Käskee vai pyytää – paikallisten urheiluseurojen johtavat pelaajat kertovat, millainen on hyvä joukkueen kapteeni

Mitä tekee – tai ei tee – hyvä joukkueen kapteeni? Pyysimme paikallisten urheilujoukkueiden kapteeneja kertomaan itse.

”Tsemppaava ja rohkeutta puuttua asioihin”

Roosa Taipale.

Kuka? Roosa Taipale. Pälkäneen Luja-Lukko, koripallon alle 19-vuotiaiden joukkue valtakunnallisessa ykkösdivisioonassa. Kapteenistossa koko peliuransa ajan.

Hyvän kapteenin kaksi tärkeintä ominaisuutta? Hyvä kapteeni on tsemppaava ja hänellä on rohkeutta puuttua asioihin, eli hänellä on myös jonkin verran auktoriteettia.

Kapteenin rooli harjoituksissa ja peleissä? Kopissa kaikki höpöttävät, ei se ole yhden pelaajan homma. Meillä kapteenin rooli ei ole kokonaisuudessaan suuri, mutta esimerkiksi peleissä vedän joukkueen alkulämmittelyt. Jos tulee uusia pelaajia joukkueeseen, kapteeni on vastuussa että heidät otetaan hyvin vastaan.

Millainen kapteeni olen itse? Yritän olla nipottamatta liikaa, ettei se suotta ärsyttäisi ketään. Koetan myös tsempata muita. Paras pelaaja kapteenin ei tarvitse olla.

Käskeekö kapteeni? Joissain jutuissa. Muut pelaajat usein kysyvät itse, että mitä mieltä kapteeni on jostakin asiasta.

Joukkueen kausi? Ykkösdivisioonakausi ei ole vielä alkanut. Meillä on hyvät lähtökohdat: vastaan tulee uusien vastustajien lisäksi sellaisia joukkueita, joita olemme voittaneet aiemmin. Kausi alkaa 26. lokakuuta ja joulutauko on edessä suunnilleen joulukuun puolivälissä.

 

”On kunniatehtävä, jos valitaan kapteeniksi”

Kuka? Tiiamari Sievänen. LP Kangasalan edustusjoukkue lentopallon naisten Mestaruusliigassa. Ensimmäinen kausi kapteenina, mutta useita vuosia mukana kapteenistossa.

Hyvän kapteenin kaksi tärkeintä ominaisuutta? Hyvä kapteeni on vastuullinen ja luottamuksen arvoinen – sekä valmentajille että pelaajistolle. Vastuullisuudella tarkoitan sitä, että pidetään huolta koko porukasta, ollaan linkkinä pelaajien ja valmentajien välillä ja otetaan vastuuta myös pelitilanteissa. Kapteenina toimiminen on aina kunniatehtävä.

Kapteenin rooli harjoituksissa ja peleissä? Peleissä kapteeni suorittaa arvonnan ensimmäisestä syöttövuorosta, allekirjoittaa pöytäkirjan ja on ainoa, joka saa puhua tuomareille. Kapteenilla on muita suurempi vastuu pitää yllä fiilistä ja keskittymistä. Usein se tulee myös kokemuksen kautta – kapteenit ovat yleensä kokeneempia pelaajia.

Millainen kapteeni olen itse? Meillä valmentaja päätti kapteenivalinnasta pelaajien kanssa keskusteltuaan. Koen, että olen helposti lähestyttävä, koski asia sitten lentopalloa tai sen ulkopuolista elämää, joka kuitenkin vaikuttaa myös lentopalloon. Haluan olla luottamuksen arvoinen. Parhaani mukaan tuon positiivista vaatimustasoa treeneihin. Liberona en saa toimia kapteenina peleissä vaan joku muu kapteenistosta hoitaa sen.

Tiiamari Sievänen.

Käskeekö kapteeni? Ennemminkin se on valmentaja, joka käskee. Joskus on kuitenkin turha joissakin asioissa kysellä kaikilta erikseen, esimerkiksi vaatetukseen liittyen. Silloin kapteeni lähinnä ilmoittaa, miten toimitaan.

Joukkueen kausi? Tässä vaiheessa en tiedä edes, mikä meidän sijoituksemme on – kausi on alkuvaiheissaan ja joukkueilla eri määrä pelejä pelattuna, joten sillä ei ole mielestäni painoarvoa. Meillä on kuitenkin mennyt ihan hyvin, vaikka yhteispelin kuntoon saamisessa on vielä paljon tekemistä. Tavoitteena on pelata keväällä mitalipeleissä.

