Kynnys citypapin juttusille on matala – Riikka Hämäläisen voi bongata niin festareilla kuin koko perheen tapahtumissakin

Ylöjärveltä kotoisin oleva Riikka Hämäläinen on työskennellyt pappina Kangasalan seurakunnassa reilun vuoden. Ajatus papiksi ryhtymisestä alkoi itää rippikoulun jälkeen. – Menin mukaan seurakunnan nuorisotoimintaan ja lukion jälkeen aloin lukea teologiaa Helsingin yliopistossa, Hämäläinen kertaa.

Aika harva haastattelu on alkanut niin, että toimittaja ja pappi liukastelevat jyrkkää rinnettä yhdessä alas, kohti haastattelupaikkana toimivaa Ravintola Paakaria. Pysäköintipaikkojen ollessa ravintolan edustalla kortilla Kangasalan seurakunnan pappi Riikka Hämäläinen on ehtinyt jo ohjata parkkiruutua kuumeisesti etsivän toimittajan pysäköimään autonsa Pirtinmäelle.

– Emmeköhän me pääse Paakarille sitten jotenkin sieltä takakautta, Hämäläinen arvelee.

Ja oikein arvelee. ”Takakautta” tarkoittaa lyhyempää matkaa, mutta lumisen ja jyrkän rinteen kautta. Rinteen ollessa jyrkimmillään Kangasalan seurakunnan citypappina työskentelevän Hämäläisen käsi ojentuu kuin huomaamatta turvaamaan toimittajan matkaa.

– Tämä on kirjaimellisesti sitä jalkautumista, mikä citypapille kuuluukin, Hämäläinen nauraa.

Sisällä ravintolassa Hämäläinen jatkaa, kuinka citypapin työnkuvassa on keskeistä saavutettavuus ja se, että pappi on siellä, missä ihmisetkin ovat: erilaisissa tapahtumissa, toreilla ja markkinoilla.

– Tämä vuonna olen ollut mukana esimerkiksi Kauneimpien joululaulujen tilaisuuksissa, joita on laulettu perinteisten paikkojen ulkopuolella eli ravintoloissa ja kuppiloissa. Loppukesästä olin mukana Raikku rokkaa ja rakastaa -festivaalilla, ja joulun jälkeen olen mukana Kangasalan koko perheen uudenvuoden tapahtumassa, Hämäläinen listaa paikkoja, joissa citypapin on voinut bongata tai pääsee bongaamaan tänä vuonna.

Kokeilu vuoden 2020 loppuun

Ajatus citypapin toimen perustamisesta lähti liikkeelle, kun Kangasalan seurakunnassa alettiin kaivata uudenlaista olemista ja läsnäoloa siellä, missä ihmiset muutenkin ovat. Ratkaisuksi kehitettiin citypapin toimenkuva. Citypapille on varattu aikaa olla seurakunnan seinien ulkopuolella, vaikka Hämäläinen tekee edelleen myös papin perustyötä eli jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia.

Hämäläinen aloitti Kangasalan seurakunnan ensimmäisenä citypappina syksyllä. Kokeilu jatkuu ainakin vuoden 2020 loppuun asti.

– Vastaanotto on ollut tosi hyvä. Moni on ilahtunut siitä, että seurakunta on mukana sielläkin, missä meitä seurakunnan työntekijöitä ei ehkä perinteisesti ole totuttu näkemään. Ihmiset ovat tulleet juttelemaan rohkeasti, mikä onkin hyvä: Minua saa aina tulla nykäisemään hihasta, jos minut jossain näkee, Hämäläinen sanoo.

Jouluna harvinaista lomaa

Riikka Hämäläisen joulunalusaika on kiireinen: erilaisia tapahtumia ja jumalanpalveluksia riittää joulun aikaan runsaasti. Jouluaattona Hämäläinen pitää perheiden aattohartauden sekä sanajumalanpalveluksen Kangasalan kirkossa. Joulussa on citypapille tänä vuonna erityistä taikaa, sillä aaton töiden jälkeen Hämäläinen suuntaa ensimmäiselle joulunajan lomalleen kahdeksaan vuoteen.

– Suuntaamme puolisoni kanssa kohti Keski-Eurooppa ja Itävallan Alppeja isäni ja siskoni perheen kanssa. En muista, koska olisin viimeksi päässyt viettämään joulua yhdessä sisareni kanssa. Yhteinen joulu läheisten kanssa tuntuukin tänä vuonna ihan erityiseltä, pappisvihkimyksensä vuonna 2010 saanut Hämäläinen iloitsee.

Itävallan Alpit ovat tänä vuonna poikkeuksellisesti kärsineet lumipulasta, ja Hämäläisen harteille on heitetty yksi toive.

– Minun tehtäväkseni on jäänyt rukoilla Alpeille lunta. Lumi olisi meille paras mahdollinen joululahja tänä vuonna, pirteä pappi nauraa.