Pälkäneen tavoite edelleen kolmessa vuodessa plussalle – talousarvioehdotuksessa muun muassa ryhmäperhepäiväkotien lakkautuksia

Pälkäneen ensi vuoden talousarviota lähdettiin valmistelemaan tilanteessa, jossa lähivuosille arvioitiin keskimäärin 1,5 miljoonan euron vuotuinen alijäämä. Lähtökohdaksi otettiin silti, että kunnan talous saadaan kolmessa vuodessa eli vuoden 2021 loppuun mennessä nostettua nollatuloksen tuntumaan – ja sen jälkeen hilattua ylijäämäiseksi.

Taloutta on tarkoitus kohentaa muun muassa sivistystoimessa laaditun toimenpidesuunnitelman avulla. Säästöjen ja lapsimäärän vähenemisen johdosta palveluverkkoa halutaan tiivistää ja toimintaa organisoida uudelleen.

Tuulenpesän ja Rautajärven ryhmäperhepäiväkotien toimintaa esitetään lakkautettavaksi kevään jälkeen. Rautajärven, Luopioisten ja Aitoon esiopetus järjestettäisiin Luopioisten Kirkonkylän koululla ensi syksystä alkaen. Rautajärven ja Luopioisten alueiden iltapäivätoiminta tapahtuisi ehdotuksen mukaan Lumpeennupun päiväkodissa tai esiopetusryhmässä, ja Aitoon iltapäivätoiminta järjestettäisiin Aitoon päiväkodissa elokuusta alkaen. Onkkaalassa esiopetus halutaan keskittää Kostian koululle.

Ensi vuoden talousarviossa ei ole laskettu Harhalan ja Rautajärven koulujen lakkauttamisen varaan, koska koulujen toiminnan jatkolle on asetettu jatkamisehtoja. Seuraavina taloussuunnitelmavuosina koulujen kohtaloa kuitenkin varmasti jännitetään myös kunnan johtoryhmässä.

 

Ensi vuonna vielä tuntuva pakkanen

Jo aiemmin valtuusto asetti talousarviolle ja säästötavoitteille reunaehtoja linjaamalla kunnan ensi vuoden tuloveroprosentiksi 21,50.

Talousarvioesitys tuottaisi toimintakatteeksi noin 40 miljoonaa euroa ja vuosikatteeksi noin 760 000 euroa, joka viime vuosien tapaan ei riittäisi poistojen kattamiseen. Ensi vuoden investointisumma olisi 5,3 miljoonaa euroa ja kunnan lainanottotarve kolme miljoonaa euroa.

Lainojen lyhennysten arvioidaan nousevan ensi vuonna yli miljoonaan euroon; vuonna 2017 ne olivat noin 620 000 euroa.

Tilikauden alijäämäksi muodostuisi ensi vuonna vajaa 1,3 miljoonaa euroa.

Tämä vuosi on jäämässä miinukselle arviolta 1,7 miljoonaa euroa. Vuoden lopussa kunnan lainamäärän arvioidaan nousevan 1700 euroon asukasta kohden, kun se vielä viime vuonna oli vajaa 1200 euroa. Kunnalla oli kuitenkin taseeseen kertynyttä ylijäämää 10,8 miljoonaa euroa viime vuoden päätteeksi.

Kunnanhallitus käsittelee talousarvioehdotusta kokouksessaan tiistai-iltana.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.