Ilmasto ei odota

Ilmasto ei odota. Olemme ihmiskuntana matkalla kohti tuntematonta. Vaikka kaikki tarvittavat toimenpiteet tehtäisiin tulevalla hallituskaudella, niin tosiasiassa näkisimme muutoksia vasta vuosien, jopa vuosikymmenien päästä. Tällä hetkellä ilmasto on lämmennyt vasta noin asteen verran esiteolliselta ajalta. Silti nyt jo näemme jatkuvasti ympäri maailmaa rajuja sääilmiöitä, jotka tuhoavat kokonaisia yhteisöjä. Suomessa kaksi toisistaan äärimmäisen erilaista kesää on aiheuttanut vakavia tilanteita ruoantuotannossa. Nykyisillä päästöillä ilmasto on lämmennyt 1,5 astetta vuonna 2040. Emme pysty kovin hyvin ennustamaan millainen tuo maailma olisi.

Suomi on pieni valtio, eikä päästömme ole globaalisti merkittävät. Tämä mielestäni antaa meille hyvän mahdollisuuden näyttää esimerkkiä, kuinka kestävää ilmastopolitiikkaa voidaan tehdä. Meillä suomalaisilla on ainutlaatuinen mahdollisuus toimia aidosti tulevaisuuden suunnannäyttäjänä. Sillä vuoteen 2050 mennessä ihmiskunnan päästöjen täytyisi olla nollassa, myös Suomessa. Sitä ei saavuteta ainoastaan yksilöiden elämäntapamuutoksilla vaan laajalla järjestelmän uudistamisella. Tulevan hallituksen on otettava pääteemaksi ilmastopolitiikan, että voimme turvata siedettävän elinympäristön tuleville sukupolvillemme. Tämä on aito mahdollisuus tehdä politiikkaa, joka katsoo useita hallituskausia eteenpäin. Vain yhdessä voimme näyttää punaista valoa ilmastonmuutokselle.

Ilmastoon keskittyminen ei kuitenkaan saa viedä huomiota tärkeiltä uudistuksilta, joiden kynnyksellä Suomi on. Työelämäuudistukset on toteutettava tasa-arvoa kunnioittavalla tavalla eikä niin, että muutokset heikentävät entisestään työntekijöiden asemaa. Sosiaaliturvan täytyy olla kannustavaa, ei ahdistavaa tai syyllistävää. Epäoikeudenmukainen aktiivimalli täytyy peruuttaa välittömästi. Perustulon kaltainen sosiaaliturvan kokonaisvaltainen uudistaminen mahdollistaa Suomessa kannustavamman turvaverkon.

Lisäksi muuttuva työelämä vaatii laadukasta ja jatkuvaa oppimista, tämän tukeminen lähtee korkealaatuisesta varhaiskasvatuksesta. Jokaisella on oltava mahdollisuus korkealaatuiseen varhaiskasvatukseen, siksi työ maksuttoman varhaiskasvatuksen eteen on aloitettava tulevalla hallituskaudella. Laadukkaan oppimisen on jatkuttava myös työelämässä, ja työttömillä on oltava oikeus omaehtoiseen opiskeluun. Kasvatus- ja opetusalalla työskentelevät ihmiset ovat yksi tärkeimmistä hyvinvoivan yhteiskunnan kulmakivistä. 2020-luvulla jokaisen heistä on koettava yhteiskunnan arvostavan heitä, sillä heidän työnsä tärkeys korostuu entisestään nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Iikka Nikkinen

Kangasala

Pirkanmaan Vasemmiston eduskuntavaaliehdokas

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?