Tasan ei mene katuvalot Pälkäneellä

Olen seurannut syksyn pimetessä, miten uudella Roholan alueella on koko pelto valaistuna ja kulkuväylät kunnossa. Samoin seurasin muutama vuosi sitten toista kunnan surullisen kuuluisaa kaava-aluetta, Rajalanniemen laajennusta, jossa myös hoidettiin valaistus ensimmäisenä kuntoon sekä rakennettiin kevyenliikenteen väylät ja päällystettiin ne.

Mutta ei ole asiat niin Mikkolanlahden alueella, jossa ensimmäiset asukkaat ovat asuneet jo 15 vuoden ajan. Ei ole katuvaloja asfaltista puhumattakaan. Kevyenliikenteen väylä, joka johtaa alueelta Luopioisten taajamaan, on sekin täysin valaisematta eikä vieressä kulkevalta tieltäkään valoa tule, kun ei sitäkään ole valaistu. Lisäksi kyseinen kevyenliikenteen väylä kasvaa umpeen hoitamattomana, ja kunta arpoo ELY-keskuksen kanssa, kumman kevyenliikenteen väylä on. Kunta on ainakin viimeksi kilpailuttanut väylän aurauksen, että koittakaa nyt sitten arpoa, kenen väylä on, ja sillä aikaa, kun sitä pohditte, moni ehtii liukastua ja kaatua märällä ruohikolla, jolla väylä alkaa olla hyvin päällystetty. Näin on jo käynyt koulumatkalla lapsille, ja sitten on tultu polvet ja kyynärpäät auki kotiin.

Takaisin tähän valaistusasiaan. Onkohan ihan mahdottomuus tässä kunnassa saada valoa asutuille alueille vai valaistaanko täällä vaan 12-tien varressa peltoa? Voisi olla koululaistenkin mukavampi kulkea pimeään aikaan valaistua reittiä, vaikka onhan siinä tietysti oma tunnelma otsavalon kanssa kulkea koulumatkat. Olisi meidän tavallisten veroa maksavien kuntalaistenkin mukavampaa lenkkeillä valaistulla tiellä kuin otsalampun valossa.

Ja turha selitellä kenenkään, miten Roholasssa on nykyaikaiset vähän energiaa kuluttavat ledivalot, sillä samanlaiset voi laittaa myös tänne Mikkolanlahden alueelle.

Mikko Mikkolanlahdesta