Urheilua ummikoille: Onko sarjatauon aikana parempi hikoilla vai lekotella – ja miten Luja-Lukko ja LP Kangasala käyttivät joulutaukonsa?

Miten harjoitella fiksusti se aika, jonka joukkue on tauolla sarjapeleistä? LP Kangasalan fysiikkavalmentajana toimiva Varalan urheiluopiston Tatu Peltonen ei määräisi täyslepoa mutta ei myöskään laittaisi joukkuetta ennennäkemättömän raskaalle kuntokuurille.

Peltonen kehottaa laskemaan viikon aikana kertyvää rasitusta minuuttien ja kuormituksen raskauden summana. Kovaa voi treenata, kunhan muistaa tarkkailla kokonaiskuormitusta, jonka muutokset olisi hänen mielestään hyvä pitää mahdollisimman tasaisena.

– Jos yhtäkkiä harjoittelumäärä tuplataan, kuormitus kasvaa ja siitä palautuminen voi kestää tai sairasteluherkkyys kasvaa, Peltonen huomauttaa.

LP Kangasalan pelaajat viettivät joulutauolla reilun viikon pituista omatoimijaksoa, jolloin heille laadittu harjoitusohjelma sisälsi normaaliin viikkorytmiin verrattuna vähemmän mutta teholtaan kovempia harjoituskertoja.

– Tavoitteena on, että heti kun tullaan takaisin, päästään taas samaan rytmiin. Heti vuodenvaihteessa testasimme pelaajien fyysiset ominaisuudet ja vertasimme tuloksia kauden alkuun nähdäksemme, olemmeko pystyneet viemään asioita eteenpäin.

Mita Uiato ja kumppanit harjoittelevat Tatu Peltosen valvovien silmien alla.

Täysi katastrofi ei olisi, jos joululomalla keskittyisi kinkkuun ja elokuviin. Esimerkiksi painonnostossa tilanne on toinen, mutta lentopallon tapaisessa lajissa parin viikon treenaamattomuus ei Peltosen mukaan vielä kostaudu ja näy suorituskyvyn lerpahtamisena. Olennaisin pohjatyö on tehty jo aikaisemmin.

Yleisesti voi todeta, että joillekin pieni tauko tulee tarpeeseen joko henkisen tai fyysisen palautumisen onnistumiseksi, toiset voivat olla tauon jälkeen vaikeuksissa rytmin uudelleenlöytämisen kanssa. Yksilöitä ne joukkuepelaajatkin ovat.

 

Yksilöllistä seurantaa

Mestaruusliigajoukkue on keskittynyt lomalta paluun jälkeen punttisaliharjoitteluun sekä liikkuvuus- ja nopeusharjoitteisiin. Pallollisiin laji- ja joukkueharjoituksiin lähdettiin hissukseen aluksi tuntuman kautta lajitaitoharjoittelua ja joukkuetaktiikoita kohti.

Olennaisin pohjatyö on tehty jo aikaisemmin.

– Syksyllä nostimme valmiuksia ja nyt pyrimme ylläpitämään saavutettua tilaa – reagoimaan muutoksiin ja huomioimaan esimerkiksi väsymystilat.

Yhteistyötä on tehty jo kesästä lähtien.

– Silloin on alettu oppia vuorovaikutusta ja millainen henkilö on kyseessä. Luottamus syntyy hiljalleen matkan varrella, ja kun pelaaja pystyy kertomaan omia olotilojaan valmennukselle, voidaan harjoittelua tarvittaessa helpommin muuttaa.

Jokaisen pelaajan kehitystä seurataan ja harjoitusohjelmia suunnitellaan yksilöllisesti. Testeissä tarkastellaan ponnistuksia ja ulottuvuutta eri tyyleillä, juoksunopeuksia ja kyykkyprofiilia, joka antaa eväät niin voiman, tehon kuin nopeudenkin kehittämiseen.

– Hermosto väsyy etenkin tiiviissä pelitahdissa, joten hyppyjä seurataan parin viikon välein. Sitä kautta nähdään, mikä on tilanne esimerkiksi palautumisen suhteen ja miten se tarvitsee huomioida harjoittelussa.

 

Pelitulokset ratkaisevat

LP Kangasalan manageri Jorma Malm näkee, että harjoittelua ei saisi tehdä pelitulosten kustannuksella. Jokainen piste on tärkeä.

– Kyllä keväälläkin pitää toki kunnossa silti olla – ja sama tilannehan on pitkälti muillakin joukkueilla. Vaikka fysiikka olisi hyvässä kunnossa, on lentopallossa myös se henkinen ja taktinen puolensa, hän muistuttaa.

Tatu Peltonen on samaa mieltä. Malttia kysytään etenkin otteluruuhkissa.

– Kyllä peli tulee aina ensin. Jos yritetään harjoitella samaan aikaan, kun on tiivis otteluohjelma, loukkaantumisriski kasvaa, hän muistuttaa.

Ihannetilanteessa otteluita olisi kerran viikossa, jolloin alkuviikko voitaisiin käyttää harjoitteluun ja loppuviikko herkistelyyn sekä peliin valmistautumiseen.

Fyysisen ja henkisen puolen lisäksi harjoittelua tarvitaan lajiteknisissä ja taktisissa asioissa.

 

Luja-Lukko haki lisäpotkua

Kun Luja-Lukko varmisti lohkovoittonsa kakkossarjassa ennen viimeistä ottelua joulun alla, joukkueessa aloitettiin saman tien keventämisen ja kinkunsyönnin sijaan aiempaa tiukempi harjoittelu. Miksi?

– Tuloksellisesti merkityksetön viimeinen peli antoi meille mahdollisuuden aloittaa jo viikkoa aikaisemmin valmistautuminen kevääseen lyhyellä peruskuntokaudella. Kun tuo valmistautumisaika piteni kolmesta viikosta neljään, on sillä jo paljon merkitystä, arvioi Luja-Lukon valmentaja Heikki Kosonen.

Jos viimeisellä pelillä olisi ollut tuloksellista merkitystä, joukkueen sali- ja lajiharjoittelu olisi ollut ottelua silmällä pitäen hyvinkin erilaista. Nyt rankkoja harjoituksia vedettiin ennen joulua ja jälleen tapaninpäivästä lähtien pari kertaa päivässä. Ennen sunnuntain peliä harjoittelua jälleen kevennettiin tuntuvasti.

– Kesä on treenattu hyvin, mutta perusvoima- ja kestävyyspohja laskevat väkisinkin maaliskuun loppuun asti kestävän kauden aikana. Uskon, että vuodenvaihteen harjoituskuuri näkyy eduksemme, kun pääsemme kevätkauden puolivälin yli, Kosonen sanoo.

Luja-Lukko pelaa ensimmäisen kotiottelunsa ylemmässä jatkosarjassa lauantaina, kun Pälkäneelle saapuu omassa lohkossaan pisteitä rohmunnut Salpis.

LP Kangasala pelaa samaan aikaan kevätkauden ensimmäisen ottelunsa Pitkäjärvellä. Vastassa on Nurmon Jymy.