Ajopäiväkirja: Poliisille kertyy viikossa toistatuhatta kilometriä auton kyydissä – loskateillä likaantuvat autot pestään poliisin omassa konepesulassa

Nuorempi konstaapeli Laura Lehtinen ja vanhempi konstaapeli Hannu Huhta-aho ovat tuttu näky teillä eri puolilla Pirkanmaata – joillekin autoilijoille tutumpi kuin toisille.

Vanhempi konstaapeli Hannu Huhta-aho ja nuorempi konstaapeli Laura Lehtinen saattavat olla liikkeellä paketti- tai henkilöautolla, mutta työvuoron päätteeksi on huolehdittava tankki täyteen seuraavia kuskeja varten. Millainen on poliisin viikko ratin takana?

Mikä auto alla: Tänään Volkswagen Porter eli niin sanottu ”maija”. Autolla mittarissa 450 000 kilometriä ja vaihto uudempaan pian käsillä. Välillä käytössä voi olla myös henkilöautomallin poliisiauto tai siviiliauto. Henkilöauto on mukavin ajaa, mutta korkeasta pakettiautosta on toisaalta hyvä näkyvyys. Ilmastointi löytyy. Vuoron lopussa käytävä tankkaamassa, ja pesu hoituu tarvittaessa Sisä-Suomen poliisin omassa autonpesukoneessa Tampereella.

Keitä mukana: Poliisinaisia ja -miehiä, yleensä kerrallaan kaksi poliisia. Asiakkaitakin kuljetetaan asiakastiloissa, niin tälläkin viikolla.

Milloin liikkeellä: Ajossa voidaan olla kaikkina vuorokauden aikoina ja myös viikonloppuisin. Perustyövuorot ovat 9–12-tuntisia, ja liikenteenvalvontayksikön väellä suurin osa ajasta menee auton ratissa. Työt vievät eri puolille Pirkanmaata ja osin Keski-Suomenkin puolelle.

Ajon tarkoitus: Liikenteen valvonta ja muut poliisin tehtävät liittyen yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen.

Kilometrit viikossa: Riippuu pitkälti työpäivien määrästä. Nyt päättyy viisipäiväinen työviikko ja kilometrejä kertynyt noin 1200.

Ajankohtaisia huomioita viikosta tien päällä: Auringonpaiste ja kuivuvat tiet vaikuttavat erikoisesti kaasujalan raskauden lisääntymiseen. Rantatunnelissa Tampereella otettiin kiinni 175 kilometriä tunnissa hurjastellut kuski. Huumaantuneena ajaminen on käynyt hyvin yleiseksi eikä ole pelkästään tämän viikon havaittu ilmiö.