Seurakuntatalo on ehtinyt keski-ikään – nelikymppisiä juhlitaan sunnuntaina

Sodan jälkeisen nousukauden myötä ja varallisuuden lisääntyessä heräsi seurakunnassa 1970-luvulla ajatus seurakuntatalon rakentamisesta myös Pälkäneelle.  Monessa seurakunnassa oli rakennettu seurakuntakoti jo 1950-ja 1960 luvuilla. Pälkäneellä seurakunta oli kokoontunut perinteisesti kirkossa; niin kirkkosalissa, alttarin yläpuolen parven poistuessa sen tilalle rakennetussa yläsalissa ja  lämmitysjärjestelmän muuttumisen myötä kirkon alasalissa eli nykyisessä partiokolossa. Muita kokoontumispaikkoja olivat pappila, pappilan piharakennus, koulut, Nuijantalo ja seurakuntalaisten kodit. Nyt haluttiin koota seurakunnan laaja toiminta yhden katon alle. Aluksi suunniteltiin seurakunnan tilat yhdessä kunnan kanssa nykyisen kunnantalon jatkeeksi, mutta paikan katsottiin olevan liian kaukana kirkosta ja seurakunta luopui yhteisestä hankkeesta kunnan kanssa.

Seurakuntatalon suunnitteli tamperelainen insinööritoimisto Tuomo Penttilä. Tammikuussa 1978 valmistuivat seurakuntatalon piirustukset. Yläkertaan tuli juhlasali, kahvio ja alakertaan kaksi kerhohuonetta, takkatupa ja talonmiehen asunto. Rakennusliike Keijo Hokkanen aloitti työt keväällä 1978 ja marraskuussa talo oli harjassa. Paikaksi valikoitui torin reuna. Paikalla oli sijainnut aiemmin lainamakasiini, VPK:n kalustovaja ja myöhemmin taksiasema, puhelinkoppi ja yleinen huussi.

Toisena pääsiäispäivä, 16.4. 1979 piispa Erkki Kansanaho vihki seurakuntatalon käyttöön. Sen jälkeen seurakuntatalo on ollut kerhojen, piirien, perhejuhlien, jumalanpalvelusten ja torikahvion käytössä. Ja on nyt keski-iässä, peruskorjausiässä.  Kovasta käytöstä kertoo esimerkiksi se, että vuonna 2018 seurakuntatalossa oli 1041 varausta ja tilaisuuksissa yhteensä 11 122 osallistujaa.

Sunnuntaina 17.11. kello 10 seurakuntatalolla vietetään 40-vuotisjuhlaa. Kello 10 alkaa messu, jonka toimittaa kirkkoherra Jari Kemppainen ja musiikista vastaa muusikko Aimo Kokkola. Pälkäneen Martat tarjoaa juhlakahvit.

Kun aikoinaan seurakuntatalo oli rakenteilla, satunnainen ohikulkija kysyi, tähänkö tulee se uusi Pälkäneen matkahuolto? Torilla oli myös linja-autopysäkki, ja uutta matkahuoltoa suunniteltiin. Silloin todettiin, että ”niin tämähän on todellakin seurakuntalaisten matkahuolto”. Jumala ja lähimmäiset ovat hoitaneet tässä matkahuollossa monia elämän matkalla neljänvuosikymmenen ajan.