Yksityiskohtien tarkka hiominen saa esikoisnäyttelynsä avanneen taiteilijan suun hymyyn

Katja Ankermanin näyttely on esillä Arkissa toukokuun loppuun asti.

Mitä tarkempaa ja yksityiskohtaisempaa, sitä parempi. Pälkäneläinen Katja Ankerman rakastaa sitä tunnetta, kun pienet yksityiskohdat alkavat hahmottua kankaalle yhä paremmin.

– Töissäni on usein jokin hahmo, joka on hyvin tarkasti ja terävärajaisesti maalattu, vaikka teoksessa muuten olisi laajempiakin pintoja, Ankerman miettii.

Yksityiskohtien hiominen on kolme lapsen äidille myös terapeuttista. Kun keskittyy tekemään vain käsillä olevaa työtä, ei voi miettiä mitään muuta.

– Maalaaminen tarjoaa samalla siis hermolepoa arjen hälinän keskellä.

Viime aikoina Ankerman on innostunut muotokuvien tekemisestä. Niitä hän tekee yhtä mielellään niin ihmisistä kuin eläimistäkin. Viime viikon maanantaina Pälkäneen pääkirjasto Arkin avautuneessa näyttelyssä onkin esillä valikoima Ankermanin tekemiä muotokuvia. Muun muassa Leevi-kissa ja Ronja-koira katsovat vienoin ilmein näyttelyn teoksiin tutustujaa.

– Muotokuvat ovat se suunta, johon haluan nyt erikoistua. Muotokuvissa jos jossain pääsee tekemään tarkkoja yksityiskohtia.

Muotokuvat taiteilija maalaa aina valokuvan avulla. Ankerman kertoo tavoittelevansa muotokuvissaan mahdollisimman suurta realismia. Hän kertoo iloitsevansa suunnattomasti reaktioista, joita hän on saanut ihmisiltä, joille on maalannut muotokuvia.

– On mahtavaa tuottaa toisille iin paljon iloa. Kyllä siinä omatkin silmät kostuvat kun huomaa vaikkapa lemmikin omistajan itkevän kun saa omasta lemmikistään tehdyn muotokuvan itselleen.

Tummat sävyt mieluisia

Arkissa esillä oleva näyttely on Ankermanin ensimmäinen. Maalausharrastus alkoi vuonna 2010, kun hän sai joululahjaksi akryylivärisetin maalaustelineineen. Ensimmäiseksi työkseen Ankerman maalasi kukka-asetelman. Aika pian aiheiksi alkoi valikoitua eläimiä: yksisarvisia, susia, hirviä ja joutsenia. Jos Ankerman saa päättää itse, useimpiin teoksiin valikoituu synkähkö värimaailma.

– Mustat ja tummat sävyt vain ovat sellaisia, että ne miellyttävät omaa silmääni. Toki maalaan tilauksesta juuri sitä, mitä asiakas haluaa, Ankerman lisää.

Ankerman on aina pitänyt käsillä tekemisestä: hän on piirtänyt, maalannut posliinia ja askarrellut erilaisia töitä. Näyttelyn pitämiseen hänet yllytti hyvä ystävä, pälkäneläinen Erika Pohjola.

– Erika on toiminut mentorinani ja kannustanut minua kovasti eteenpäin. Hän se varasi kirjastosta näyttelytilankin, Ankerman huomauttaa.

Valmistaessaan teoksia näyttelyä varten Ankerman huomasi, että tavoitteellinen työskentely tuottaa paljon iloa. Maalauksia on helpompi tehdä kun tietää, että ne tulevat näytteille johonkin, eivätkä varmasti jää keräämään pölyä pinoihin taiteilijan kotiin. Toisaalta näyttelyn pitäminen on ensikertalaiselle myös hyvin jännittävää.

– Siinä altistaa itsensä julkiselle arvostelulle. Suomalaiseen mentaliteettiinhan kuuluu vähän sellainen omien kykyjen piilottelu ja vähättely. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että rohkenin ottaa tämän askeleen: seuraavan näyttelyn pitämiseen minulla on sitten jo enemmän rutiinia.

Arkin näyttely Matkalla on kertomus siitä, miten Ankermanin matka taiteilijana on tähän asti edennyt. Teokset ovat esillä kronologisessa järjestyksessä lähtien ensimmäisestä kukkateoksesta. Esillä olevat taulut on maalattu akryyliväreillä vuosina 2010–2018.

– Toivottavasti saan näyttelyn avulla lisää mielenkiintoisia projekteja ja mahdollisuuksia taiteilijamatkan jatkamiseksi edelleen, Kangasalan Prisman kahviossa töissä käyvä Ankerman sanoo.

Katja Ankermanin Matkalla-näyttely Pälkäneen pääkirjasto Arkissa 1–31.5.