Kummia kuvioita Kangasalla

Paljon on kaikkea hassua meneillään Kangasalla.

Tampereen kaupunkiseudun tuoreessa tiedotus-/propagandalehdessä erään (entisen seudullisen, nykyisin lähinnä alueellisen) tekopohjavesiyhtiön johtaja kertoo Kangasalan tarjoavan tekopohjavedellään puhdasta vettä sadan vuoden tarpeisiin. Hän arvelee, että ehkä jo kolmen vuoden päästä lupien kanssa ollaan valmiita menemään eteenpäin, kun KHO:kin antoi kesällä ”merkittävän positiivisen viestin”. KHO:n päätös huomioiden aika optimistisia näkemyksiä, mutta toisaalta tässä pelataan mediapeliä. Kuin kahden suurvallan päämiehet kaunistellaan mustat valkoisiksi ja yritetään antaa painetta sitä kautta. Eipä siinä, Kangasalan tekopohjavesimääräkin riittää toimitusjohtajan mukaan hienosti.

Kangasalla on oltu pontevasti kyseistä miljoonahanketta vastaan viime vuosina. Yhtiöstä irtaantumiseenkin olisi mahdollisuus ollut, mutta mukana on kuulemma helpompi vaikuttaa asioihin (alle 10 prosentin äänivallalla). Kuoppaamispäätöksen kynnyksellä yhdellä kertaa valtuutetut puhuttiin pyörryksiin ja toisella kertaa eteenpäin viemisen puolesta äänesti yhtiön hallituksen kangasalalainen jäsen.

Hassua kyllä tämä samainen jäsen on myös Kangasalan uimahalliyhtiön hallituksen päämies – siis sen saman hallituksen, joka päätyi erottamaan työntekijöiden luottamusta nauttivan ja kaikki asetetut tavoitteet saavuttaneen toimitusjohtajan syystä X. Hallin toimitusjohtajaksi löytyi hassua kyllä tekopohjavesiasioissa meritoitunut paikallinen tekijä. Tukea hallituksen johtaja on saanut kunnanjohdosta, koska ilkeiden faktojen perusteella tämä isompi johtaja pääsi pestiinsä paljolti tämän pienemmän johtajan vetoavulla.

Kaupungin keskustan ja erityisesti uimahallin alueen yrittäjät ovat saaneet kärsiä tästä johtajafarssista (ja pysäköintiongelmien aiheuttamasta asiakaskadosta). Hassua kyllä yksi keskustan pelastaja eli ns. hotellihanke ei ole tähän mennessä auttanut vaan pikemminkin tuottanut lisää imagotappiota.

Hehkutettu ”keskustan uusi maamerkki” on pudottanut tähän mennessä kyydistään alkuperäisen liikkeellepanijaryhmän, hoiva-asunnot, lääkäriaseman sekä hoivakoteja, lääkäriasemaa ja hotellia yhteen ideoineen paikallisen puuhamiehen. Ravintolalle etsitään pyörittäjää ja hotellille toimijaa. Keväällä pitäisi kaiken olla valmiina. Hassua kyllä en tule yllättymään, jos ja kun kevään aikana ilmoitetaan ettei hotellille löydy nykyisillä reunaehdoilla toimijaa ja hotellihuoneista tehdään sittenkin asuntoja. Sopimussakko hotellin tulematta jäämisestä on koomisen pieni. Sitten voidaan ihmetellä, miten keskustan ykköspaikalle nousikin lopulta ihan tavallinen kerrostalo.

Hassua kyllä en enää oikein tiedä, viedäänkö tässä kaupungin päättäjiä ja virkamiehiä täysin sinisilmäisinä vai oliko joku alusta alkaen samalla aaltopituudella.

Kaikkea on meneillään. Onko kaikki kaikkien mielestä kuitenkin ihan ok?

Kaveriporukassa mietittyä