Jeesus tulee – oletko valmis?

Hartauskirjoitus

Kari Mikkonen.

Viime aikoina on julkisuudessa keskusteltu paljon aiheesta, jota perinteisesti on käsitelty enemmän kirkon piirissä, nimittäin Raamatun asemasta ja arvovallasta. Nyt keskustelu, joka on median hallitseman aikamme luonteen mukaisesti ollut reipasta ja rajuakin, on saanut uutta yhteiskunnallista merkitystä. Kysymys on paljon laajemmastakin asiasta: uskonnon- ja sananvapaudesta. Rinnalla on pohdittu kirkon asemaa ja sen toiminnan luonnetta.

Raamattu – edelleen kirkon elämän ainoa perusta – on annettu meille sellaisena kuin se on. Sen sisältöön emme voi vaikuttaa. Sen sijaan jokaisella meistä ihmisiksi luoduista on valta muodostaa oma käsityksemme Raamatusta. Sen voi ottaa käteensä ja lukea tai ei. Sen sisältämän sanoman voi uskoa tai ei. Voi myös antaa Raamatun Sanan vaikuttaa omiin elämänvalintoihinsa tai hylätä sen ohjauksen.

Raamatun yksi luovuttamaton luonteenpiirre on tuonpuoleisuus. Se antaa meille paljon opastusta ajallisen elämämme valintoja varten, mutta koko ajan sen taustalla on vahva tietoisuus toisen maailman – Jumalan Valtakunnan todellisuudesta. Sille, joka kieltäytyy näkemästä sitä, Raamattu puhuu näinkin rajusti: Jos olemme panneet toivomme Kristukseen vain tämän elämän ajaksi, olemme säälittävimpiä kaikista ihmisistä. Sitten se kuitenkin jatkaa turvallisella viestillä: Mutta nyt Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta, jotka ovat kuolleet.

Tämä aikamme on rajallista, se on annettu meille valmistautuaksemme viisaasti iankaikkisuuteen. Jeesus tulee kerran takaisin korjaamaan sen, minkä me langenneet ihmiset olemme rikki saaneet. Se ei ole vaihtoehto, vaan Jumalan ilmoitus siitä, mikä kerran tulee tapahtumaan. Se on ihmisten elinehto.

Hallitsemattomaksi käynyt maailman meno huolestuttaa ja pelottaa. On jouduttu tunnustamaan, että ihmisten mahdollisuudet suitsia sitä ovat kadonneet. Me tarvitsemme Suuremman apua. On ihan oikein ja perusteltua odottaa Jeesusta. Vaikka kaikki ympärillämme romahtaisi, saamme nostaa päämme ja luottamuksella odottaa Jeesuksen paluuta. Näin Hän meitä rohkaisee: Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette ahtaalla, mutta pysykää rohkeina: minä olen voittanut maailman.

Kari Mikkonen

Pastori, Kangasalan seurakunta