Voidetta niveliin

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Suomalaisen yleisurheilun tilaa surkutellaan kesäkauden jälkeen. Kauppaneuvos Jukka Uunila, 95, suree sitä seniorikodissa Lauttasaaressa, sosiaalineuvos Kalevi Tuominen, 90, Munkkiniemessä ja kansliapäällikkö Kosti Rasinperä, 87, kotonaan Porissa. Tämä kolmikko oli johtamassa suomalaista huippu-urheilua vuosikymmenet, Uunila oli mukana Lontoon vuoden olympiakisoista 1948 alkaen. Olympiakomitean toimistossa työskenteli heidän apunaan kaksi pätevää rouvaa. Nyt resurssipulaa valittavan urheiluamme johtavan olympiakomitean palkkalistalla on 68 henkilöä.

Jokainen laji hoitaa lisäksi omia asioitaan. Perinneyhdistykseksi ajetun SVUL:n valmennustoimintaa tuskin enää muistetaankaan. Toivottavasti huoltoasemaketju ST1:n omistajan Mika Anttosen haltuunsa ottama Vierumäen urheiluopisto palaa juurilleen saamalla uutta voidetta niveliin.

Urheilumuodoilla on myös omaa osaamista. Niinpä erityisesti palloilulajeissa tunnelma nousee. Jääkiekkoilu on jo kauan ollut MM-tasolla, mutta sinne ovat hivuttautumassa myös lentopalloilu, koripalloilu ja vihdoin myös jalkapalloilu, suomalaisen valmennusjohdon ansiosta. Salibandy nousi hetkessä huipulle ja jääpalloilu on säilyttänyt asemansa kurjista kenttäolosuhteista huolimatta. Vesipalloilijat menestyvät ikämiestasolla ja käsipalloilun leviämistä Riihimäen taakse muualle maahan yhä odotellaan. Pesäpalloilun kansainvälisyys puuttuu, mutta sen urheilullinen taso pysyy korkeana. Ainoa ja voittoisa maaottelu (18-0) käytiin Virossa kesällä 1934. Kentän parhaimmistoa oli Niilo Tarvajärvi, Suomen kaikkien aikojen suosituin radio- ja televisiojulkkis, Tuusulan Voimaveljet ja Keravan KooPee.

Eroa muutamia ilonhetkiäkin kuluneena kesänä näyttäneessä yleisurheilussa on takavuosiin verrattuna sekin, että silloin urheilijat eivät käyneet kesken kisan kyselemässä neuvoja katsomosta lajivalmentajilta, henkilökohtaisilta valmentajilta ja joskus myös isiltä. Parhaina vuosina sotien jälkeen neuvot antoi Armas Valste ja kultamitalivuosina Seppo ”Nitti” Nuuttila. Suomen ylivoimaisesti menestyksellisimmät urheilijat Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen tulevat tätä nykyä jo omillaan toimeen.