 

”Kapteenivalinnassa eri yksilöt painottavat eri asioita”

Jussi Vilkki.

Kuka? Jussi Vilkki. SB Lujan edustusjoukkue salibandyn kolmosdivisioonassa. Kapteenina SB Lujan edustuksessa nyt viidettä kautta peräkkäin.

Hyvän kapteenin kaksi tärkeintä ominaisuutta? Toimia esimerkkinä joukkueelle niin kentällä esimerkiksi hengenluojana ja ”taistelutahdon” esimerkkinä kuin kentän ulkopuolellakin muussa joukkueen toiminnassa – mukaan lukien käytös ja joukkueen edun mukainen toiminta. Tärkeää on olla helposti lähestyttävä ja oikeudenmukainen. Omana itsenään oleminen on myös tärkeää: ei ole mitään yhtä tai kahta tiukkaa muottia toimia kapteenina, mihin pitäisi muokkaantua.

Kapteenin rooli harjoituksissa ja peleissä? Meillä kapteeniston vakiotehtävänä on vetää treenien alkupuolella yhteiset lämmittelyt joukkueen kesken ennen varsinaista lajiharjoitusta. Lisäksi kapteeni voi toimia vaikka valmennuksen apuna harjoitteissa. Peleissä yksi kapteenin rooleista on toimia valmentajan ja tuomareiden kommunikoinnissa ”välikätenä” ja selvittää osapuolille mahdolliset epätietoisuudet ynnä muut. Joissain alemmissa sarjoissa, joissa joukkueiden kokoonpanot ilmoitetaan vasta vähän ennen peliä toimitsijoille, kapteeni käy varmistamassa ja kuittaamassa oman joukkueensa kokoonpanon paikkansa pitäväksi.

Millainen kapteeni olen itse? Kapteenina koitan pitää joukkuehenkeä omalta osaltani yllä kuuntelemalla, palautetta antamalla ja miettimällä, miten joukkueen etu parhaiten täyttyisi. Kapteenin ei tarvitse olla joukkueen paras, tai parhaita pelaajia. Jos pelaajat itse äänestävät keskuudestaan kapteenin, niin kuin meidän joukkueessa on toimittu, niin yksilöt saattavat painottavat omissa valinnoissaan tietysti eri asioita – pistelingon tai kovan duunarin piirteitä tai henkisiä ominaisuuksia. Jos valmentaja tekee valinnan, silloin tietysti painavat  valmentajien omat mielipiteet ja arvot.

Käskeekö kapteeni? Ei juurikaan, ainakaan meidän joukkueessa. Lähinnä joskus ohjeistaa sekä välittää tietoa johdolta ja valmentajalta pelaajille. Meillä on joukkueessa loistavat varakapteenit, joiden kanssa hyvin pitkälti yhdessä kapteenistona näitä aiheeseen liittyviä asioita hoidetaan ja tehdään.

Joukkueen kausi? Alkanut vaihtelevissa merkeissä, neljästä pelistä on kertynyt kaksi voittoa ja kaksi häviötä. En usko, että kukaan joukkueesta on tuohon saldoon kovinkaan tyytyväinen. Toivottavasti saadaan sairastupa pian tyhjäksi, ja löytyyhän meiltä myös lisää  hyviä potentiaalisia A-junioreita edustuksen mukaan – jo sinne nousseiden junnujen lisäksi. Varsinaista virallista tavoitetta joukkueelle ei ole asetettu, mutta jokaista loppukauden peliä lähdetään voittamaan.

”Antaa palautetta ja olla hyvä äijä kaikille”

Kuka? Jerry Markkula. Kangasalan Kisa-Eagles, jääkiekon edustusjoukkue kakkosdivisioonassa. Ensimmäinen vuosi kapteenina.

Hyvän kapteenin kaksi tärkeintä ominaisuutta? Hyvä kapteeni on rehti ja luotettava kaikille joukkueen jäsenille, ja lisäksi hän näyttää esimerkkiä kopissa ja kentällä. Paljon pieniä juttuja, mutta kapteenin tehtävä on antaa niin positiivista kuin tarvittaessa negatiivistakin palautetta.

