Lisätkää, älkää vähentäkö – elvytetään kunta linja-autovuoro kerrallaan

Bussi, onnikka, dösä, nysse, linjuri.. Rakkaalla linja-autolla on monta nimeä. Pienellä paikkakunnalla asuessa törmää jatkuvasti heikosti sekä liian harvoin kulkeviin linja-autoihin. Parin vuoden sisällä vähäisistäkin vuoroista on karsittu lisää. Otetaan esimerkiksi Pälkäneen tilanne. Kyliltä pääsee melko vaivattomasti juurikin vaikka Tampereelle, mutta millä pääsee kylille? Viimeinen bussi esimerkiksi suunnasta Luopioinen – Pälkäne tulee kello 14. Sen jälkeen ei ole joukkoliikennettä. Tällä menolla jo hiljalleen hiipuva kunta kuihtuu lopullisesti. Ihmisillä pitäisi olla vaihtoehtoja.

Haluaisinkin haastaa edes yhden kunnan, esimerkiksi juuri Pälkäneen, lisäämään linja-autovuoroja. Leikitellään ajatuksella, jos kyliltä lähtisi kerran tunnissa busseja. Olisi paljon motivoivampaa kulkea linja-autolla esimerkiksi kylille kauppaan, kun tietäisi, että seuraava vuoro takaisin ei lähde viiden tunnin kuluttua. Maaseudulla matkat ovat pitkiä, joten olisi mukavaa, jos bussiin voisi ottaa sujuvasti polkupyörän kyytiin tai vaikka esimerkiksi lastenvaunut. Tämän vuoksi olisi hyvä, jos linja-autot olisivat tyyliltään ”kaupunkibusseja”.

Lasten ja nuorten tai miksei aikuistenkin olisi helpompaa kulkea harrastuksiin, jos olisi millä liikkua. Kynnys aloittaa uusi harrastus olisi paljon pienempi, jos se ei kaatuisi bussittomuuteen. Kulkuyhteyksien ollessa kunnossa voisi myös kaupankäynti kylillä lisääntyä. Uskoisin myös yöelämän vilkastuvan Luopioisissa sekä Pälkäneellä, jos vuoroja kulkisi myös tasaisesti illalla sekä yöllä. Mikä tärkeintä, luonto kiittää, kun yksityisautoilua vaihdetaan joukkoliikenteeseen. Kunnilla olisi hyvien linja-autovuorojen vuoksi myös parempi tarjonta perheille, jotka suunnittelevat muuttoa paikkakunnalle. Hyvät kulkuyhteydet ovat etu esimerkiksi kouluikäisille, juuri harrastuksien sekä kouluun kulkemisen vuoksi.

Hyvä kunta tai linja-autoyhtiö, ottakaa kokeiluun vaikka puolen vuoden jakso, ja lisätkää linja-autovuoroja! Tarjotkaa esimerkiksi kuntalaisille puolen vuoden linja-autokortti vaikka puoleen hintaan. Haastan myös kaikki kuntalaiset vaihtamaan yksityisautoilun linja-autoon, jotta kokeilu onnistuisi ja muutos jäisi pysyväksi. Kuunnelkaa myös asukkaita, ja kysykää mikä toimii. Tällöin tiedätte mitä kehittää. Tässä kuntalaisten mielipiteillä on suuri merkitys.

Elvytetään kunta linja-autovuoro kerrallaan.

Haastaja

Kommentointi on suljettu.