Kunta hakee ratkaisua risuongelmaan

Pälkäneen kunta pohtii, olisiko sen mahdollista saada yksityisten toimijoiden avulla järjestettyä Onkkaalan tuntumassa palvelua risujen, lehtien ja ylijäämämaan keräämiseksi. Tällä hetkellä kunta ottaa vastaan ainoastaan lehtiä Kankaanmaan tekniselle varikolle tuodulle lavalle.

Keskustelua puutarhajätteen vastaanottomahdollisuuksista viriteltiin jo hyvän aikaa sitten Pirkanmaan Jätehuollon kanssa, mutta asia ei koskaan edennyt käytännön toimiin asti.

– Haussa on ehdottomasti pitkäaikainen ratkaisu. Tärkeämpää kuin sen löytymisen aikataulu on se, että toimiva ratkaisu löytyisi, tekninen johtaja Matti Vesava miettii.

Hän uskoo, että kunta voisi olla toimijalle avuksi esimerkiksi lupa-asioita mietittäessä. Nykyisiäkin toimijoita rohkeasti asiaan tarttumaan kehottava Vesava näkisi hyvin pyörivän keräys- ja kierrätystoiminnan niin kuntalaisten, kunnan kuin ympäristönkin etuna.

Luopioisissa risujen ja puutarhajätteiden keräys on toiminut onnistuneesti jo 2000-luvun alusta lähtien. Jäteaseman yhteydessä ja aukioloajoilla palveleva keräyspiste ottaa risujen lisäksi vastaan puutarhajätettä.

– Puutarhajäte eli lehdet, omenat ja muu kompostoidaan ja myydään muutaman vuoden päästä multana. Saatavalla hakkeella on myös jonkinnäköinen arvo, kertoo jäteaseman hoitaja Ari Järvinen.

Risujen, lehtien ja puutavaran tuojat tietävät jo varsin hyvin, että tavara täytyy lajitella omiin kasoihinsa. Osa muistaa kuitenkin tehdä sen vasta paikan päällä Järvisen huomautuksesta.

– Tuonti pysyy valvonnassa, kun itse on valvomassa jäteasemalla. Käytössä on myös hyvät seulontakoneet, joilla pullonkorkit ja karamellipaperit saa haravointijätteen seasta poistettua, hän sanoo.

Järvinen uskoo, että jokin ratkaisu risujen keskitetyksi keräämiseksi Onkkaalan suunnalla löytyy, jos kunnalla vain on siihen todellista halua.

– Joku välivarastointipaikka jos sieltä päin löytyisi, niin kyllä minäkin voisin niitä tänne ottaa, hän arvelee.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.