RaLu nappasi Pirkanmaan herruuden

Pälkäneen ja Raholan tyttökoripalloilijat pelasivat viime kaudella B-tyttöjen SM-sarjassa kuudenneksi. Sijoitus toi täksi vuodeksi paikan alle 17-vuotiaiden SM-sarjaan. Yhteisjoukkue saattaa lähteä uuteen kauteen vahvistuneena, sillä syksyn treeneissä ja turnauksissa on ollut mukana myös hyvinkääläispelaajia.

Hyvinkää kuuluu naisten korisliigan kärkiseuroihin, mutta kovia junnupelejä seuran kasvatit joutuvat hakemaan pääkaupunkiseudulta. Pälkäneelle ajaa jokseenkin samassa ajassa, ja siksi yhteisjoukkue voi saada hyvinkääläisvahvistuksia.

RaLu:n viimekautinen joukkue on pysynyt kasassa. Kesän treeneissä pelaajat keskittyivät fysiikkaan. Pallojen pariin palattiin vasta heinäkuussa. Syksyn turnauksiin joukkue lähti vain muutamien joukkuetreenien jälkeen, joten peli pidettiin yksinkertaisena.

– Pälkäneellä saadaan yhteistreenejä vasta kun uusi liikuntahalli otetaan käyttöön. Siksi annamme vastustajille vielä hetken aikaa tasoitusta, valmentaja Tomi Ingman sanoo.

Pälkäneellä ja Raholassa on reilut parikymmentä 2001–2002 syntynyttä pelaajaa. Viime kaudella yhteisjoukkue pelasi SM-sarjaa ja seurojen omat joukkueet aluesarjaa. Tämä toi osalle niin paljon pelejä, että treeni kärsi.

Alkavaan kauteen lähdetään kahdella yhteisjoukkueella, joista toinen pelaa 17-vuotiaiden SM-sarjaa ja toinen 19-vuotiaiden SM-sarjaa tai 1. divisioonaa. Sarjataso ratkeaa syyskuun puolivälissä järjestettävässä karsintaturnauksessa. Joukkuetreeneistä ja otteluista puolet sovitetaan Pälkäneen uudelle areenalle, puolet Tampereelle.

 

Pyrintö kaatui kahdesti

Kauden ensimmäisessä Tampereen Delfin Basket -turnauksessa hyvinkääläispelaajilla vahvistettu Luja-Lukko sijoittui kolmanneksi. Viime viikonloppuna oli tiedossa kovempia pelejä, kun yhteisjoukkue RaLu kohtasi SM-sarjasta tuttuja joukkueita Tallink-turnauksen kutsusarjassa.

Espoossa pelattu Suomen suurin junioriturnaus alkoi RaLu:n osalta murskavoitolla Helmi Basketista. Ottelu antoi virheellisen kuvan omasta tasosta, sillä vastustaja ei ollut liikkeellä parhaalla kokoonpanollaan.

Toisessa ottelussa pelinopeus oli aivan toista luokkaa, kun vastaan asettui viimevuotinen SM-hopeajoukkue Honka. Välillä peliä johtanut RaLu pysyi hyvin mukana, mutta taitavat takamiesten johdolla espoolaiset käänsivät ottelun edukseen.

Kolmannessa pelissä Pussihukkien ja Leppävaaran Pyrinnön pelaajista täksi kaudeksi koottu Ringside tarjosi RaLulle todellista shokkihoitoa. Kovaa ja korkealta prässännyt vastustaja oli fyysisyydessä ja pelinopeudessa aivan eri tasolla.

Viimeisessä lohko-ottelussa yhteisjoukkue kohtasi Tampereen Pyrinnön. Myös viime kauden SM-pronssijoukkue oli kärsinyt tappiot Hongalle ja Ringsidelle, joten ottelulla ei ollut enää merkitystä sijoituksille: myös pronssiottelu olisi joka tapauksessa Pirkanmaan derby.

RaLu sai käännettyä nahkean ottelun puoliajan jälkeen pisteen voitoksi. Kyseessä oli ensimmäinen voitto Pyrinnöstä.

Tamperelaiset halusivat korjata lohkopelin lipsahduksen mitaliottelussa, mutta turnauksen parhaan pelinsä pelannut RaLu piti myös uusintaottelun hallussaan ja pokkasi pronssimitalit.

Kaksi Pyrinnöstä otettua voittoa kertoivat, ettei kesällä ole laiskoteltu. Pääkaupunkiseudulla rima on kuitenkin vielä korkeammalla.

– Etenkin pelinopeuden kanssa on vielä paljon tekemistä, Tomi Ingman sanoo.

Hän luottaa kuitenkin siihen, että peli kehittyy, kun joukkue pääsee yhdessä pallollisiin treeneihin.

 

A-pojille pronssia

Tyttöjen yhteisjoukkue sai tuntumaa myös 19-vuotiaiden tasosta, sillä Espoon turnauksessa oli mukana hyviä mittareita, joilla on kokemusta valtakunnallisista sarjoista. Lohkopelitappiot Feeniks Basketille ja Turun Riennolle jättivät RaLun pelaamaan sijoista 7–9. Sijoitusotteluissa se kaatoi Jyväskylän ja Oulun. Päävastuuta pisteiden teosta kantoivat hyvinkääläispelaajat.

Molempien RaLu-joukkueiden peli kehittyi turnauksen aikana.

– Onnistumisia saatiin sekä yksilöinä että joukkueena, Tomi Ingman sanoo.

Espoon turnauksen perusteella Pälkäneellä saatetaan nähdä alkavalla kaudella myös poikien valtakunnallisia pelejä. A- ja B-poikiin muodostetut Pälkäneen ja Raholan yhteisjoukkueet näyttivät, että rahkeet riittävät kovissa sarjoissa. A-poikien kilpasarjassa pronssia ottanut yhteisjoukkue kärsi ainoan tappionsa välierässä, jossa sarjan voittanut Lahti oli niukasti parempi. B-poikien kilpasarjassa yhteisjoukkue ei onnistunut ottamaan voittoja, vaan jäi kymmenenneksi.

 

Koripallon Tallink-turnaus

T17 Kutsusarja

RaLu – Helmi Basket 65–17

RaLu – Honka 48–56

RaLu – Ringside 16–58

RaLu – Pyrintö 36–35

Pronssiottelu:

RaLu – Pyrintö 56–52

 

T19 Kilpasarja

RaLu – Feeniks Basket 39–49

RaLu – TuRi 27–62

RaLu – Jyväskylä Basketball Academy 40–32

RaLu – Oulun NMKY 47–31

Tomi Ingmanin valmentama Pälkäneen ja Raholan yhteisjoukkue otti ensimmäiset voittonsa ikäluokkaa tähän saakka Pirkanmaalla hallinneesta Pyrinnöstä.