Partio pohtii, miten tiiviissä yhteistyössä se toimii seurakunnan kanssa

Pälkäneen seurakunta avustaa partiolippukunta Kostian Kahlaajia ensi vuonna 2000 eurolla. Lisäksi seurakunta tarjoaa partiolaisille toimitilat: kirkon alakerrassa olevan partiokolon sekä Aivujärven laavun. Ensi vuonna partiolippukunnan ja seurakunnan on tarkoitus tehdä taustayhteisösopimus, jossa määritellään yhteistyön sisältö; millaista hengellistä kasvatusta lippukunta tarjoaa ja osallistuuko lippukunta seurakunnan toimintaan.

Suomen partiolaisten valmisteilla olevan uuden peruskirjan mukaan lippukunnat voivat muuttua uskonnollisesti sitoutumattomaksi, tunnustuksettomaksi, uskontoneutraaliksi tai moniuskontoiseksi. Pälkäneellä seurakunnan ja partiolaisten yhteistyö on ollut hyvää ja luontevaa. Tulevaisuudessa seurakunnan yhteistyö Kostian Kahlaajien kanssa riippuu siitä, minkä linjan lippukunta ottaa suhteessa kristinuskoon ja luterilaiseen kirkkoon. Partioharrastus ei edellytä kirkkoon kuulumista. Jatkossa joudutaan kuitenkin pohtimaan muun muassa sitä, missä kirkkoon kuulumattomat antavat partiolupauksensa. Pälkäneellä lupaus on annettu perinteisesti itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksessa.

Kostian Kahlaajissa on 122 jäsentä, joista alle 18-vuotiaita on 82. Syksyllä toimintansa aloitti seitsemän ryhmää: kaksi ryhmää sudenpennuissa (7–9-v), yksi seikkailijoissa (10–12-v), kaksi tarpojissa (12–15-v), yksi samoajissa (15–17-v) ja yksi vaeltajissa (18–22-v). Viime vuonna lippukunta järjesti 27 omaa kokoontumista, leiriä ja retkeä sekä osallistui 17 muiden järjestämään tapahtumaan. Yhteensä erilaisia tapahtumia oli 44.

Pälkäneen seurakunnan kanssa yhteisiä perinteisiä tapahtumia ovat partiolaisten kirkkopyhä huhtikuussa ja lupauksenanto itsenäisyyspäivänä joulukuussa. Lisäksi seurakunnan kanssa on järjestetty muun muassa yhteisiä vaelluksia ja metsäkirkkoja.