Kolumni: Tikulla silmään

Kirjoittaja on pälkäneläistynyt evp rikoskomisario, nykyisin kantofilosofi.

Suomessa on kaikki hyvin vuonna 2019.

Eihän sitä voi muuten tulkita, kun valtakunnansyyttäjä ei löydä tästä ajasta mitään tutkittavaa. Hän on keksinyt tai hänelle on annettu idea, että vanhoja sketsejä tai kirjoituksia pitää poliisin alkaa tutkia. Tietysti nyt pitäisi kirjoittaa ”alkaa tutkimaan”, kun sekin muoto on sallittu oikein kielitieteilijöiden vahvistuksella. Suomessa on perinteisesti käytetty sananlaskuja, voisin todeta sen mukaisesti ”Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee”. Pitää heti pyytää anteeksi, tämä ei ollut uhkaus. Mikäli menee tutkintaan, niin olisihan se mukava istua silläkin puolella pöytää.

Tämä vanhojen tutkiminen pitää myös ulottaa ruokaan. Ennen sai viljelijä myydä tilaltaan mitä tahansa ilman, että legioona valvojia oli kimpussa. Ei tarvittu satoja paperisia tarkastuspöytäkirjoja, eikä hygieniapasseja. Olisiko syytä tutkia, kuinka paljon tämä aiheutti hirveitä tauteja? No, nollatutkimusta on turha tehdä. Minä ja moni muu ikäiseni on ollut siinä asiassa koehenkilönä. Syötiin sitä mitä tuotettiin, ilman suuria prosessointeja. Lisäaineina oli vain suola ja pippuri. Ei tarvittu happamuudensäätöaineita, eikä emulgointiaineita. Mitä lienee ovatkaan? Taudit ja pöpöt eivät iskeneet, eikä jokaisella ollut jokin allergia.

Hypätään tähän päivään. Joka viikko joku kauppa tai valmistusfirma ilmoittaa, että nyt pitää vetää ruokaa takaisin tai sitä ei saa käyttää. Jollakin kuluttajalla se eines on saattanut jo syöksyä takaisin suun kautta. On löytynyt jokin basilisko, joka saa suolentoiminnan tosi vilkkaaksi tai jopa sairasvuode kutsuu. Osoittaahan tämä, että valvonta toimii. Onko kuitenkin syynä, että ruoka tehdään tehtaissa jo valmiiksi pureskelluksi, joten se ei säily? Ei säily, vaikka siihen on pumpattu kaikki sallitut lisäaineet, joita on jokaisessa valmiissa ruuassa. Valitettavan usein ne eväät on roudattu kaukaa lennättämällä tai laivarahtina.

Suomessa menee niin hyvin, että ruuan kanssa voi myös pelata ja kronklata. Ei ole koskaan nälkä. Keksitään kaikenlaisia trendejä, jotka ovat ainoita oikeita. Mikäli joku sattuu syömään vääränlaista ruokaa, niin sitä pitää moittia. Väärin syövän eväistä keksitään monenlaista haittaa, jotka yritetään selittää tilatuilla tutkimuksilla. Tutkimuksia on niin paljon, että pieni ihminen menee ihan sekaisin. Eilen se oli myrkkyä ja tänään terveellistä. Eilen se pilasi ilmaston, mutta tänään ei. Kaiken lisäksi itseoppineet terveysgurut keksivät erilaisia dieettejä, joilla elää varmaan kaksisataavuotiaaksi. He saavat palstatilaa, vaikka heidän oppinsa ovat täyttä humpuukia.

Suomessa ei ole kaikki hyvin vuonna 2019. Ei ainakaan suomalaisilla viljelijöillä. Siksipä pitäisi ainakin osittain palata aikaan entiseen. Viljelijän pitäisi saada myydä suoraan ilman byrokraattiarmeijan väliintuloa. Viljelijä saisi suoraan tuoton itselleen eikä olisi teollisuuden ja kaupan armollisuuden varassa. Nyt nämä sanelevat, että paljonko voi maksaa. Tyytyväisiä asiakkaita varmaan riittäisi, kun saisi tuoretta ruokaa. Ei mitään muoviin pakattua suojakaasussa maustettua ja kemikaaleilla pumpattua mössöä. Tällä voisi olla vaikutusta alentavasti myös maataloustukiin, joita tietämättömät vihaavat. Luulevat, että se menee viljelijälle, mutta tosiasiassa menee ruuan halvempaan hintaan. Maaseutukin elävöityisi.

Valtakunnansyyttäjälle vinkki. Mitäpä jos tutkittaisiin, minkälaisia kupruja tekevät monikansalliset hoivayhtiöt? Nyt on jo esille tullut haamuhoitajia, joiden nimet ovat suoraan sarjakuvista. Syytteitä firmoja vastaan ei ole taidettu nostaa, vaikka melkoisen petollista toimintaa näyttäisi olevan. Laiminlyönnit ovat aiheuttaneet jopa kuolemia. Suomessa menisi hyvin vuonna 2019, jos tutkittaisiin sketsien ja vanhojen kirjoitusten sijasta tämän päivän tosi ongelmia. Vain arkeologit ja historioitsijat tutkikoot vanhoja asioita.