Rauhallinen leväkesä oli osin valheellinen

Pirkanmaalla tuskailtiin paikoin runsaiden sinilevähavaintomäärien kanssa viime kesänä, mutta Pälkäneellä ja Kangasalla järvien levätilanne oli enimmäkseen hyvin rauhallinen. Pirkanmaan Ely-keskuksen mukaan Pälkäneen vähäiset levähavainnot selittyvät kuitenkin osin ulkopuolisilla tekijöillä: havainnoijan työpaikan vaihdon vuoksi Pälkäneen järvillä päästiin käymään 17 havainnointiviikon aikana vain kahdeksalla viikolla.

Sen sijaan Kangasalla seuranta saatiin vietyä läpi suunnitellusti, ja levämäärät pysyivät havaintojenkin valossa keskimääräistä pienempinä. Ukkijärven levähavainnot jäivät selvästi aiempia vuosia alemmalle tasolle, ja sekä Roineessa että Vesijärvessä levää oli kesä-heinäkuussa vähemmän kuin aiempina kesinä. Kirkkojärvessä sinileviä oli alkukesällä ja syksyllä keskimääräistä vähemmän – mutta selvästi tavanomaista runsaammin keskikesällä.

Ylitarkastaja Anu Peltosen mukaan Ukkijärvellä ei riittänyt leville ravintoa, koska leville käyttökelpoinen fosfori kävi vähiin kuivan kesän aikana. Kirkkojärven tilanne oli puolestaan pitkälti samanlainen kuin muissakin runsasravinteisissa järvissä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.