Kapteenin rooli harjoituksissa ja peleissä? Harjoituksessa kapteeni toimii tarvittaessa pelaajien ja valmentajien välissä muistuttaa, että jokainen syöttö ja veto pelinomaisesti kehittää joukkuetta. Ennen pelejä kapteeni kuulostelee joukkueen tuntemuksia, herättelee keskustelua ja tarpeen mukaan rauhoittelee tai nostaa fiilistä. Pelissä edustaa kaikin tavoin omaa joukkuettaan kapteenina.

Millainen kapteeni olen itse? Itse yritän olen olla positiivinen ja tuoda hyvää fiilistä sekä näyttää esimerkkiä muille.

Käskeekö kapteeni? Sanotaan, että ei.

Joukkueen kausi? Valmistavat pelit korkeamman sarjatason joukkueita vastaan menivät hyvin. Kyllä meillä on tälle sarjatasolle niin hyvä joukkue, että tavoitteena on voittaa. Kauden alku on ollut tuloksellisesti hyvä, vaikka etenkin alussa oli pelillisesti aika tahmeaa. Etenkin erien alut ovat olleet vaikeita, mutta olemme kuitenkin nostaneet tasoa ja nousseet lopussa ohi. Kausi kestää maaliskuun puoliväliin asti.

 

”Valinta kapteeniksi ei muuttanut toimintatapojani”

Kuka: Ville Järnvall. Pälkäneen Luja-Lukko, lentopallon edustusjoukkue kakkossarjassa. Ensimmäinen kausi kapteenina.

Ville Järnvall. Kuva: Hannu Söderholm.

Hyvän kapteenin kaksi tärkeintä ominaisuutta: On oltava joukkuepelaaja, joka osaa ohjata, kommunikoida ja johtaa. Epäurheilijamaiseen käytökseen kapteeni ei saisi koskaan syyllistyä.

Kapteenin rooli harjoituksissa ja peleissä: Näyttää esimerkkiä, mikä korostuu peleissä. On johtava pelaaja ja tukipilari, joka ei päästä liiaksi tunteitaan valloilleen vaan pitää joukkueensa rauhallisena.

Millainen kapteeni olen? Koen, että kapteenina teen asiat hyvin ja oikein ja vältän sooloilua. Samalla lailla toimin kuin ennenkin, en ole  muuttanut toimintaani kapteeniroolin saatuani. Esimerkin kautta pitää mennä, kun on itse nuorempi ja joukkueessa on vanhempiakin pelaajia.

Käskeekö kapteeni? Harvemmin, mutta riippuu varmaan joukkueesta. Se kapteeni-nimitys nyt vain on eikä se nosta mitenkään yhtä pelaajaa muiden yläpuolelle.

Joukkueen kausi? Tavoite on aluksi pudotuspeleissä, katsotaan sitten tavoitetta uudestaan, jos sinne päästään. Kausi on alkanut hyvin parilla voitolla, ja pelit jatkuvat maaliskuulle.

 

”On hyvä olla joukkuepelaajatyyppi”

Kuka? Henri Haapasaari. Kangasalan Urheilijat -68, salibandyn edustusjoukkue kakkosdivisioonassa. Viides vuosi kapteenina.

Hyvän kapteenin kaksi tärkeintä ominaisuutta? Hyvä kapteeni on rehti ja luotettava kaikkia kohtaan, kuten pitäisi olla ihan arki- ja työelämässäkin. Lisäksi hän näyttää esimerkkiä omalla tekemisellään. Erikoiskykyjä ei tarvitse olla, mutta sellainen sosiaalinen joukkuepelaajatyyppi olisi hyvä olla. Taikatemppuja ei tarvitse tehdä.

Kapteenin rooli harjoituksissa ja peleissä? Harjoituksessa kapteeni toimii tarvittaessa pelaajien ja valmentajien välissä muistuttaa, että jokainen syöttö ja veto pelinomaisesti kehittää joukkuetta. Ennen pelejä kapteeni kuulostelee joukkueen tuntemuksia, herättelee keskustelua ja tarpeen mukaan rauhoittelee tai nostaa fiilistä. Pelissä edustaa kaikin tavoin omaa joukkuettaan kapteenina.

Henri Haapasaari.

Millainen kapteeni olen itse? Olen rauhallinen enkä se eniten äänessä oleva kaveri. Yritän saada pelikavereita tuomaan ajatuksiaan julki ja pyrin saamaan jokaisesta pelaajasta ne omat vahvuudet esille.

Käskeekö kapteeni? Välillä, mutta enemmänkin se on sellaista ohjeistamista. Meillä on oma-aloitteisia pelaajia, jotka tukevat hyvin siinä hommassa.

