Uusi kausi ja kaikin puolin uudet kuviot

Kaiken järjen mukaan Pälkäneen Luja-Lukon pitäisi pelata alkavalla kaudella parempaa lentopalloa kuin kenties koskaan aiemmin – muutokset joukkueessa eivät ole olleet viime kauden jälkeen suuria, uusi kotisali lisää intoa ja kotipelien alkamisaika vaihtuu perjantai-illasta paremman vireystilan sunnuntai-iltapäivään.

– No kai sen voi noinkin nähdä, nauraa Luja-Lukon uusi päävalmentaja Heikki Kosonen.

Ei asia ihan niin yksinkertainen toki ole. Uuden valmentajan myötä joukkue saa aina eteensä uusia toimintatapoja ja pelillisiä suuntia. Luja-Lukon kohdalla se merkitsee keskittymistä pelirohkeuteen ja tilannetajuun.

Uusi valmentaja Heikki Kosonen on tuonut Luja-Lukon harjoitteluun monipuolisuutta. Kosonen tutustui uuteen ”työpaikkaansa” jo rakennusvaiheessa.

– Ei pelirohkeus sitä tarkoita, että roiskitaan joka paikasta silmittömästi. Peräänkuulutan hyökkäyspelissä tilannetajua – tiedetään, milloin lyödä lujaa ja milloin jujuna.

Apuna pelirohkeuden ja oikeiden ratkaisujen tekemisessä on Juha Ollikaisen hoitama tilastointi, joka kertoo mikä toimii ja mikä ei.

Syöttö-, torjunta- ja puolustuspelaamiseen Kosonen haluaa tuoda lisää vaihtoehtoja.

– Että syötettäisiin välillä vähän muuallekin kuin on totuttu, ja miten sen mukaan pelataan sitten torjunta ja sen ukaan puolustus. Siinä joutuu ehkä ajattelemaan hieman eri tavalla kuin aikaisemmin, mikä voi aluksi näkyä pelaajien otteissa.

Myös kotisalin vaihtuminen aiempaa modernimpaan tuo – ironista kyllä – myös uusia haittaavia tekijöitä, joihin sopeutua. Tutusta pienestä tilasta siirtyminen isommalle areenalle ei käy helposti, vaikka itse kentän koko säilyy samana. Niinpä kotikenttäetu ei ole suurimmillaan vielä kauden ensimmäisissä kotiotteluissa.

– Harjoituspeleissä on näkynyt, että siinä on totuttelemista. Matalassa ja ahtaassa salissa torjuntapuolustus-pelaaminen on ollut vähän erilaista – esimerkiksi sijoittumista joutuu harjoittelemaan uusiksi. Tilaa pelata on kuitenkin nyt enemmän, ja se on hieno homma. Punttisalikin on aivan vieressä.

Kosonen pitääkin kaiken kaikkiaan positiivisena ongelmana sitä, että alkukausi saattaa mennä uusiin ulottuvuuksiin totutteluun.

– Hienoa, että Pälkäne on tehnyt tällaisen kauaskantoisen satsauksen liikuntaan. Muutenkin täällä asiat hoituvat  ja ihmiset ovat innostuneita, hän kehaisee.

Farmisopimus LeKi:n kanssa takaa sen, että pelaajille on yhä tarjolla kehityspolku ylöspäin ja toisaalta ohuehkolle passarin tontille löytynee apuja tarpeen tullen.

Tätä lisää? ”Rennon letkeästi erä ja peli kerrallaan. Toivottavasti pystymme tarjoamaan hyvän peli-ilmeen, kävi miten kävi”, ennakoi Luja-Lukon päävalmentaja Heikki Kosonen. Pälkäneläisjoukkueen pelaajisto on hyvä sekoitus nuoruuden intoa ja kokemusta.