Kari Uusimaa ja Kimmo Ojala päätyivät vesipelastustehtäviin kesken leppoisan mökki-illan – ”onnekkaana sattumana olin juuri samana päivänä vienyt veneen mökille”

Sen piti olla ihan tavallinen toukokuinen mökkireissu. Kari Uusimaa vietti aikaa ystäväperheen kanssa kesämökillään Kuhmalahdella Pajulanjärven rannalla. Vene oli tuotu samana iltapäivänä mökille, jotta sillä päästäisiin myöhemmin kalaan. Päivä kului grilliä muuraten ja kalastaen.

Illalla Kuhmalahden VPK:n jäsenistöön kuuluvan Uusimaan puhelin piippasi ja siihen tuli tieto vesionnettomuudesta. Uusimaa lähti kaverinsa Kimmo Ojalan kanssa juoksemaan läheiselle kesämökille, sillä se oli mainittu onnettomuuskohteena.

– Mökillä ei kuitenkaan näkynyt yhtään mitään, siellä oli ihan hiljaista. Palasimme oman mökkini pihaan ja päätimme lähteä järvelle veneellä. Järvelläkään ei ensi alkuun näkynyt yhtään mitään, Uusimaa kertaa.

Miehet tähyilivät kuitenkin sitkeästi, ja hetken päästä vedessä erottuva valkoinen piste kiinnitti miesten huomion. Lähemmäs päästyään he huomasivat, että valkoinen piste oli kaatunut vene. Veneen reunasta piteli kiinni mies, jonka Ojala ja Uusimaa nostivat omaan veneeseensä.

– Hän kertoi, että veneessä oli ollut hänen lisäkseen toinenkin mies, joka oli kuitenkin painunut pinnan alle nopeasti, Uusimaa muistelee.

Pian pelastajat huomasivat tämän toisenkin miehen, joka oli vedessä kasvot alaspäin. Uusimaa ja Ojala toivat molemmat uhrit rannalle. Uusimaa lähti ambulanssia vastaan opastamaan apua perille. Paikalle saapui ambulanssin lisäksi myös pelastushelikopteri. Elvytystoimenpiteet eivät kuitenkaan pinnan alle vajonnutta miestä enää onnistuneet pelastamaan.

Veneeseen nostettua miestä lähdettiin kuljettamaan sairaalaan. Vesi oli tuona toukokuisena päivänä vain 10-asteista, ja mies oli ehtinyt olla veden varassa puolisen tuntia.

Tapahtunut jäi pyörimään pelastajien mieliin hetkeksi aikaa. Tilanteesta jäi mieleen varsinkin epätietoisuus: ensin auttajat olivat väärällä mökillä eikä järveltäkään löytynyt autettavia ihan heti.

Tietyllä tavalla onni onnettomuudessa oli, että Uusimaa oli vienyt veneensä juuri samana päivänä kesää varten mökkirantaan.

– Tämän ansiosta saimme toisen miehistä pelastettua. Ilman sitä veneestä kiinni pidellyt mies olisi joutunut odottamaan vedessä apua vielä pidempään.

Pelastuslaitos palkitsi kuhmalahtelaisen Kari Uusimaan ja Sahalahdella asuvaa Kimmo Ojalan torstaina. Kuva: Veijo Kaján

 

Pelastuslaitos palkitsi esimerkillisesti toimineita kansalaisia

Pirkanmaan pelastuslaitos palkitsi torstaina kahdeksan kansalaista, jotka olivat toimineet esimerkillisesti onnettomuustilanteissa. Palkinnot ojennettiin torstaina Tampereen keskuspaloasemalla.

Pirkanmaan pelastuslaitos haluaa huomioimisellaan tuoda esille kansalaisten omatoimisen toiminnan tärkeyden onnettomuuksissa. Kun pelastuslaitos saa hälytyksen, se pelastaa hätään joutuneita ja estää lisäonnettomuuksien syntymisen. Onnettomuuksien suuruuteen ja mahdollisten uhrien määrään vaikuttavat hyvin paljon tehdyt ensitoimet. Näihin ensitoimiin pystyvät vaikuttamaan vain paikalla olevat.

