Luja-Lukon suunnistuskoulu tuottaa tuloksia

Vuoden Nuori Suunnistaja Onni Kinnunen ja Vuoden Suunnistaja Katja Linnainmaa

Luja-Lukon suunnistusjaoston väki kokoontui syksyn viimeisessä tilaisuudessaan sisätiloihin Nuijan talolle. Kaikenikäisille harrastajille suunnatussa tapahtumassa oli ohjelmassa muun muassa karttapalapelien tekoa sekä Emit-leimasimien tarkkuusheittokilpailu.

Jaoston puheenjohtaja Kalle Vaismaa kertasi kulunutta kautta ja totesi harrastuksen olevan voimissaan Pälkäneellä.

– Suunnistuskoulussa oli tänä vuonna 60 osallistujaa, joista 45 kävi harjoituksissa ahkerasti.

Sydän-Hämeen rasteja jaosto järjesti eri puolilla Pälkänettä kaikkiaan 22 kertaa. Kaikkiaan iltarasteilla tehtiin kauden aikana lähes 1400 suoritusta. Keskimääräinen kävijämäärä oli 62 henkilöä.

– Meillä kävijämäärät ovat pysyneet, kun ne muualla ovat laskusuunnassa. Yhtenä tekijänä lienevät pirkanmaalaisittain erinomaiset maastomme, Vaismaa kehui.

Maastojen lisäksi jaosto voi ottaa kunniaa itselleenkin. Suunnistuskoulut ovat tuottaneet uusia iltarasteille kävijoitä. Monet suunnistuskoululaiset käyvät rasteilla yksin tai vanhempiensa kanssa ja osa näistä vanhemmista on myös aloittanut suunnistusharrastuksen.

Vilkasta kilpailutoimintaa

Luja-Lukon suunnistusjaoston yhtensä visiona on ollut juniorien kilpailutoiminnan edistäminen. Tässä on saavutettu hyviä tuloksia kuluneen kauden aikana.

– Tänä vuonna juniorit ovat tehneet 93 kilpailusuoristusta, kun luku edellisenä vuonna oli 53, Kalle Vaismaa kertoi.

Suunnistusjaoston kilpailuryhmään kuuluu kymmenkunta nuorta, jotka ovat innostuneet käymään suunistukilpailuissa. Päättäjäisissä palkittiin aktiivisimmat kilpailleet Kasper Ketola, Onni Kinnunen, Annukka Linnainmaa, Katja Linnainmaa, Ato Mattila, Hanna Suojoki ja Milla Suojoki.

Juniorit ovat kiertäneet kauden aikana eri puolilla Suomea järjestetyissä kilpailuissa. Hyvä menestys tuli muun muassa Oravatonni-kilpailussa Mynämäeltä, jossa Pälkäneen Luja-Lukon joukkue sijoittui valtakunnallisessa kilpailussa sijalle 24.

Suunnistuskauden päättäjäisissä jaettiin myös kunnan mestaruuskilpailujen mitalit. Kuvassa juoniorisarjojen mitalistit.

Kasvattajaseura tekee pohjatyön

Junioritoiminta käynnistyi Pälkäneen Luja-Lukon suunnistusjaostossa alun perin Aune Mattilan aloitteesta 2000-luvun alkupuolella, jolloin järjestettiin ensimmäiset suunnistuskoulut.

Nykymuodossaan suunnistuskouluja on pidetty vajaat kymmenen vuotta.

– Olemme nimenomaan kasvattajaseura, tämän tietoinen roolimme. Olemme tyytyväisiä siihen, että saamme lapsia ja nuoria mukaan lajin pariin. Naapuriseuroista sitten löytyy väylä niille, jotka haluavat edetä suunnistuksessa tai hiihtosuunnistuksessa kilpauralle, jaoston nuorisovastaava Pekka Linnainmaa kertoo.

Luja-Lukon suunnistuskoulusta innostuksen saaneita urheilijoita ovat muun muassa Rasmus Alen sekä Ahon sisarukset Varpu, Aaro, Ilmari ja Rauli. He siirtyivät kilpauransa alkuvaiheessa Valkeakosken Hakan riveihin.

– Rasmus Alen suunnisti nuorten sarjoihin saakka kansallisella kärkitasolla ja Aaro Aho harjoittelee nykyisin nuorten maajoukkueessa. Ilmari ja Rauli tavoittelevat nykyisin kansallista menestystä niin suunnistuksessa kuin hiihtosuunnistuksessakin, Linnainmaa luettelee.

Katja Linnainmaa palkittiin vuoden suunnistajana

Nuorisotyö näkyi myös illan palkitsemisissa. Pälkäneen Luja-Lukon Vuoden nuorena suunnistajan

Suunnistuskoululaistet saivat osallistumisestaan kunniakirjat. Paikalla oli kymmenen suunnistuskoululaista.

diplomin sai 10-vuotias Onni Kinnunen, joka on ollut Luja-Lukon junioreiden yksi kantava voima viestisuunnistuksissa ja myös henkilökohtaisissa kilpailuissa. Lisäksi Onni on kilpaillut rehdillä ja hyvällä asenteella.

Vuoden suunnistajaksi valittiin 15-vuotias Katja Linnainmaa, jonka tulokset ovat kuluneen kauden aikana selkeästi parantuneet aikaisemmasta.

Pienestä pitäen rasteilla kulkenut Linnainmaa on harrastanut suunnistusta tavoitteellisesti muutaman vuoden ajan. Hän on tähän asti kilpailut myös hiihdossa ja yleisurheilussa, mutta tänä vuonna suunnistus ja hiihtosuunnistus ovat vieneet voiton.

– Suunnistus on lajina monipuolinen, sillä siinä tarvitaan aivoja ja kuntoa samanaikaisesti. Kaikki kilpailut ovat lisäksi erilaisia, Linnainmaa toteaa.

Kilpailukokemusta kertyi kuluneella kaudella myös SM-kilpailuista.

– SM-kilpailut onnistuivat selvästi paremmin kuin odotin.

Mikkelissä juostulla pitkällä matkalla Linnainmaa oli 20:s ja erikoispitkällä matkalla Salossa hän oli 18:s.

Hän harjoittelee isänsä Pekka Linnainmaan valmennuksessa.

– Katja on voimakas juoksija, mikä näkyy parhaina sijoituksina erityisesti fyysisesti vaativissa maastoissa.

Katja Linnainmaa on isänsä mukaan erittäin tunnollinen ja määrätietoinen harjoittelija.

– Tavoitteenamme on pitää ilo mukana harjoittelussa, nauttia lajista sekä edetä maltillisesti ja pitkäjännitteisesti kohti parempia sijoituksia.