MAINOS

Uutta potkua chilillä

Chilirieska on väriltään punertavampaa kuin tavallinen perunarieska.

Kevättalvella, kun Penttilän tilalla Aitoossa alettiin miettiä uusia juttuja tulevalle kesälle, oli valinta helppo.

– Mietittiin millaisia jippoja tälle vuodelle keksittäisiin. Ihmisiltä oli jo tullut kyselyä chilirieskasta, niin siitä sitten lähdettiin, tilan omistaja Heikki Penttilä kertoo.

Penttilä oli ehtinyt tehdä jo muutaman vuoden ajan chilirieskaa yksityiselle asiakkaalle, kun yleinen kiinnostus tulista herkkua kohtaan heräsi.

– Kehitettiin sitten vain omaa reseptiä aiemmasta reseptistä. Lähtökohtana oli tavallisen juuresrieskan resepti, kertoo Penttilä.

Kehitystyö aloitettiin kevättalvella kokeiluerillä. Chilin määrä ja maku oli saatava sopivaksi, jotta tuote saatiin myyntiin.

 

Resepti kohdillaan

Kesän alkupuolella tuotetta oli saatavilla jo rajallisesti. Chilirieskan makuun päässeiltä asiakkailta tuote on saanut kiitosta.

– On tullut palautetta, että resepti on kohdillaan, Penttilä kertoo.

Nyt tuotetta on jo saatavilla Anssin kaupalta Aitoosta ja Niitty-Seppälästä. Rieskaa saa myös valtakunnallisessa jakelussa Eggspress-verkkokaupan kautta.

– Lähes minne vaan saa halutessaan tilattua. Kauimmaksi tässä viime aikoina on mennyt rieskaa, kun Leviltä oli tullut tilaus, kertoo Penttilä.

Tarkoitus on saada rieska myyntiin laajemmin myös vähittäiskauppoihin, sillä kysyntää vaikuttaa olevan.

– Nimenomaan Eggspressin asiakkaat ovat kyselleet rieskaa enemmänkin, kertoo Penttilä

Ensin lähdetään liikkeelle Pirkanmaan K-kaupoista, joihin rieska rantautunee heinäkuun aikana.

–  Se on nopein keino meille päästä vähittäiskauppoihin, Penttilä perustelee valintaansa.

Rieskaa halajavia ihmisiä Penttilä ohjeistaa kysymään omasta kaupastaan.

– Nykäise paikallista kauppiasta hihasta ja kysy, että saisiko huomiseksi rieskaa. Me voidaan toimittaa erittäinkin nopealla aikataululla, kertoo Penttilä.

Myös muihin vähittäiskauppoihin rieskaa tarjotaan, mutta hieman myöhemmin. Chilirieskan lisäksi sekä perunarieskan ja pikkurieskan tuotanto jatkuu vanhaan malliin, ja niitäkin on mahdollisuus toimittaa uusille kaupoille.

 

Kunnolla tulisuutta

Chilirieska kuulostaa tuotteena alkuun kenties eksoottiselta. Perinteisen perunarieskan tuliselle sisarelle on kuitenkin kysyntää.

– Chilillä on se oma, vahva kannattajakunta, joka tykkää siitä vähän missä vaan muodossa, kertoo Penttilä asiakaskunnasta.

Penttilän tilan chilirieskasta löytyy kunnon potku tulisuutta

– Meidän rieska on kyllä aika voimakas, toteaa Peltonen.

– Tosin kaverin kaksi ja puolivuotias lapsi otti pari haukkua ja kommentoi, että on vähän tulista. Sitten hän joi vähän vettä päälle ja söi rieskan loppuun. Joillakin tuliset jutut vaan kuuluvat ruokavalioon, hän naurahtaa.

Kesä on chilirieskan kulta-aikaa. Tuotteen tulisuus antaa potkua ruokaan.

– Chilirieskaa voi käyttää ruoanlaitossa perunalisäkkeenä, kun siinä on kuitenkin niin paljon perunaa. Lämmittää vaan ja pistää perunan tilalle, kertoo Penttilä rieskan tarjoilumahdollisuuksista.

Itse Penttilä syö chilirieskaa kuitenkin mieluiten sellaisenaan.

– Meidän rieskat on parasta, kun ne lämmittää ja laittaa ihan tavallista voita päälle, kertoo Penttilä.

 

Ideat punnitaan somessa

Uusien tuotteiden kehittäminen vaatii paljon ajattelua, uusia ideoita ja pitkiä kokeiluja.

– Joskus kehityshomma kestää vuosia. Välillä taas joku asiakas kysyy meiltä jotakin tiettyä tuotetta, niin saatan vastata, että ’ei ole vielä, mutta kolmen tunnin päästä voin tuoda näytteitä’, kertoo Heikki Penttilä erilaisista tuotekehitysprojekteista.

Nopeimmillaan tuotekehitys on silloin, kun ajatus on selkeä.

– Kun on valmis idea, niin nykyään se on helppo toteuttaa valmiiksi tuotteeksi, kertoo jatkuvasti uusia ideoita mielessään pyörittelevä Penttilä.

Ideointia sekä uusien ajatusten reflektointia Heikki Penttilä tekee sosiaalisessa mediassa.

– Some-kanavien kautta saa käsityksen ihmisten suhtautumisesta tuotteeseen. Joskus jokin ajatus ei herätä mitään ajatuksia, joskus taas villitsee kovastikin, Penttilä pohtii.

Penttilän uuden chilirieskan kohdalla vaihtoehdoista toteutui jälkimmäinen.

– Ihmiset alkoivat heti kysellä koska rieskaa saa, ja mistä sitä saa, naurahtaa Penttilä.

Rohkaisevien reaktioiden jälkeen oli luontevaa ryhtyä pikaisesti kehittämään chilirieskaa. Kaikki tuoteideat eivät luonnollisesti saa tulisen uutuuden kaltaista vastaanottoa.

– Jos ei synny kiinnostusta, on helppo heittää idea ”mappi ö:hön” odottamaan kenties tulevaa, toteaa Penttilä.

Heikki Penttilän mielestä chilirieska on parasta sellaisenaan voin kanssa.

MAINOS