Kotihoidon palveluista

Millä kriteereillä vanhus saa Pälkäneellä kotihoitokäyntejä enemmän kuin yhden päivässä? Tuttavamme on liki yhdeksänkymppinen, syöpäsairas yksinasuja, joka kärsii satunnaisesta huimauksesta, liikkuu rollaattorilla ja pelkää asua yksin. Lähisukulaiset asuvat toisaalla. Hänellä käy kotihoito kerran päivässä. Hänellä on turvaranneke, jota hän osaa painaa jos on tajuissaan. Kännykän käyttö ei onnistu, lankapuhelin on keittiössä. Puhelimen kovaakaan ääntä hän ei aina kuule ja silloin iskee hätä lapsiin, jotka sitten soittavat minulle, jolloin yritän päästä tarkistuskäynnille omalta hoidettavaltani.

Harjutuulen asiakaspalaverissa viime elokuussa kerrottiin heiltä siirtyvän vain yhden hoitajan Attendo Satumetsään ja muun hoitohenkilökunnan sijoitettavan Kangasalle tai Pälkäneen kotihoitoon. Kotihoitohenkilöstöä kuulemma lisätään huomattavasti. Mistähän alkaen? Harjutuulesta ei ketään kotiutettu, kaikki siirtyivät Satumetsään. Silti kotona asuvia vanhuksia riittää ja lisätarvetta tulee. Myös tuttavamme haluaisi asua kotona niin kauan kuin se vähänkään on mahdollista.

Voisiko – jälleen kerran – joku asiaa tunteva valaista ongelmaa: kuka saa kotihoitokäyntejä ja kuka ei?

Kyselin alkuvuodesta Pälkäneen vanhusten intervallipaikoista, kun ne vähenivät luvatuista kuudesta kolmeen Kukkiakotoon muutettaessa. Kolmisen viikkoa kirjoituksen julkaisemisen jälkeen sain puhelun, jossa kerrottiin myös Kukkiakotoon tulleen kolme lisäpaikkaa – kuulemma ”luonnollisen poistuman kautta…” Paikkojen lisääntymisestä olemme hyvillämme ja omaiseni viihtyy erinomaisesti myös Kukkiakodossa, kiitos mukavalle henkilökunnalle!

Sinikka Mäki-Äijö

Omaishoitaja Onkkaala