”Törkeä tapaus Luopioisissa – järvi on varastettu!”

Jos eläisimme Amerikassa, olisivat Kokemäenjoen voimalaitokset varmuudella viety yhteisökanteella oikeuteen. Nehän ovat saaneet turbiineidensa pyörittämiseen ylimääräistä vettä epäonnistuneen Kukkian-virran ruoppauksen yhteydessä. Tämän tehdyn toimenpiteen maksumiehinä ovat Kukkian vapaa-ajan asukkaat: osa on särkenyt perämoottorinsa, osa ajanut veneensä kiville, osalta ovat laituriponttonit hankautuneet kivikossa piloille, osan ranta on uimakelvoton ja kaikkien ranta-asukkaiden mielestä veden laatu heikkenee jatkuvasti.

On tietysti jokseenkin järjenvastaista, ettei kolmikosta Pälkäneen kunta, ELY-keskus tai Suomen ympäristökeskus löydy rotia tai edes yhtä sellaista ihmistä, joka toimillaan pystyisi korjaamaan nykyisen Kukkian alennustilan.

Pälkäneen kunta on kai viimeksi käsitellyt Kukkian tilaa vuonna 2016, jolloin kunta lupaili toimenpiteitä ja talousarvioon rahaakin. Eipä ole kovin merkittäviä toimia tuon jälkeen ollut havaittavissa. Ollaan toki Hämeessä, mutta silti… Voiko Pälkäne hyvällä omallatunnolla verottaa rantakiinteistöjä nykyprosenteilla, vaikka järven virkistysarvo on viime vuosina merkittävästi alentunut?

ELY-keskus puolestaan toistaa kahta omaa ”totuuttaan”: ranta-asukkaat tavoittelevat keskiveden nostoa ja että virran ruoppaus on tehtyjen suunnitelmien mukainen. On erikoista, että ELYssä ei uskota ranta-asujien tavoittelevan pelkästään sitä, ettei vesi kevään jälkeen holahtaisi 10–15 senttimetrin kuukausivauhdilla Kukkian-virran kautta alapuolisiin vesistöihin. Viime vuosina on niin sanottu keskivesi saavutettu vain harvoina kevätviikkoina. ELYn väite on siis väärä.

Toinen vielä oudompi väite on ELYn hokema: Kukkian-virta on kunnostettu tehtyjen suunnitelmien mukaisesti. Arkistoista löytyy heiveröinen kunnostussuunnitelma, mutta ei vastaanotto- tai hyväksymispöytäkirjoja. Jos tämä ELYn väite käsiteltäisiin oikeudessa, kummallakohan olisi todistustaakka perkauksen oikeasta suorittamisesta, ELYllä vai ranta-asukkailla?

Suomen ympäristökeskus julkaisee ansiokkaita värikuvia vedenkorkeuksista, sateista ja lähtö- ja tulovirtauksista ynnä muista tällaisista tiedoista. Natura-järven tilaa toivoisi käsiteltävän muutenkin. Lisäksi olisi mukava tietää, kuinka Kukkian-virran läpivirtaukset on laskettu: perustuvatko ne tehtyihin suunnitelmiin vai todellisiin ”syväväylän” virtaamiin.

Aina on vain itkupotkuraivarin tunnelmin siedettävä ympäristökeskuksen arvio seuraavasta ”tulvasta” tulevana toukokuuna. Voiko virkamies olla yhtään kauempana tavallisen ranta-asukkaan mietteistä, joka on viime vuosina ollut huolissaan alhaisesta vesimäärästä luonnonkauniissa Kukkiassa? Arvaan, että virkamiehet tulevat vastaamaan: ”Kesä oli niin vähäsateinen!” Haraan kuitenkin vastaan voimakkaasti: Kukkian virtaa ei perannut yläkerran herra, sen teki ihminen kaivinkoneellaan!

”Terävä kuin neulan kärki on nyt jokamiehen järki. Mistä vaan sen tyynyn saisi, johon neula uppoaisi”.

Kukkia on vielä pelastettavissa, mutta aika käy hiljalleen vähiin.

Risto Rämö

Viime kesä 62:s Kukkialla

Ps. Sen yhteisökanteen voisi toki perua, jos Kukkian-virta korjattaisiin suunnitelman mukaiseksi