Joukkueen kausi? Jokaista peliä lähdetään voittamaan. Tavoitteena on sarjapaikan säilyttäminen, mutta itse olen ajatellut, että kevään jatkopeleihin olisi myös hienoa päästä. Pelillisesti kausi on alkanut hyvin, vaikka pisteitä aluksi kertyikin nihkeästi.

 

”Kapteeni ei ole muiden yläpuolella”

Kuka? Miia Härkälä. SB Lujan naisten edustusjoukkue salibandyn nelosdivisioonassa. Nyt kolmas kausi peräkkäin kapteenina.

Hyvän kapteenin kaksi tärkeintä ominaisuutta? Pitää tulla toimeen kaikkien kanssa, kuten muidenkin pelaajien. Kapteenin on oltava luottamuksen arvoinen – onhan se kunnianosoitus, että muut arvostavat tai ajattelevat niin hyvällä, että haluavat valita kapteeniksi.

Mia Härkälä herätteli joukkuetta komealla yksilösuorituksellaan O2-pelissä.

Kapteenin rooli harjoituksissa ja peleissä? Jos valmentaja ei pääse paikalle, meillä kapteenisto vetää treenit. Treeneissä kapteenin on tehtävä harjoitteet kunnolla ja näytettävä esimerkkiä, kuten peleissäkin. Kapteenin on käyttäydyttävä hyvin, kuten muidenkin. En koe, että kapteenin pitäisi olla jotenkin erilainen kuin muut – ei se ole toisaalta loppujen lopuksi muuta kuin se nauha, jonka turvin voi käydä tuomarilta kysymässä asioita.

Millainen kapteeni olen itse? Yritän olla esimerkillinen, luotettava ja peleissä kuunnella ja välttää päällepäsmäröintiä. Kapteenina ohjaan peliä kentältä, valmentaja tekee sen penkiltä. Kapteenina en ole mitenkään muiden yläpuolella.

Käskeekö kapteeni? Koen, että esimerkiksi turnauksessa, jossa valmentaja ei ole paikalla, kapteenin on oltava johtohahmo. Olen itse tosi huono käskemään, mutta toki kapteenilla pitää olla auktoriteettia.

Joukkueen kausi? Lähtenyt ihan hyvin liikkeelle: neljästä pelistä kolme voittoa. Tulostavoitteita ei ole asetettu – jokaiseen peliin mennään täysillä ja tekemään parhaansa, taistelemaan voitosta. Jos se riittää voittoon tai nousuun asti, niin se riittää.

 

”Ei viltissä joka pelissä”

Kuka? Kimmo Kanninen. FC KaVo, jalkapallon edustusjoukkue nelosdivisioonassa.

Hyvän kapteenin kaksi tärkeintä ominaisuutta? Nauha käsivarressa tarkoittaa sitä, että joka pallosta pitää taistella loppuun asti. Harkittua verbaaliakrobatiaa tarvitaan tiukoissa tilanteissa.

Kapteenin rooli harjoituksissa ja peleissä? Alasarjatasolla osallistuminen ei ole pakollista, joten asia numero yksi on olla paikalla mahdollisimman monessa tapahtumassa. Tärkeää joukkuehengen luontia on myös lipsauttaa pallo ’puikoista’ alkuhöynässä, ainakin kerran kesässä.

Kimmo Kanninen.

Millainen kapteeni olen itse? Ensimmäinen stereotyyppi kapteenista on supliikkimies ja pukukoppijohtaja, toinen taas painottaa enemmän tekemistä kentällä. Oma tyyli on lähempänä jälkimmäistä.

Käskeekö kapteeni? Välillä, mutta enemmänkin se on sellaista ohjeistamista. Meillä on oma-aloitteisia pelaajia, jotka tukevat hyvin siinä hommassa.

Joukkueen kausi? Keväällä joukkueen runko oli kapea ja tavoitteena oli vain pelata ehjä kausi. Kausi alkoi hyvin ja viiden kierroksen jälkeen Futisforumilta sai lukea, kuinka ”KaVo on taas ottanut oman paikkansa sarjakärjessä”. Myöhemmin kesällä pistetahti hieman hyytyi. Pari kilpailevaa seuraa on edellisvuosina varmistanut sarjapaikkansa täydennysmenettelyn kautta kabineteissa, mutta KaVossa se ei ole tapana. Joukkue selätti putoamispeikon toiseksi viimeisellä sarjakierroksella.