Viimsi oli viime vuonna kymmenkunta pistettä vahvempi. Nyt voimasuhteet olivat kääntyneet, sillä Luja-Lukko vei viiden pisteen voiton. Voittoon tarvittiin suomalaista sisua, sillä viides kovatempoinen ottelu kolmessa päivässä tuntui pelaajien rahkeissa. Luja-Lukosta vain kolme pelaajaa onnistui korinteossa. Aleksi Räväsmäki, Topi Rönni ja helsinkiläisvahvistus Ville Karhu upottivat kuitenkin yhteensä 39 pistettä, mikä riitti voittoon.

– Otteluissa näkyy se, että olemme pelanneet jo vuoden kovia pelejä. Rahola-yhteistyö alkaa kantaa hedelmää, ja kaksi helsinkiläisvahvistusta tuo joukkueeseen leveyttä, Kimmo Ketola ruotii menestyksekkään viikonlopun antia.

Hän toivoo, että yhteisjoukkue pystyy siirtämään samanlaista tekemistä myös kotimaan sarjapeleihin. Baltian liiga jatkuu joulukuun puolivälissä. Luja-Lukko kohtaa silloin loput kuusi B-lohkon joukkuetta. Lohkon viisi parasta kohtaa maaliskuussa toisen lohkon kärkijoukkueet, ja parhaat selviävät kevään lopputurnaukseen.

Aleksi Räväsmäen, Topi Rönnin ja Olli Piekkarin lisäksi pälkäneläispelaajista Baltian liigaa pelaa Oskari Ketola. Polvensa reissun alla loukannut pelintekijä joutui tällä kertaa seuraamaan ottelut kentän laidalta.

Luja-Lukko voitti Baltian liigan avausturnauksen kaikki viisi otteluaan.

Baltic Boys Basketball League. U 14, lohko B

Luja-Lukko – Pavlovskij Pasad 42-35

Luja-Lukko – BSK Brosta 61-59

Luja-Lukko – Keila KK 39-27

Luja-Lukko – BC Kalev 36-30

Luja-Lukko – Viimsi 39-34

Luja-Lukko550217-18510
IMSS642255-23610
SAULE440186-1348
Honka532248-1818
Brosta532243-2108
OGRE431208-1597
T.Soku523207-2317
Keila KK523191-2077
Pavlovskij Pasad514165-1986
Kalev505156-2445
Viimsi505164-2555