 

Onnettomuustilanteet, joista pelastuslaitos huomioi auttajia:

Lempäälässä 16.2. mies ja poika olivat lennättämässä dronea, kun se tippui järven jäälle. Mies lähti noutamaan konetta, mutta jää petti hänen allaan. Lähellä ollut Pekka Orava heitti naskalit jäihin vajonneelle, joka sai itsensä pidettyä niiden avulla pinnalla, kunnes pelastuslaitos pelasti hänet rannalle. Lisäksi Orava teki hätäilmoituksen.

Kuhmalahdella 17.5. Kuhmalahden VPK:n jäsen Kari Uusimaa oli kesämökillään ystäväperheen kanssa. Uusimaa sai matkapuhelimeensa tiedon vesionnettomuudesta ja lähti kaverinsa Kimmo Ojalan kanssa läheiselle kesämökille, koska se oli mainittu onnettomuuskohteena. Siellä kuitenkin paljastui, että hälytyksen kohde on järvellä ja Uusimaa lähtikin Ojalan kanssa veneellä järvelle. He löysivät kaatuneen veneen, josta piteli kiinni mies, jonka he saivat nostettua veneeseen. Toinen mies oli menehtynyt. Uusimaa ja Ojala toivat molemmat uhrit rannalle, josta Uusimaa lähti ambulanssia vastaan opastamaan sen perille.

Ruovedellä 15.4. syttyi lieden lähellä ollut materiaali palamaan. Rakennuksessa oli 9-vuotias Janina Saarinen ja hänen puolitoistavuotias siskonsa. Palo levisi keittiön kaappeihin ja rakenteisiin. Janina huomasi tulipalon, sulki oven ja vei siskonsa ulos palavasta rakennuksesta. Ulkona Janina huomasi puhelimen jääneen sisälle. Hän meni noutamaan puhelimensa ja soitti isälleen, joka hälytti pelastuslaitoksen paikalle.

Kihniössä 27.7. huoltoasemalla henkilö oli istunut pöytään. Hetken päästä hän oli lakannut hengittämästä. Samassa pöydässä ollut Toni Lepistö oli lyönyt kämmenellä henkilöä selkään useita kertoja, jonka seurauksena ruokaa oli lentänyt lattialle ja henkilö alkanut taas hengittää ja virkosi ennen ensihoidon tuloa paikalle.

Kaikki torstaina palkitut yhteiskuvassa. Kuva: Veijo Kaján

Sastamalassa Rautavedellä 12.6. kolmen hengen seurueen vene oli haukannut vettä, jonka jälkeen se oli kaatunut. Vesiskootterilla lähistöllä ollut Markus Tuominen tuli varmistamaan, että kaikki pysyvät pinnalla, ja toi yhden veden varassa olleen henkilön rantaan ennen pelastuslaitosta kahden muun jäädessä kannattelemaan itseään veneen reunaan.

Lempäälässä 30.7. oli omakotitalon terassin rappuset syttyneet palamaan. Ohikulkija Juha-Petteri Iivonen näki tulipalon, soitti hätäkeskukseen ja aloitti sammuttamisen autotallin seinustalla olevalla puutarhaletkulla ja saikin tulen sammumaan. Terassin edestä ehti palaa nurmikkoa ja osa terassin reunasta.

Tampereella Auli Kurko ja hänen naapurinsa kuulivat palovaroittimen äänen naapurista 10.10. He haistoivat savun ja kävivät hakemassa yleisavaimen, jonka avulla he menivät sisälle ja toivat turvaan asukkaan, joka ei pystynyt poistumaan omin voimin. Alkupalo oli hellalla ja savutti voimakkaasti, joten varsinainen syttyminen oli lähellä.