Kimmon päivä nostaa esille Kritiikin Kannukset

Kimmo Pyykkö poseeraa teoksensa Tuomittu kanssa. Kuva: Tero Hakala

Vuonna 1968 Suomen arvostelijain liitto ry palkitsi kuvanveistäjä Kimmo Pyykön taiteellisesta läpimurrosta Kritiikin Kannuksilla. Kimmo Pyykkö -taidemuseon maksuttoman tapahtumapäivän torstai 2.8. opastuksilla  tutustutaan Pyykön uraan ja taiteeseen; erityisesti viidenkymmenen vuoden takaisiin rautaveistoksiin, joista yksi, Ikkuna eiliseen on esillä ensimmäistä kertaa.

Kimmo Pyykkö ryhtyi ensimmäisten kuvanveistäjien joukossa 1960-luvulla hyödyntämään taiteessaan romurautamateriaaleja, tavallisesti valmiita esineitä. Rautavalun rinnalla hän käytti hitsaustekniikkaa. Vuonna 1968 Pyykkö herätti huomiota veistoksillaan ja nousi nopeasti valtakunnallisesti tunnetuksi

– Hain veistoksissani lyyrisyyttä, selkeitä yksinkertaisia muotoja ja pintoja. Halusin häivyttää materiaalista sen alkuperän ja valita sellaisia muotoja, jotka voisin myös tehdä itse savesta ja valaa, taiteilija muistelee nyt viisikymmentä vuotta myöhemmin.

Kritiikin Kannukset jaetaan tunnustuksena vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta jollakin taiteen alalla.

– Kuten vasta parin vuoden pituinen ansiolista osoittaa, Kimmo Pyykkö on nopeasti noussut täydestä tuntemattomuudesta hyvinkin tunnustetuksi nuoreksi kuvanveistäjäksi. Hän on toisin sanoen erittäin sopiva henkilö saamaan Kritiikin kannukset 1968, jolloin ne nyt ensimmäisen kerran annetaan kuvataiteen edustajalle, toteaa palkintolautakunta perusteluissan.

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa on parhaillaan esillä useampi vuoden 1968 teos. Rautaveistos Tuomittu on esillä Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä -näyttelyssä. Pitkän matkan ateljeessa on ensimmäistä kertaa esillä rautainen veistos Ikkuna eiliseen (1968–2018). Vuodelta 1968 esillä on myös rautainen veistos Pohjantähti.

Kimmo Pyykkö kertoo, että kaikista saamistaan palkinnoista Kritiikin Kannukset on hänelle tärkein.

– Palkinto tuli todella puskista silloin, yllättäen. Se on ollut ehdottomasti tärkein saamani huomionosoitus, varsinkin kun mukana olivat kaikki taiteenalat. Siinä vaiheessa kun on vereslihalla koko nuoruus ja hulluus, hän pohtii.

Vuonna 1961 perustetun Kritiikin Kannukset -palkinnon on suunnitellut Börje Rajalin ja tehnyt hopeaseppämestari Heikki Laakso. Kuvataiteilijoista Kritiikin Kannukset on vuosien saatossa myönnetty muun muassa Riitta NelimarkalleMaaria Wirkkalalle ja Marjatta Tapiolalle.

Kimmon päivä to 2.8.2018 klo 11–19 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Vapaa pääsy. Yleisöopastukset Kimmo Pyykön Pitkän matkan ateljeessa klo 13, 14 ja 15.